Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Рівному спортивну тренерку звинувачують у побитті вихованців

Під час досудового розслідування допитуватимуть учасників інциденту.

Фото Суспільного.

У Рівному спортивну тренерку звинувачують у побитті вихованців

У поліції після колективної заяви відкрили кримінальне провадження

У Рівному тренерку звинувачують у побитті вихованців спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву №2. Йдеться про шістьох дітей, повідомили Суспільному у ГО «Ангели Життя», до яких звернулися батьки дітей. У поліції після колективної заяви відкрили кримінальне провадження.

Про інцидент у ДЮСШ №2 стало відомо з допису у Facebook від ГО «Ангели Життя».

Співзасновниця організації, адвокатка Ірина Пашкевич повідомила Суспільному, що мали з батьками дітей кілька зустрічей. Їх, каже, консультували, вислухали проблематику, допомогли зібрати документи й підготувати відповідні заяви у поліцію про вчинення кримінальних правопорушень.

«Під час тренувань вони їздять на збори. Вона не лише застосовує фізичну силу, їх б'є, вона може вдарити, з їхніх слів, «в область ділянки голови, об бортик, об зуби, по тілу, по передпліччю», використовує нецензурну лайку, принижує тих дітей. Діткам по 10-12 років, вона їх на очах у всіх... Звернулося п'ять людей, але це на очах 15-ти. Це роками триває», – коментує Ірина Пашкевич.

«Йдеться про п'ятьох батьків, шістьох діток. Під час тренувань вони їздять на збори. Вона не лише застосовує фізичну силу, їх б'є, вона може вдарити, з їхніх слів, «в область ділянки голови, об бортик, об зуби, по тілу, по передпліччю», використовує нецензурну лайку, принижує тих дітей. Діткам по 10-12 років, вона їх на очах у всіх... Звернулося п'ять людей, але це на очах 15-ти. Це роками триває», – коментує Ірина Пашкевич.

Адвокатка Ірина Пашкевич відмовилась розголошувати імена й контакти батьків дітей, які звернулись у поліцію. Також не озвучила й імені тренерки.

Що кажуть в поліції

З колективною заявою п'ятеро батьків звернулися 12 квітня, повідомили у пресслужбі Нацполіції області. У ній заявили, що тренери однієї з рівненських спортивних шкіл використовують неприйнятні методи тренування та виховання їхніх дітей.

«Наразі відомо, що скарги на дії тренерів із плавання мали місце у 2019 та 2020 роках. Вони стверджують, що двоє жінок-тренерів під час занять завдавали тілесні ушкодження їхнім дітям», – повідомила речниця нацполіції області Марія Юстицька.

За цим фактом дізнавачі розпочали кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією частини 1 статті 125 Кримінального кодексу України – умисне легке тілесне ушкодження.

Під час досудового розслідування допитуватимуть учасників інциденту, призначатимуть експертизи та інші необхідні слідчі дії, уточнили у поліції.

Позиції закладу поки немає

Директор ДЮСШ №2 Юрій Єфімчук коментувати ситуацію з тренерами не став, посилаючись на те, що перебуває у відпустці. За роз'ясненнями порадив звернутися до його заступника Івана Бондарця, який виконує його обов'язки.

За стаціонарним номером спортшколи Суспільному відповіли, що заступника директора, який на час відпустки виконує обов'язки керівника, у кабінеті немає і він, ймовірно, на заняттях. Журналісти залишили контактний номер та попросили перетелефонувати, аби отримати коментар з приводу ситуації в закладі.

Реакція влади

13 квітня у закладі відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань науки, освіти, культури, духовного відродження, молоді, спорту. Голова гуманітарної комісії міськради Тарас Обоїста повідомив, що візит не стосувався безпосередньо цього інциденту. Про кримінальне провадження щодо одного з тренерів стало відомо під час засідання.

Читайте також: Скандал з горохівським тренером: хто такий Набіжан Артиков, якого звинувачують у сексуальному насильстві (Відео)

«Про цю ситуацію ми тепер вже знаємо, рішення по ньому ми не приймаємо. У цій ситуації ми осторонь не будемо, будемо розглядати, дивитись і контролювати, щоб відповідні органи максимально долучились і вирішили цю ситуацію. До ситуації ми маємо зайти неупереджено, яке якщо є факти, то спускати їх не дамо. Заслуги тої чи іншої людини на це не впливають», – сказав Тарас Обоїста.

Telegram Channel