Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
Путін заявив, що в Україні діє Російська православна церква

«Іхтамнєт»: Патріарх РПЦ Кирило та очільник УПЦ МП Онуфрій розуміють, що належать до однієї релігійної структури, але відобразити це в назві церкви не хочуть.

Фото Главком.

Путін заявив, що в Україні діє Російська православна церква

УПЦ Московського патріархату активно бореться за те, щоб її не називали РПЦ в Україні, попри те, що її керівництво знаходиться у країні-агресорі. Однак нещодавно сам президент Росії Володимир Путін назвав її «Русской православной церковью в Украине»

Володар Кремля, зокрема, сказав: «Останнім часом чинне керівництво України зробило дуже багато кроків, що руйнують російсько-українські відносини. Це стосується низки проблем у двосторонніх відносинах, це стосується ставлення до Російської православної церкви і її руйнування, спроби руйнування, до російської мови й до російськомовних громадян України, і до російських громадян, які проживають в Україні...». 

Реклама Google

«Русскій мір» в Україні тримається на кількох стовпах, серед яких – культура, мова та церква.

«Русскій мір» в Україні тримається на кількох стовпах, серед яких – культура, мова та церква. Це все речі, які формують ідентичність людини. І Путін ще раз дав зрозуміти, що вважає Україну територією, де домінувати має російська ідентичність, - «адін народ», яким він вважає українців та росіян.

Читайте також у нас: Європарламент радить економічно розчавити Росію​.

КОМЕНТАРІ

ЕПІФАНІЙ, предстоятель Православної Церкви України:

«Чомусь в заяві Путіна ми чули, що Російська Православна Церква, а не УПЦ начебто піддається гонінням в Україні. Путін чітко наголошує і визнає, що це — РПЦ в Україні. Якщо він визнає її своєю частиною, то значить і впливає на неї. Бо не може Церква, центр якої розташований в країні-агресорі, в Москві, служити інтересам українського народу».

Дмитро ГОРЕВОЙ, релігієзнавець:

«Фактично ці одкровення Володимира Путіна ставлять хрест на всіх пропагандистських і лобістських активностях УПЦ МП. Бо ніщо так добре не виказує статус російського резидента, як турбота і бажання захисту з боку президента Путіна, котрий прямо каже про РПЦ в Україні. Цікаво, чи будуть речники УПЦ МП протестувати проти такого іменування? Грубо кажучи, чи почуємо ми від когось із них закид на адресу Путіна – мовляв, не називайте нас Російською церквою, бо ми УПЦ? Впевнений на 100%, що ні». 

ТИМ ЧАСОМ

1 квітня Українська Православна Церква Московського Патріархату оголосила про наміри передати Офісу президента звернення з вимогою скасувати закон про примусову зміну назви УПЦ. В Офісі президента повідомили, що це питання не в компетенції президента і що звернення УПЦ МП передадуть до Кабінету міністрів.

Telegram Channel