Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Який із Зеленського фюрер-3

Володимир Зеленський дав велику пресконференцію, присвячену підсумкам двох років перебування на посаді.

Фото investory.news.

Який із Зеленського фюрер-3

Здається, наш «гарант» остаточно взяв курс на побудову самодержавства по-українськи

Ще в серпні 2019-го я вперше написав колонку з таким заголовком, а згодом ще одну. Бо вже тоді розгледів хай і дещо карикатурні, але авторитарні замашки з боку новообраного Президента. І найбільше мені не хотілось писати про «фюрера-3», але після пресконференції Володимира Зеленського з нагоди двох його років на посаді, де мені вдалось побувати, хоч і не отримати права поставити запитання, – доведеться.

Колись в СРСР часто порівнювали досягнення із 1913 роком – останнім мирним перед Першою світовою війною. А Володимир Олександрович навіть не намагається це робити, він щиро впевнений, що (цитую): «До мене дороги в Україні не будувались»! Враження, ніби «гарант» вважає, що все закрутилось та запрацювало лише з його приходом на президентську посаду. Отака зіркова чи, якщо завгодно, «царська» хвороба.

І на тлі цієї самовпевненості та віри у власну непогрішність Зеленський явно тішиться, що знайшов механізм, який дає йому змогу фактично самому, без суду і слідства, призначати та карати винних – через рішення Ради національної безпеки та оборони. Причому Володимир Олександрович обіцяє, що «серіал» триватиме й надалі. Хоч, як на мене, це вже починає нагадувати сталінські «трійки», тільки число осіб в РНБО трохи більше. Хто буде «наступним поганим хлопцем», проти якого введуть санкції? Та хто завгодно – ви чи я, наприклад.

Думаю, що на практиці це нагадуватиме путінську Росію: придворних олігархів не чіпають, а усіх інших або вигнали, або посадили.

З того ж, що пан Президент сказав про анонсований закон проти олігархів, склалось враження, що його писали «під Порошенка». Як не кийком, то дрючком: не вдалось посадити ненависного попередника, то можна спробувати просто викинути з політики. Думаю, що на практиці це нагадуватиме путінську Росію: придворних олігархів не чіпають, а усіх інших або вигнали, або посадили. Не виключено, що значній частині українців таке може навіть сподобатись. І нікого не хвилюватиме, що подібний сценарій означатиме застрягання України у власному болоті, без перспективи вступу в ЄС чи НАТО в осяжному майбутньому.

…Володимира Зеленського вперше публічно порівняли із Віктором Януковичем вже на третій день після його перемоги на виборах – це зробив тодішній спікер і комендант Майдану Андрій Парубій, який дорікнув новообраному гаранту нехтуванням Конституцією. Останній раз, вже цими днями, аналогії між методами Януковича та Зеленського провів Віталій Кличко, на якого Президент явно має зуб, і заходився, за словами столичного мера, «кошмарити» його команду. Протягом двох років до таких порівнянь вдавались і відомий шведський політик Карл Більд, і журналіст Віталій Портников, і навіть колишній прем’єр Зеленського Олексій Гончарук.
Я теж думаю, що багато в чому чинний глава держави йде дорогою президента-утікача. Просто він перебуває в інших історичних обставинах, бо війна з Росією – уже доконаний факт. Логічно поставити собі запитання, чи буде кінець політичного шляху у Зеленського таким, як у Януковича? Зовсім необов’язково. У Володимира Олександровича може і вийти, – дуже вже майстерно бреше. Просто-таки чемпіон світу зі створення міражів.

У Володимира Олександровича може і вийти, – дуже вже майстерно бреше. Просто-таки чемпіон світу зі створення міражів.

Читайте також:  Зеленський на запитання про санкції проти Коломойського не відповів

Зустріч гаранта зі ЗМІ відбулась на території ДП “Антонов”.
Зустріч гаранта зі ЗМІ відбулась на території ДП «Антонов».

 

Telegram Channel