Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Понад 200 жителів волинського села вийшло на акцію «Рушник єднання» (Фото, відео)

У організаторів був задум об’єднати два духовних центри села – церкву і будинок культури, де в той день розміщувалася виставка старовинних вишивок.

Фото Ірини Прус.

Понад 200 жителів волинського села вийшло на акцію «Рушник єднання» (Фото, відео)

У Новому Дворі «Рушник єднання» об’єднав людей різних поколінь

Вишиванка єднає українців. Цю істину підтвердили мешканці села Новий Двір Турійської громади: у День вишиванки понад двісті сельчан стали учасниками патріотичної акції «Рушник єднання».

Найменшенькими з тих, хто долучився, були вихованці садочка, а найстаршою – знана і дуже шанована у селі вишивальниця Олена Чорнозуб, якій 1 червня виповниться 85 років. Таку повагу тьотя Єля, як усі її називають у селі, заслужила своєю добротою і золотими руками. Коли в селі почала діяти Свято-Михайлівська українська православна автокефальна церква, жінка відразу заходилась її облаштовувати: іконостас, ризи, плащаниця і майже всі ікони в церкві вишиті руками Олени Чорнозуб. Як зауважили організатори акції, тьотя Єля і її любов до вишивання надихають на проведення ось таких заходів, покликаних стати ниточкою єднання різних поколінь, минулого і сучасного.

Найменшенькими з тих, хто долучився, були вихованці садочка, а найстаршою – знана і дуже шанована у селі вишивальниця Олена Чорнозуб, якій 1 червня виповниться 85 років.

Акція «Рушник єднання» розпочалася від школи, де першими обабіч центральної дороги висипалися у барвистих вишиванках першокласники, далі – понад сто учнів із педагогами місцевої школи, сельчани, а найменші учасники – вихованці садочка – замикали вишивану вервечку із рушників.

У організаторів був задум об’єднати два духовних центри села – церкву і будинок культури, де в той день розміщувалася виставка старовинних вишивок.

Ідейною натхненницею проведення такої акції стала директор місцевого закладу культури Людмила Держанович, якій у ювілейний 15-ий рік Дня вишиванки хотілось по-особливому його відзначити. Із задоволенням підтримали гарну ідею колектив школи та староста Руслана Веремчук, й спільно допомогли втілитися цікавому задуму в життя.

– Приємно, коли громада гуртується та єднається і приводом для цього є ось такі гарні свята, як День вишиванки, – зауважив очільник Турійської громади Олексій Безсмертний, який також долучився до акції. – Адже вишиванка, вишитий рушник, як і державні символи, мають сакральне значення для нашого народу.

Ірина ПРУС.

 


У Свято-Михайлівській церкві майже всі ікони вишиті руками Олени Чорнозуб.

Найменшими учасниками акції стали вихованці дитсадка.

До акції долучилася і шанована в селі вишивальниця Олена Чорнозуб.

Голова Турійської громади Олексій Безсмертний спілкується з випускницею школи Анною Кікавською, донькою учасника АТО.

Активну участь взяли педагоги та школярі місцевої школи.
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel