Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Українцям загрожує дефіцит на заправках: пальне можуть продавати обраним

Якщо пальне буде в дефіциті, можуть обмежити продаж.

Фото Pixabay.

Українцям загрожує дефіцит на заправках: пальне можуть продавати обраним

В травні ціни на автозаправках можуть значно вирости

При цьому бензин, дизпаливо та автогаз можуть опинитися в дефіциті.

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL. Є кілька причин, через які ситуація на ринку може погіршитися. Головні з них:

  • Дефіцит пального. Затримки в постачаннях у ланцюжку від «Роснефти» – мало не головна проблема ринку. Після обшуків у мережі Glusco, яка пов'язана з нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, її материнська компанія Proton Energy Group SA фактично припинила роботу.

Можливо, комусь буде легше взагалі продавати тільки обраним клієнтам.

«Була надія на швидку заміну Proton Energy, яка продавала ці ресурси з 2016 року, але на сьогодні ясності з новим трейдером немає», – розповідає директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн. До травня запаси дизпального, яких нібито багато (але скільки, ніхто не знає), вичерпаються. «І тепер ринку необхідно буде знайти... 300 тисяч тонн дизпального (майже 50% балансу) і щонайменше 40 тисяч тонн скрапленого газу (25% ринку). Повірте, це багато», – пояснює експерт.

  • Непередбачуваність ринку. У такій ситуації, як каже директор «Консалтингової групи А-95», складно передбачити розвиток подій.

«Буде дефіцит скрапленого газу. А що таке зріджений газ? На нього переходили, щоб заощадити на бензині. А коли буде дефіцит газу, збільшиться попит на бензин. Як його будуть покривати? Можливо, комусь буде легше взагалі продавати тільки обраним клієнтам», – пояснив Куюн.

Обмежений продаж. Експрезидент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук також вважає, що в Україні можуть обмежити продаж. Тоді заправитися зможуть тільки обрані. «У квітні ми ще зможемо протриматися на запасах, які було зроблено раніше оптовиками. Але в травні вже може бути проблема. Якщо пальне буде в дефіциті, можуть обмежити продаж, і ціна буде трохи інша», – говорить експерт.

Читайте також: Банки почали автоматично стягувати борги з українців.

Telegram Channel