Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Мавп не вожу»: таксист спровокував расистський скандал

Тривають слідчі дії.

Скріншот з відео.

«Мавп не вожу»: таксист спровокував расистський скандал

Версії водія і пасажирів кардинально відрізняються

У Запоріжжі стався скандал через нібито відмову водія таксі везти темношкірого пасажира. За словами останнього, таксист навіть дозволив собі прямі образи на грунті расизму.

Подробиці інциденту описує сайт «Сьогодні».

Олена з чоловіком Мішелем викликали таксі, вийшовши з пакетами з магазину. Почавши сідати в машину, вони почули образи.

«Чоловік чекає поки я сяду, щоб закрити за мною, і відкриває свої двері, а водій починає, побачивши чоловіка, говорити: «я мавп не воджу», – розповіла Олена Макайя.

Водій мене тільки побачив почав ображати.

Причину такої поведінки вона не розуміє.

«Я розумію, що людина неадекватна і тихесенько починаю виходити з машини і чоловікові кажу, що ми на цій машині не поїдемо, а в цей час водій просто нецензурною лексикою ображає нас», – продовжує вона.

Сам Мішель Макайя приїхав з Конго до України вчитися і залишився назавжди. Після отримання громадянства він одружився і прожив з Оленою вже понад 30 років. За весь час подібних образ не чув.

Читайте також: У Львові водій маршрутки обізвав учасника АТО «свинею».

«Водій мене тільки побачив почав ображати. Таких речей не можна пропускати, тому  я навіть готовий зробити все можливе, щоб ця людина відповіла за свої слова», – говорить Мішель.

Водій таксі Дмитро каже, що не возить пасажирів на передньому сидінні через пандемію коронавірусу. Це нібито і намагався сказати подружжю і наполягає, що расистського підтексту в його словах не було – просто не так зрозуміли.

«Вони там між собою, як мені здалося, гримаси один одному будували, посміхалися, кривлялися, ну це їхня справа. Коли сідає на переднє, Я кажу, що його не повезу на передньому сидінні, коли він ще й мавпує. Вона почала кричати, мовляв, чому не повезете, і грюкнула дуже голосно дверима», - розповів чоловік.

Подружжя звернулося в поліцію, бажаючи домогтися покарання для водія. У разі доведення расизму в його словах чоловікові може загрожувати кримінальна справа за статтею про порушення рівноправності громадян залежно від їх расової приналежності.

Через відсутність відео і свідків інциденту довести провину буде складно, прогнозує юрист Гіві Дзандзава. При цьому експерт бачить в інциденті порушення закону про права споживачів через відмову везти пасажирів.

«Постачальником є саме компанія, тому до штрафу можна притягти компанію. А особиста відповідальність до цього таксиста, наприклад, на мій погляд, це саме Кримінальний кодекс України і це або загроза штрафу, або обмеження волі, або навіть позбавлення волі», – уточнив він.

Telegram Channel