Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Вже у середу в Луцьку, Ковелі, Веснянці, Раковому Лісі та Гредьках питимуть до самісінького дна і наливатимуть по повній ще

На порозі дуже велике Свято!

Фото berdpo.info

Вже у середу в Луцьку, Ковелі, Веснянці, Раковому Лісі та Гредьках питимуть до самісінького дна і наливатимуть по повній ще

Тамтешні громади відзначатимуть престольний празник Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії

7 квітня – одне з дванадцяти найбільших свят: Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, нагадує Волинська єпархія ПЦУ.

Ця подія сталася, коли Вона була заручена зі старцем Йосифом. Древній переказ оповідає, що архангел Гавриїл уперше явився Діві Марії зі словами «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою» біля джерела, де Вона звичайно набирала воду (в Біблії про це не йдеться). Канонічне Євангеліє засвідчує, що він з'явився Їй у домі Йосифа Обручника. Передання говорить, що Богородиця саме читала ось це місце із книги пророка Ісаї: «Діва в утробі прийме і народить Сина, і наречуть ім'я Йому: Еммануїл» (Іс. 7:14), тобто «З нами Бог». Тож архангел сповістив Діві Марії, що настав час здійснення цього пророцтва: «і ось зачнеш в утробі і народиш Сина, і наречеш ім'я Йому Ісус» (Лк. 1:31).

Древній переказ оповідає, що архангел Гавриїл уперше явився Діві Марії зі словами «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою» .

Пречиста здивовано запитала: «як же станеться це, коли Я мужа не знаю?» (Лк. 1:34). Блаженний Феофілакт, пояснюючи це місце, говорить, що то не було проявом недовіри словам архангела, а проявом здивування. Після чого небесний посланець відповідає: «Дух Святий зійде на Тебе, і сила Всевишнього осінить Тебе. Тому і народжуване Святе наречеться Сином Божим!.. Бо не буває безсилим у Бога ніяке слово» (Лк. 1:35, 37). Своєю ж відповіддю на це Діва показала нам чудовий приклад смирення: «Я – раба Господня. Нехай буде Мені за словом твоїм» (Лк. 1:38).

Отже, свято Благовіщення встановлено на згадку принесення вісником Божим благої вісті, тобто доброї новини, про майбутнє народження від Духа Святого і Марії Діви Сина Божого. Воно є початком нашого спасіння, початком Нового Завіту.

На Святій Землі дбайливо зберігаються численні місця, пов'язані з життям Ісуса Христа і Матері Його. Так, збереглося те джерело, біля якого, згідно з переказом, архангел уперше зустрів майбутню Богородицю. Джерело названо на честь Діви Марії, сучасна церква біля нього (відбудована в 1870 році) – на честь Архангела Гавриїла. Над місцем явлення небожителя, про яке йдеться в Біблії, теж споруджено величний храм. Частково збереглося помешкання, в якому відбулося Благовіщення Божої Матері. Ранні християни, бажаючи означити місце, де стояла Діва й архангел, спорудили там дві гранітні колони.

Зазвичай це свято випадає на Великий піст. Тож з огляду на величність торжества передбачено послаблення постових вимог: на трапезі вірним дозволяються рибні страви.

Цього дня престольний празник відзначають громади: в Луцьку (просп. Соборності, 8-Д), Ковелі, селах Веснянка Ківерецького, Раків-Ліс Камінь-Каширського, Гредьки Ковельського благочинь. 20 років тому (в 2001-му) освячено храм Апостолів Петра і Павла в селищі Голоби Ковельського деканату.

Реклама Google

Читайте також: На Рівненщині міську лікарню перепрофілюють на коронавірусну.

Telegram Channel