Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Всенародний улюбленець, актор Петро Панчук співатиме пісню про свого земляка Степана Кривенького

Пісні Степана Федоровича не прості, бо їх співають із року в рік, бережно передають у спадок дітям і онукам.

Фото з відкритих джерел.

Всенародний улюбленець, актор Петро Панчук співатиме пісню про свого земляка Степана Кривенького

Цими днями митців Горохівщини знову об'єднала в яскраве сузір'я любов до творчої спадщини самодіяльного поета й композитора, Заслуженого працівника культури України, Почесного громадянина Волині Степана Кривенького. Завдяки їм пісні Співця Волинського краю тепер по-весняному розквітнуть задля участі в міжнародному конкурсі грантів «Ноиsе оF Еиrоре», оголошеному Європейським Союзом

Авторами сміливої ідеї написати проєкт «Мій пісенний краю» й паралельно створити подкаст (аудіопрограму) з піснями Степана Кривенького виступили провідний спеціаліст відділу розвитку та інвестицій Горохівської міської ради Тетяна Янюк і завідувач відділу культури управління освіти, культури, молоді, спорту, соціального захисту та охорони здоров'я Горохівської міської ради Олександр Шепшелей. Крилатість задуму радо підтримав Горохівський міський голова Віктор Годик.

За словами ініціаторів, пропозиція здійснити проєкт «Мій пісенний краю» дуже сподобалася митцям-професіоналам і аматорам народної творчості Горохівщини. Стати його творцями висловили бажання багато співучих земляків С.Ф.Кривенького - автора всесвітньо відомої пісні «Волинь моя» та багатьох інших милозвучних творів, які стали народними ще за життя Піснедара.

Окремі виконавці й колективи вже «розібрали» чи не всі пісні зі збірки «Волинь моя» і не лише самобутньо виконуватимуть їх, а й розповідатимуть про історію народження кожної, виконавців, духовну місію...

– Пісні Степана Федоровича не прості, бо їх співають із року в рік, бережно передають у спадок дітям і онукам. З ними потрібно вчитися любити свою батьківщину й дорожити Україною. Радіємо, бо наразі проєкт реалізовується з особливим натхненням, завзяттям, піднесенням, - розповіла Тетяна Янюк.

-Степан Кривенький – унікальний композитор, із народною душею. Мелодії його пісень не складні, але глибоко зворушливі, в словах немає пафосу, зате сяє любов до людей і рідного краю. Таке почуття в мистецтві ніколи не мине. Мрію дати новий політ його творам в сучасному аранжуванні, співзвучному з автентичністю автора, - каже Олександр Шепшелей.

Окремі виконавці й колективи вже «розібрали» чи не всі пісні зі збірки «Волинь моя» і не лише самобутньо виконуватимуть їх, а й розповідатимуть про історію народження кожної, виконавців, духовну місію...

Першими до реалізації творчого задуму долучилися директор Горохівського НД «Просвіта» Тарас Гриб і його колеги Софія Заліпа, Іванна Шлапак, Іван Якушик, Юрій Романюк і багато інших піснярів Горохівщини. Родзинкою подкасту буде сольний спів Народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, провідного актора Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Петра Панчука. Який саме мотив облюбувало в столиці чутливе до духовної краси серце народного улюбленця? Нехай до пісенної прем'єри це буде секретом, однак усі знають наперед, що Петро Панчук, який присвятив Степанові Кривенькому свою «Баладу про Степана» й на «біс» здійснив її постановку із сільськими акторами - учасниками народного театру НД «Просвіта» с.Лобачівка, його пісню теж заспіває під акомпанемент душевної щирості. Перемога в конкурсі грантів «Ноuse оF Еurоре» передбачає винагороду в сумі 4000 євро. За них, кажуть Олександр Шепшелей і Тетяна Янюк, можна було б придбати частину музичного обладнання для майбутньої музичної студії в Горохові, облаштування якої теж підтримав міський голова Віктор Годик. Та навіть якщо єврогрант дістанеться комусь іншому, учасники проєкту не перестануть втілювати його в життя. Пісні в новому виконанні запишуть на компакт-диск у студії звукозапису, яку Олександр Шепшелей обладнував у Лобачівському ліцеї, опублікують їх доступними для всіх у соціальних мережах... Зроблять це так само безкорисливо, як роздаровував людям свій талант Степан Кривенький.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ

Читати також:  Внук автора гімну Волині показав унікальні фото свого діда


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel