Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Волині планують розпочати ексгумацію останків жертв репресій

Фото із сайту khpg.org.

На Волині планують розпочати ексгумацію останків жертв репресій

Бюджет Володимир-Волинської громади виділив кошти на проведення пошукових та ексгумаційних робіт на території заповідника «Стародавній Володимир»

Про це йдеться у проекті розпорядження голови Волинської ОДА, яке розглянули депутати облради під час бюджетної комісії, інформує ІА Волинські новини.

У 2013 році відбулося перепоховання 385 розстріляних колишніх в’язнів.

Зокрема, міська рада виділила обласному бюджету цільову субвенцію в сумі 195,64 тис. грн. З них 160 тис. грн – на проведення пошуку, ексгумації та перепоховання останків жертв воєн та політичних репресій та впорядкування місць поховань на території пам’ятки археології національного значення городище «Вали» адміністрації державний історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир».

Зокрема, йдеться про перепоховання останків вбитих в’язнів колишньої тюрми НКВС у Володимирі-Волинському, яка була розташована на території середньовічного Городища. Археологічні роботи тут тривають з 1997 року. За цей час археологи розчистили декілька братських могил, в яких знайшли рештки понад 1230 людей замордованих енкаведистами. Серед жертв були навіть жінки та маленькі діти. Стан останків свідчить про те, що вони були жорстоко вбиті: у маленьких дітей розтрощені гвинтівками черепи, в хребцях у одного з немовлят застрягла куля з рушниці.

Читайте також: На Донбасі застрелили військового

У 2013 році відбулося перепоховання 385 розстріляних колишніх в’язнів. Але роботи не завершені. Наразі йдеться про ексгумацію та перепоховання останків 33 осіб, які були знайдені в 2013 році. Щоправда, дослідники припускають, що під цими останками можуть бути ще.

Крім того, 35 640 грн бюджет міста надав для проведення експертизи по об’єкту «Реставрація та пристосування будівлі під музейно-адміністративну функцію в м.Володимирі-Волинському».

Telegram Channel