Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Уповноважена ВР з прав людини вимагає від поліції пояснень, чому через недогляд за дитиною тата оштрафували маму

Денісова висловила надію, що історія стане наукою для батьків і правоохоронців.

Фото: Офіс Омбудсмана України / Facebook.

Уповноважена ВР з прав людини вимагає від поліції пояснень, чому через недогляд за дитиною тата оштрафували маму

Співробітник поліції на станції метро «Дорогожичі» 19 травня побачив хлопчика, який блукав один. З’ясувалося, що жінка залишила сина з молодшою донькою та з батьком вдома, а сама пішла у справах

Омбудсменка звернулася до заступника голови Національної поліції — начальника Головного управління Нацполіції у Києві Андрія Крищенка.

Про це Людмила Денісова написала на своїй сторінці у Facebook, інформує hromadske.ua.

Реклама Google

Вона просить об’єктивно визначати суб’єкта адміністративного правопорушення під час складання адміністративного протоколу за статтею 184 (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«За законодавством мати та батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою (стаття 141 Сімейного кодексу України)», — наголосила вона.

Також Денісова зазначила, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини — стаття 12 закону України «Про охорону дитинства».

«Сподіваюся, що цей прикрий випадок стане наукою як для батьків, так і для правоохоронців», — додала вона.

Що це за історія?

Співробітник поліції на станції метро «Дорогожичі» 19 травня побачив хлопчика, який блукав один. З’ясувалося, що жінка залишила сина з молодшою донькою та з батьком вдома, а сама пішла у справах. Хлопчик самостійно вийшов з квартири та пішов її шукати.

Правоохоронці повернули хлопчика мамі, з ним усе гаразд. Вони провели з нею профілактичну бесіду та попередили про те, що потрібно бути уважною та стежити за дітьми.

Відносно матері хлопчика склали адміністративний протокол. Санкція статті передбачає попередження або штраф від 850 до 1 700 гривень.

Чому покарали саме мати?

У коментарі «Українській правді. Життя» у відділі комунікації поліції Києва розповіли, що забрати хлопчика прийшла мама, тому саме на неї склали протокол.

Чому склали саме на маму? Тому що мама прийшла.

Читайте також: На Волині затримали контрабандистів, які щодня переправляли гелікоптером цигарки на 30 тисяч доларів (Фото)

«Чому склали саме на маму? Тому що мама прийшла. Якби прийшов тато, то на тата б склали протокол», — пояснила співробітниця відділу комунікації поліції Києва Наталія Керницька. У поліції стверджують, що це не обов’язково мала бути розмова з мамою — усе залежить від ситуації.

Telegram Channel