Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
У Турійську мам запросили в соляну шахту (Фото)

Вдалося організувати зустріч, яка стала для учасниць гарним відпочинком, дала можливість поспілкуватися, поділитися своїми думками, згуртуватися.

Фото Ірини Прус.

У Турійську мам запросили в соляну шахту (Фото)

У Турійській громаді організували творчу зустріч для мам, які виховують діток з інвалідністю. На ній і поспілкувалися на важливі теми, і великодні стрічки для пасхальних корзинок підготували

Наповнити серця світлом Великоднього свята, створити гарний настрій мамам, які виховують діток  з інвалідністю, був покликаний творчий захід, який днями відбувся у Турійській громаді. В рамках започаткованого два роки тому на базі інклюзивно-ресурсного центру проєкту «Крок до щасливого дитинства», його керівник Галина Абрамчук організувала зустріч за круглим столом, аби за чашечкою чаю та рукоділлям жінки могли поспілкуватися, отримати важливу для них інформацію від певних спеціалістів і заодно відпочити та наповнити серця позитивними емоціями.

Послугами «соціального таксі» у Турійській громаді безкоштовно користуються люди з інвалідністю і ті, хто самостійно не пересувається  або є маломобільним. До речі, таких автомобілів у Волинській області лише чотири і один з них – у Турійську.

На початку зустрічі із прийдешнім святом Великоднем привітав усіх турійський селищний голова Олексій Безсмертний і побажав світла та радості в житті, тепла, затишку й побільше позитиву, а також  зауважив, що всі хороші починання у Турійській громаді селищна рада завжди підтримує.

Оскільки зустріч відбувалася у територіальному центрі соціального обслуговування населення, його директор Віктор Мазурак зробив невеличку екскурсію закладом. Зокрема, показав соляну шахту, де бажаючі могли пройти сеанс терапії, кабінет психологічного розвантаження, фізкультурно-оздоровичу залу і заодно розповів про послуги, які надає їхня організація. Одна з них – «соціальне таксі». Послугами цього спец автомобіля у Турійській громаді безкоштовно користуються люди з інвалідністю і ті, хто самостійно не пересувається  або є маломобільним. До речі, таких автомобілів у Волинській області лише чотири і один з них – у Турійську. Також бажаючим запропонували спробувати оздоровчу кисневу пінку.

Тему материнства, як знайти підхід до своїх діток, налагодити з ними тісний психологічний контакт підняла під час зустрічі Лілія Петровець, провідний спеціаліст служби у справах дітей Турійської селищної ради.

А на творчу нотку налаштували учасників зустрічі працівники Будинку дитячої творчості – дружна та креативна команда майстринь Турійської громади. Директорка Зоя Литвинюк перед початком майстер-класу, який носив промовисту назву «Магія візерунку» привітала всіх з прийдешнім величним християнським святом, а також ознайомила із роботою Будинку дитячої творчості, представила керівників та запропонувала мамам записувати своїх діток на гуртки, які діють у БДТ. 

Реклама Google

Оскільки за тиждень –  Великдень, тому на майстер-класі обрали виготовляти стрічки для пасхальних кошиків. Керівник гуртка Олена Чайка коротко ознайомила усіх із технікою вишивання атласною стрічкою і – робота закипіла. Як зізнавалися запрошені на захід мами, це їх перший досвід у такому виді рукоділля, тож на допомогу приходили працівниці Будинку дитячої творчості Валентина Калюк та Оксана Сичик. А поміж роботою йшла розмова про важливі для жінок, які виховують діток з інвалідністю, теми. Зокрема, й про створення доступного простору для людей з інвалідністю.

Досвідом створення у Ковельській громаді Комітету доступності поділилася гостя Ольга Яренчук – громадська активістка, прессекретар ГО «Асоціація людей з інвалідністю «Добродія в дії». Вона зауважила, що такі комітети мають бути створені у кожній громаді і туди обов’язково повинні входити люди з інвалідністю, бо, як зазначила Ольга, здорова людина не може знати, які потреби, наприклад, у незрячих, чи які виникають труднощі під час пересування містом у візочників. Оскільки Оля нещодавно відзначила день народження, то від імені Турійської громади Галина Абрамчук привітала її і вручила приємний подарунок.

Читайте також: Турійські музиканти здобули три перемоги на міжнародному конкурсі (Відео)

Загалом той день був сповнений багатьох гарних сюрпризів. Валентина Шум, власниця перукарні «Валентина» подарувала жінкам сертифікати на знижку при оплаті послуг у її салоні. Смаколики до чаю презентувала Анна Микитюк від «Хлібного краю». Спонсорську допомогу на матеріали для рукоділля надав керівник ТОВ «Волинь-агро» Сергій Хом’як.

Так, завдяки спільним зусиллям вдалося організувати зустріч, яка, як зауважили запрошені мами, стала для них гарним відпочинком, дала можливість поспілкуватися, поділитися своїми думками, згуртуватися. Наостанок кожен з присутніх поділився враженнями і своїми побажаннями, які заходи в майбутньому хотіли б мами організувати в рамках цього проєкту. В свою чергу  Галина Абрамчук, як регіональний представник від Волинської області ГО «Український Жіночий Конгрес», поділилася певними ідеями і зауважила, що жінки – велика рушійна сила і їм варто гуртуватися, щоб змінювати світ навколо нас.

Ірина ПРУС.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel