Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
В Україні можуть ввести перерахунок за неякісні послуги ЖКГ

У документі передбачені кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг.

Фото із сайту unian.ua.

В Україні можуть ввести перерахунок за неякісні послуги ЖКГ

Консультації з громадськістю щодо проекту постанови триватимуть протягом 15 днів

У Міністерстві розвитку громад і територій заявили про плани ініціювати створення та впровадження механізму перерахунку за неякісне надання комунальних послуг.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

Перерахунок планують проводити незалежно від наявності у споживача боргів за комуналку.

Електронні консультації з громадськістю щодо проекту постанови триватимуть протягом 15 днів, зазначають у відомстві.

У проекті постанови «Про затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості» запропоновано механізм та умови здійснення перерахунку вартості послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення тощо.

Реклама Google

Також в документі передбачені кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг, які враховуються при здійсненні виконавцем перерахунку вартості. Йдеться про перерахунок у разі ненадання таких послуг, їх надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Крім того, в документі визначаються особливості здійснення перерахунку вартості комунальних послуг залежно від виду договору та умов нарахування плати за ці комунальні послуги.

Читайте також: Українців попередили про чергове підвищення тарифів: що і коли може подорожчати

Зокрема, перерахунок за неякісну послугу здійснюватиметься надавачем послуги на підставі складеного акта-претензії. Якщо акт надійде від одного споживача, який проживає в багатоквартирному будинку, перерахунок буде здійснюватися для всього будинку.

Перерахунок планують проводити незалежно від наявності у споживача боргів за комуналку.

Субсидії в Україні: що необхідно знати

  • Станом на 23 лютого 2021 року пільгами на оплату житлово-комунальних послуг користувалися 1,8 млн українців, а розмір пільг становив від 25% до 100% вартості.
  • У березні 2021 року субсидію на оплату житлово-комунальних послуг в Україні отримали близько 2,95 млн громадян, а її середній розмір збільшився на 13,6% у порівнянні з лютим і склав 1685 грн.
  • У березні 2021 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив профільним міністерствам опрацювати можливість розширення кола одержувачів субсидій.
  • У квітні 2021 року Кабінет Міністрів посилив вимоги при призначенні житлових субсидій.
  • 20 квітня 2021 року в Мінсоцполітики розповіли, як будуть перевіряти субсидіантів з 1 травня.
  • 14 травня 2021 року Мінсоцполітики повідомили, що у зв'язку з прийнятими в травні змінами в програмі житлових субсидій охочі отримувати державну допомогу повинні переоформити документи у будь-який час протягом п'яти місяців.
  • 18 травня 2021 року в Мінсоцполітики розповіли, як переоформити субсидію.
Telegram Channel