Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волинські епідеміологи застерігають про початок сезону активності кліщів

Найбільша активність кліщів спостерігається переважно у весняно-літній період.

Фото volindses.com.ua.

Волинські епідеміологи застерігають про початок сезону активності кліщів

Епідеміологи вкотре нагадують — ми всі знаходимось в зоні ризику щодо нападів кліщів, не залежно віку, статі, групи крові

З настанням теплих днів, люди більше прагнуть на  дачні та присадибні ділянки, на відпочинок до лісу, чи водойми, де є високий ризик укусів кровососних комах, особливо кліщів. Лікарі-епідеміологи застерігають: деякі кліщі можуть бути переносниками небезпечних інфекційних хвороб (кліщового вірусного енцефаліту та лаймбореліозу), що постійно реєструються на території Волині, інформує «Волинський обласний лабораторний центр».

Реклама Google

Варто ще раз наголосити, що в нашій області з 1995 року існує активнодіючий природний осередок  кліщового вірусного енцефаліту (у Ратнівському районі). Починаючи з 2000 року хвороба реєструється вже на територіях Камінь-Каширського, Ківерцівського, Луцького, Маневицького та Шацького районів. Загалом, в області виявлено до 40 ензоотичних територій, де протягом останніх 5 років зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту (10 з яких у Ратнівському районі).

Кліщовий енцефаліт реєструється у поодиноких випадках, в той час з лаймбореліозу (хвороби Лайма) ситуація залишається напруженою: лише за останні три роки виявлено 108 випадків хвороби Лайма.

Хвороба Лайма виявляється у всіх районах та містах області. У минулому році хворобу виявлено у Ковельському, Ківерцівському, Ратнівському районах та м. Нововолинську. На сьогодні в області нараховується понад 130 ензоотичних територій з кліщового лаймбореліозу.

Варто ще раз наголосити, що в нашій області з 1995 року існує активнодіючий природний осередок  кліщового вірусного енцефаліту (у Ратнівському районі).

 Пізня діагностика цієї хвороби може призвести до ураження нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, спричинити інвалідність і  навіть смерть людини.

За оперативними даними з приводу укусів кліщів до лікувально-профілактичних установ області за медичною допомогою щороку звертається від 500 до 700 осіб, третина з них — діти.  Протягом 2020 року відмічалось понад 500 звернень волинян з приводу укусів кліщами.

Майже у 80% напади кліщів відмічалися: під час відпочинку в лісових масивах, парках та поблизу водойм, а також при зборі ягід, грибів та перебуванні на власній присадибній чи дачній ділянці.

Найбільша активність кліщів спостерігається переважно у весняно-літній період.

Лікарями — епідеміологами постійно здійснюється моніторинг стану інфікованості кліщів бореліями. Щорічно досліджується в межах 6 тисяч кліщів, з яких до 7% заражені збудниками  бореліозів.  Крім цього, щорічно досліджується до 300 кліщів знятих з людей, при цьому збудник  (борелія)  виявляються  у  майже 40% кліщів.

Так, протягом 2020 року лабораторно досліджено 240 кліщів знятих з людей, у 91 випадку (або 38%) виявлено борелії, що становлять потенційну небезпеку для людини.

 Звертаємо увагу, що лабораторія особливо-небезпечних інфекцій проводить мікроскопію знятих з людини кліщів. Лабораторному дослідженню підлягають цілі неушкоджені, живі кліщі відразу після видалення з тіла людини, які доставляються згідно направлення лікувального закладу. Прийом кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється щоденно (крім вихідних днів) за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

Читайте також: Чи справді цукор — ​наркотик, і як уникнути небезпеки передозування?

Епідеміологи вкотре нагадують — ми всі знаходимось в зоні ризику щодо нападів кліщів, не залежно віку, статі, групи крові тощо. Тому рекомендуєм: при виході у лісопаркову зону чи на дачу — відповідно одягатись та використовувати відлякуючи комах репеленти. Кожні 10 хвилин — перевіряти відкриті ділянки тіла та одяг, особливо якщо проходили через чагарники та кущі. А вдома – обов’язково провести само — і взаємоогляд тіла та одягу.  

Telegram Channel