Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Уперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до України

Перша Конституція України, написана гетьманом Пилипом Орликом у 1710 році. Стокгольм, Національний архів Швеції.

Фото president.gov.ua.

Уперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до України

Скільки саме перебуватиме пам’ятка в Україні – невідомо

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив подробиці переговорів, за результатами яких в Україну привезуть Конституцію Пилипа Орлика.

«Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави. Ми повертаємо Україні Україну. Присутність оригіналу Конституції вже у незалежній державі – це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині», – написав Кулеба у фейсбуці 21 травня, передає «Радіо Свобода».

Нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами.

За його словами, МЗС звернулося до Швеції з проханням «надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика (1710) для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності».

Кулеба наголосив, що «це були вкрай складні переговори».

«Нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами», – додав він.

Читайте також: Відновлюють унікальну церкву, в якій Мазепа, ймовірно, уклав союз із Швецією.

За словами міністра, Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом – «Лінчопінгська міська бібліотека погодилася надати для тимчасового експонування в Україні Гетьманську булаву, яка, за легендою, після гетьмана Івана Мазепи належала гетьману Пилипу Орлику».

Напередодні на пресконференції президент Володимир Зеленський заявив, що до Дня Незалежності в Україну привезуть першу Конституцію України – Конституцію Пилипа Орлика.

У лютому міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що МЗС готує «сюрприз» до 30-ї річниці Незалежності України. За його словами, МЗС хоче привезти в Україну щось із-за кордону. Подробиць тоді міністр не навів.

У квітні 1710 року була ухвалена Конституція Пилипа Орлика на козацькій раді в місті Бендери. Тоді це була територія Османської імперії. Козаки та старшини опинилися там після невдалої для них Полтавської битви.

Telegram Channel