Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
В Україні немає жодної родини, яку війна обійшла стороною: Порошенко поділився сімейними спогадами про Другу світову

«Хай незгасна людська пам’ять про колосальні багатомільйонні втрати Другої світової, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл застерігає весь світ від повторення тієї жахливої катастрофи»

Фото ЄС.

В Україні немає жодної родини, яку війна обійшла стороною: Порошенко поділився сімейними спогадами про Другу світову

Український народ особливо гостро відчуває біль війни і надію на мирне життя. Про це під час традиційної акції «Перша хвилина миру» сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко

«Сьогодні тут, як і п’ять років, ми згадуємо день, коли в Європі настала вистраждана та омріяна тиша – після найкривавішої в історії світу війни. Переживши страшну біду, народи сподівалися, що ніколи знову параноїки-тирани не пересуватимуть в Європі кордони. Що мирні жителі не будуть гинути під обстрілами. Що людей не вбиватимуть тому, що їхня земля сподобалася окупантам», – говорить Петро Порошенко.

«Нашій землі випало стати головним полем бою тієї війни. Наші втрати були незліченними. В Україні немає жодної родини, яку те вселенське лихо обійшло стороною. Велика біда постукала до кожної хати», – зазначив Порошенко.

«Наш український внесок у велику перемогу визнаний усім світом. Українці боролися з нацизмом не лише у складі Червоної армії та УПА, але й у військах усіх країн антигітлерівської коаліції. Не лише на рівнинах  Європи, але й у пустелях Північній Африки, у водах Тихого та Атлантичного океанів».

«Не була винятком і наша сім’я. Мій батько Олексій якось розповідав, яким запам’ятав Дунай під час бомбардування – він був червоним від крові. Мій дід Іван Порошенко дійшов до Праги, отримав поранення ноги. Осколок витягти так і не змогли, рана сочилася десятиліттями, і кульгав він до кінця життя.  Дід Марини Михайло Переведенцев і поранений був, і контузію отримав; війну закінчив полковником у Берліні 8 травня.  Воювали і мамині брати Григорчуки, слава Богу, обоє повернулися живими. А другий дід моєї дружини Микола Надєждін пропав без вісті у листопаді сорок першого на початку війни під час оброни Одеси. І досі нам болить від думки, що він, можливо так і залишається непохованим.  Подібні спогади мають мільйони і мільйони українців», – зауважує п’ятий Президент.

Реклама Google

«Наш український внесок у велику перемогу визнаний усім світом. Українці боролися з нацизмом не лише у складі Червоної армії та УПА, але й у військах усіх країн антигітлерівської коаліції. Не лише на рівнинах  Європи, але й у пустелях Північній Африки, у водах Тихого та Атлантичного океанів», – нагадав лідер «Європейської Солідарності».

Читайте також у нас: Депутати «Європейської Солідарності» разом з ветеранами та активістами відзначили «Першу хвилину миру»​.

«Ми, українці, пам’ятаємо про мільйони євреїв, які загинули внаслідок Голокосту. Так само засуджуємо геноцид кримськотатарського народу і геноцид ромів.  Це наш спільний біль, який не вщухає понад вісім десятиліть», – говорить Петро Порошенко.

«Хай незгасна людська пам’ять про колосальні багатомільйонні втрати Другої світової, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл застерігає весь світ від повторення тієї жахливої катастрофи», – резюмував п’ятий Президент. 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel