Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Скільки оперативної пам'яті потрібно для ноутбука?

Виробники ноутбуків люблять хвалитися потужністю центрального процесора, але забувають про оперативну пам'ять.

Фото Pixabay.

Скільки оперативної пам'яті потрібно для ноутбука?

Оперативна пам’ять (RAM) - це неоспіваний герой обчислювального світу. Виробники ноутбуків люблять хвалитися потужністю центрального процесора, розмірами та роздільною здатністю дисплея, або наскільки тонким є ноутбук. Це все важливі характеристики, але кмітливі покупці ноутбуків знають, що також повинні звертати увагу на менш просунуті характеристики: скільки оперативної пам’яті має машина

Що таке оперативна пам'ять і що вона робить?

На дуже базовому рівні ноутбуків складається з трьох основних компонентів.

  1. CPU: CPU - це та частина, яка насправді займається обчисленнями.
  2. Жорсткий диск: жорсткий диск містить все, що потрібно центральному процесору для виконання своєї роботи, включаючи операційну систему, програми та файли.
  3. Оперативна пам’ять: оперативна пам’ять - це пам’ять, що зберігає лише ту частину даних з жорсткого диска, яка потрібна процесору в будь-який момент.
  4. Оперативна пам'ять проти жорсткого диска

У чомусь оперативна пам’ять ноутбуків та жорсткий диск схожі, оскільки оперативна пам’ять і жорсткий диск зберігають інформацію. Там, де жорсткий диск призначений для зчитування та запису великих шматків інформації на повільній, але стабільній швидкості, оперативна пам'ять працює в тисячі разів швидше. Оперативна пам'ять є найважливішим компонентом для вашого ноутбука. Без цього вся ваша інформація зберігалася б у місці, до якого неможливо повільно отримати доступ, що зробило б ваш ноутбук однаково повільним.

Чим більше у вас оперативної пам’яті, тим більше інформації можна зберегти у цій надшвидкій пам’яті, замість набагато повільнішого жорсткого диска. Іншими словами, саме ваша оперативна пам’ять - більше, ніж майже будь-який інший компонент диктує, наскільки «швидко» почувається ваш комп’ютер. Чим більше програм ви відкриваєте одночасно, або чим вимогливіші ці програми до обчислювальної потужності, тим більше ви помітите різницю в швидкості, коли мова зайде про те, скільки у вас оперативної пам'яті. Наприклад, якщо ви намагаєтеся грати у ресурсоємну відеоігру або використовуєте Illustrator або Photoshop, чим менше у вас оперативної пам’яті, тим повільнішим буде ваш ноутбук, коли ви намагаєтеся грати або редагувати фотографію.

Також існує зв’язок між об’ємом пам’яті, який у вас є, і об’ємом вільного місця на жорсткому диску. Якщо ваш ноутбук має невелику кількість оперативної пам’яті - скажімо, 2 Гб - він буде змушений читати та записувати на жорсткий диск набагато регулярніше, що уповільнює ситуацію. Якщо на вашому жорсткому диску дуже мало вільного місця, читання та запис стають повільнішими, оскільки процесору доводиться витрачати більше часу на жонглювання файлами, щоб дістатися до них.

Скільки оперативної пам'яті вам насправді потрібно?

Для базових щоденних обчислень має бути достатньо 8 ГБ пам'яті. Це дає вам достатньо місця для повного завантаження Windows, а також декількох додатків для підвищення продуктивності та веб-браузера. Поки ви не відкриваєте десятки вкладок у своєму браузері або не забуваєте вийти з програм, які вам більше не потрібні, у вас не повинно виникати жодних проблем із продуктивністю. Якщо ви сумлінно ставитеся до закриття невикористаних додатків, ви виявите, що 8 ГБ також достатньо оперативної пам’яті для більшості ігор (деякі вимагають лише 4 ГБ), якщо ви не використовуєте їх на максимальних налаштуваннях.

Як тільки вам починають потрібні відразу кілька відкритих програм, наприклад, пошта, браузер, Adobe Acrobat, декілька програм Microsoft Office, і можливо, комунікаційний клієнт, такий як Slack, ці 8 ГБ оперативної пам'яті будуть швидко перевантажені. Якщо ви багатозадачник, то виявите, що з 16 ГБ оперативної пам'яті  буде додатковий простір, необхідний для безперебійної роботи всіх цих програм. Навряд чи ви знайдете гру, яка не може працювати дуже гладко з 8 ГБ оперативної пам'яті, хоча можливо, вам доведеться бути обережним щодо того, які інші програми працюють одночасно. 

Більше 16 ГБ, мабуть, непотрібно для більшості людей. Майте на увазі: оперативна пам’ять - це як місця в літаку. Немає сенсу використовувати великий літак для польоту між двома містами, коли літак майже напівпорожній і всі рейси - він коштує набагато дорожче, ніж менший літак, і ви просто не використовуєте весь його потенціал. Більша кількість оперативної пам’яті вигідна лише у тому випадку, якщо ваші обчислювальні потреби використовують цей додатковий простір. Для геймерів найкращим посібником є ​​ознайомлення з рекомендованими (а не мінімальними) характеристиками ваших улюблених ігор. Вони перелічать вимоги до процесора, графічного процесора та оперативної пам’яті, необхідні для чудового ігрового досвіду.

Тим не менш, є люди, котрі можуть отримати вигоду від більшої кількості, і 16 Гб оперативної пам'яті ідеально підходить для тих, хто любить тримати десятки вкладок відкритими у браузері, одночасно працюючи над великими проектамиу галузі відео та графіки, яким зазвичай потрібно багато ОЗУ. Геймери, які хочуть запускати більше, ніж просто гру, також можуть скористатися 16 ГБ, але якщо ви шукаєте кращу ігрову продуктивність, коли у вас є 16 ГБ оперативної пам'яті, краще дивитись на оновлення центрального процесора або відеокарта. Ігровий ноутбук дасть вам найбільшу кількість варіантів.

Для більш ресурсоємних операцій може знадобитися ще більше оперативної пам'яті, 32 ГБ або більше. Цей обсяг пам’яті обов’язковий для роботи на електростанціях. Це добре підходить для тих типів робіт, які потребують великих обчислювальних потужностей, як правило, у професійних умовах.

Оперативна пам’ять для ноутбуків проти оперативної пам’яті для настільних комп’ютерів

Пам’ятаючи про потреби в оперативній пам’яті ноутбука, майте на увазі, що після придбання ноутбуків може бути важче (а часом і неможливо) оновити. Це контрастує з робочими столами, більшість з яких розроблені для легкого оновлення з часом.

Як придбати більше оперативної пам'яті

Модулі оперативної пам'яті займають дорогоцінний простір, тому ноутбуки, як правило, оснащені лише двома слотами оперативної пам’яті, і обидва вони, як правило, зайняті наявною пам’яттю, коли ви її купуєте. Це означає, що ноутбук, що надходить із заводу з 4 Гб пам’яті, швидше за все, має два встановлені модулі пам’яті 2 Гб. Щоб оновити до 8 ГБ, ви не можете просто придбати 4 ГБ оперативної пам'яті. Вам потрібно буде вилучити існуючі два модулі об’ємом 2 ГБ і замінити їх двома модулями об’ємом 4 ГБ, що змусить вас відмовитися, або спробувати продати модулі об’ємом 2 ГБ. Якщо ви в цьому не розбираєтеся, ви можете спробувати зв'язатися з інтернет-магазин. Там вам зможуть допомогти, а також скажуть, чи варто покращувати ноутбук або простіше замінити його. Ви можете звернутися в магазин Zeto.ua, там консультанти зможуть проконсультувати вас по оперативної пам'яті.

Настільні комп’ютери часто мають три або більше слотів, з яких лише два зазвичай використовуються, коли комп’ютер постачається, що робить його простішим та менш витратним, коли йдеться про оновлення. Ось чому ми, як правило, радимо купувати ноутбук, який уже постачається з об’ємом оперативної пам’яті, який на вашу думку вам знадобиться, а не покладатися на можливість оновлення пізніше.

Telegram Channel