Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волинські депутати прагнуть, щоб газорозподільні системи передали в комунальну власність

Відповідне рішення може прийняти Кабмін.

Фото Укрінформу.

Волинські депутати прагнуть, щоб газорозподільні системи передали в комунальну власність

Майнова комісія рекомендувала депутатам підтримати проєкт «Про передачу газорозподільних систем у спільну власність територіальних громад Волинської області» на сесії облради

Депутат обласної ради Ігор Лех розробив та зареєстрував проєкт рішення «Про передачу газорозподільних систем у спільну власність територіальних громад Волинської області». Проєкт розглянула постійна комісія з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на своєму черговому засіданні, яке відбулося 14 квітня. Про це інформує сайт Волинської облради.

Реклама Google

Ігор Лех зазначив, що таке рішення викликано тим, що газорозподільчі системи, які є в державній власності, з початку незалежності України були передані в оренду приватним структурам майже на безоплатній основі.

«Наразі, облгази їх обслуговують, експлуатують та отримують за це відповідну плату. Власником газорозподільних систем є держава. Між тим, загальновідомо, що вуличні та підвідні газопроводи будувалися коштом користувачів. Сьогодні ж люди змушені платити за транспортування газу по системі, у будівництво якої самі ж колись інвестували», - зазначив Ігор Лех.

« Між тим, загальновідомо, що вуличні та підвідні газопроводи будувалися коштом користувачів. Сьогодні ж люди змушені платити за транспортування газу по системі, у будівництво якої самі ж колись інвестували», - зазначив Ігор Лех.

Депутат зауважив, що першою ініціювала передачу газорозпридільних систем у комунальну власність Мукачівська міська рада. Це відбулося ще в 2017 році. В лютому 2021 аналогічне рішення прийняла Львівська обласна рада.

Підтримати проєкт рішення, внесений Ігорем Лехом, переконував депутатів Юрій Харченко. Він вважає, що передача мереж до комунальної власності матиме чимало позитивних ефектів. Найбільш вагомий з них це те, що врешті буде проведена інвентаризація газових мереж .

В проєкті Ігоря Леха пропонується доручити ОДА спільно з АТ «Волиньгаз» та ТОВ «Волиньгаззбут» у місячний термін сформувати списки газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них) у розрізі територіальних громад Волинської області. Ці списки у тижневий термін  потрібно буде передати до відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності Волинської обласної ради.

Цим же рішенням передбачено надати згоду  Волинської обласної ради на прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області газорозподільних систем.

Між тим, рішення про передачу газопроводів у комунальну власність громад може прийняти лише Кабмін. Тому пропонується Кабінету Міністрів України та Міністерству енергетики України прийняти рішення про передачу газорозподільних систем (підвідних, вуличних газопроводів та споруд на них) з державної власності у спільну власність територіальних громадсіл, селищ, міст області Волинської області.

Депутати проситимуть Фонд державного майна України погодити передачу з державної у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області Волинської області газорозподільних систем та надати Волинській обласній раді акти інвентаризації та оцінки газорозподільних систем Волинської області, починаючи з 1991 року.

Порядок інвентаризації газових мереж, на думку депутатів облради,  має розробити  Кабінет  Міністрів України.

Читайте також: Волинські газовики користуються актами про витік блакитного палива, щоб стимулювати боржників?

 

Telegram Channel