Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Розстріляному цвітові Красного Саду: на Горохівщині пом’янули 104 загиблих жителів села

Панахиду за загиблими в Красному Саду служить о.Іоан Смітюх.

Волинь-нова

Розстріляному цвітові Красного Саду: на Горохівщині пом’янули 104 загиблих жителів села

Присутні на вшануванні керівники Городищенської громади, жителі с.Михлин пом’янули земляків хвилиною мовчання й поклали квіти до пам’ятника, на якому викарбувані імена закатованих, і на місці жахливої розправи – біля колишньої криниці

У Городищенській територіальній громаді вшанували світлу пам’ять 104 загиблих жителів села Красний Сад (тепер Михлинський старостинський округ), розстріляних 19 квітня 1943 року німецькою поліцією, в яку входили й поляки. 

Тоді був Великодній понеділок.  Ніщо не віщувало біди в мальовничому селі, заквітлому весняним цвітом, але …Рано-вранці німці разом із поляками оточили Красний Сад. Сонних жителів підіймали з постелі, виводили в клуні, ложили ниць і розстрілювати з автоматів, пробивали багнетами. Не жаліли ні на дітей, ні на старших віком. Катів не зупиняв навіть плач немовлят-ангелят. Два дні поляки вивозили кіньми майно красносадівців до Анджеювки (польської колонії біля нинішньої Бережанки, яка від початку 1943 р. була збройним опорним пунктом гітлерівської окупаційної влади та колоборантської польської самооборони, на що вказує. Розбирали навіть деякі хати та господарські будівлі. На третю добу підпалили село, і Красний Сад назавжди зник із карти України. 

– Це був страхітливий злочин. Після війни всі останки загиблих були перезахоронені в одну могилу, де ми зараз схиляємо голови перед усіма ними, –зі смутком гортали сторінки історії на мітингу-реквіємі директорка Михлинської гімназії Валентина Блаватна і завідувачка Наталія Друкачук.  

Напередодні у свято-Різдво-Богородичного храму с.Михлина його настоятель о.Іоан Смітюх відслужив панахиду за покійними. Слова молитви линули з його вуст і в день 78-річної трагедії. 

Словами скорботи його розпочала староста Михлинського старостинського округу Яніна Онищук, продовжила – голова Городищенської територіальної громади Світлана Соколюк. 

Присутні на вшануванні керівники Городищенської громади, жителі с.Михлин пом’янули земляків хвилиною мовчання й поклали квіти до пам’ятника, на якому викарбувані імена закатованих, і на місці жахливої розправи – біля колишньої криниці.  

Леся ВЛАШИНЕЦЬ 

Читати також:  На Волині відбувся Чемпіонат зі спортивного орієнтування пам`яті Героя Івана Пасевича (Фото)

Telegram Channel