Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У школах можуть продовжити навчальний рік, скоротивши літні канікули: від чого залежить і чому батьки проти

Канікули можуть продовжити.

Фото ілюстративне.

У школах можуть продовжити навчальний рік, скоротивши літні канікули: від чого залежить і чому батьки проти

Українські школярі через епідемію коронавірусу та посилення карантинних обмежень часто переходили на дистанційну форму навчання. Їхні батьки скаржаться, що дітям такий формат нашкодив. Мовляв, вони нібито погано вчилися і вивчили менше матеріалу, ніж могли б

Водночас законодавство дає можливість продовжити навчальний рік у школах за необхідності. Отже, такий крок урізав б тривалість літніх канікул.

На яких підставах можна змінити терміни навчального року і чи потрібно це робити в Україні, пише Обозреватель.

Тривалість навчального року можуть збільшити

Відповідно до Закону «Про освіту», учні мають навчатися в школі не менше 175 днів. Міністерство освіти може дати рекомендації районним департаментам, а там уже школи самостійно визначають, чи будуть вони продовжувати навчальний рік чи ні. Проте продовжувати навчальний рік не обов'язково у форматі уроків. Це можуть бути:

  • екскурсії;
  • індивідуальні консультації;
  • групові заняття.

Зараз МОН не видавало офіційний лист зі своїми рекомендаціями, але школи мають автономію на такі рішення. У коментарі освітній омбудсмен України Сергій Горбачов запевнив, що в правовому сенсі немає підстав продовжувати навчальний рік, а в умовах коронавірусу в навчальному процесі з'явилася значно більша проблема – якість освіти.

«Немає формально підстав продовжувати навчальний рік. Суто в правовому сенсі ні. Тут є інше питання, більш важливе. Ми досі не розуміємо взагалі, скільки діти втратили, весь світ не розуміє. От у цьому компоненті освітньої програми є такі невиконані фрагменти, треба розуміти, що нам із цим робити. Наступне завдання перед освітою – це зрозуміти, що відбувається, проаналізувати новий досвід і планувати, як ми будемо компенсувати цей розрив і втрати під час пандемії», – сказав Горбачов.

«Суцільний кошмар»: чи є потреба у навчанні

Коли по країні вводилися перші онлайн-уроки і школярі переходили на дистанційне навчання, то для дітей це була радість, для вчителів виклик, а для міністерства – купа завдань щодо організації освітнього процесу. А вже зараз батьки нарікають на таке навчання, наголошуючи, що діти взагалі перестали вчитися.

«Навчання цього року проходило в кожного по-різному. Є багато нарікань на дистанційку. Важко було для вчителів, школярів початкової школи. Ви ж бачите, що навіть червона зона в Києві була, та намагалися аби початкова школа ходила все одно, бо для першачків – не варіант сидіти вдома», – сказав член комітету з питань освіти, науки та інновацій, нардеп від «Слуги народу» Роман Грищук.

Проте батьки першокласників взагалі шкодують, що в умовах пандемії віддали дітей до школи, адже вчити їх довелося самим. Та все ж хочуть, аби навчальний рік завершився, а не був продовжений.

«Моя донька пішла в перший клас, але половину навчального року ми просиділи вдома. Я не знайду слів, щоб описати цей суцільний кошмар. Онлайн- уроків для них немає, нам лише надсилають завдання. Я стараюся все робити з дитиною, але ви спробуйте її в домашній обстановці змусити вчитися. Та і я ж не вчитель. А потім слухаю, що вона нічого не знає і не вміє на свій вік. Якби знала, що так буде, то краще б здала її у школу на рік пізніше», – поділилася мама першокласниці Альона Марк.

Жінка запевняє, що не готова до продовженого навчального року, адже хоче сама, ніби дитина, щоб школа швидше закінчилася. Каже, що втомилася від дистанційного навчання, як вона, так і донька. Серед скарг:

  • дитина не слухає батьків так, як учителя;
  • батьки не знають, як подати навчальну інформацію;
  • відсутність достатнього часу для занять із дитиною, адже ніхто не скасовував роботу;
  • відсутні повноцінні соціальні зв'язки з однокласниками, колективом.

Нарікають на дистанційне навчання і батьки старших дітей. Проте вони також не погоджуються на варіант, щоб шкільний рік було продовжено.

«Мій син усі вісім років був відмінником. Цього року він дев'ятикласник і навчання вдома пішло йому не на користь. Навчатися було важче, багато факторів відволікало його від уроків. У нас є мала дитина, йому доводилося доглядати за нею, поки ми на роботі. Та й те, що скасували ДПА, трішки розслабило його. Краще хай уже скінчиться цей навчальний рік, ніж ще мучитися і вчителям і дітям», – сказала Людмила Ткаченко.

Отже, і батьки, і освітні експерти не підтримують продовження навчального року в Україні. Є законні можливості це зробити в кожного навчального закладу окремо, але підстав наразі немає. Очевидно, що рівень знань дітей через дистанційне навчання погіршився, але вирішувати цю проблему треба не продовженням навчального року, а аналізом освітнього процесу та запровадженням змін.

Читати також: Епіфаній розповів, як українці зможуть освятити паску на Великдень в умовах карантину

Джерело: Обозреватель
Telegram Channel