Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Волинському краєзнавчому музею подарували книжку авторства дядька Лесі Українки

На титульній і 80-ій сторінках розміщений екслібрис «Михайло Литвинович».

Фото volyn-museum.com.ua.

Волинському краєзнавчому музею подарували книжку авторства дядька Лесі Українки

Вона походить з бібліотеки відомого правника Михайла Литвиновича

З нагоди Міжнародного дня музеїв Волинський краєзнавчий музей отримав щедрий дарунок від колекціонера та експерта Сергія Мельника, інформує «Музейний простір Волині».

Це книжка Михайла Драгоманова «Два учителі», видана у Львові, у 1902 році.

Михайло Петрович Драгоманов (1841-1895) – історик, суспільний діяч, публіцист, дядько Лариси Косач (Лесі Українки). У книзі «Два учителі» він з вдячністю згадує своїх талановитих учителів по Полтавській гімназії: історика О. І. Строніна та латиніста К. Й. Полевича. Нарис був написаний у 1894 році, а в 1902 вийшов окремим виданням з серії «Літературно-наукова бібліотека», у друкарні наукового товариства ім. Шевченка.

Це книжка Михайла Драгоманова «Два учителі», видана у Львові, у 1902 році.

В передмові М. Драгоманов пояснює, що змусило його опублікувати ці спогади: «… недавно розмовляв я з одним українцем про теперішній стан гімназій у Росії і почув від нього, які зовсім холодні і навіть часто ворожі там тепер відносини між учениками і учителями, і пригадались мені образи моїх двох учителів, із яких перший служив навіть у «миколаївські» часи, а вмів так гуманно, так тепло жити з учениками і піднімати їх інтелект і мораль. Контраст між моїми споминами про двох учителів і оповіданнями недавнього знайомого піддали мені «політичних» мотивів послати мої спомини в редакцію «Народа».

Реклама Google

Палітурка книги обклеєна чорним тисненим папером, корінець і кутики з тканини вишневого кольору.

Читайте також: При школі на Волині діє три музеї, один із них – єдиний в Україні (Фото)

На титульній і 80-ій сторінках розміщений екслібрис «Михайло Литвинович», що теж неабияк додає цінності даному примірнику. Цілком ймовірно, що ця книга з бібліотеки Михайла Івановича Литвиновича (1878-1944) – судді, адвоката, громадсько-політичного діяча, одного із провідних тогочасних українських правників. З-під його пера вийшли вартісні наукові праці з різних галузей права, він був творцем власної політичної концепції ́Української держави. Крім того, М. Литвинович брав активну участь в українському громадсько-політичному житті. 

Telegram Channel