Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Які книжки на Волині видадуть коштом бюджету

Книжка про спецпідрозділ «Світязь» набрала 95 балів і її рекомендували до друку.

Фото lyuboml.rayon.in.ua.

Які книжки на Волині видадуть коштом бюджету

На реалізацію розділу книговидання в обласному бюджеті передбачено 100 тисяч гривень

Рішення про підтримку видання кількох книг волинських авторів прийняли члени Експертної ради з питань видавничої справи при обласній державній адміністрації в ході чергового засідання, інформує Волинська ОДА.

Як поінформував присутніх голова Експертної ради з питань книговидавничої справи при обласній державній адміністрації, заступник голови облдержадміністрації Анатолій Костик, у 2021 році на реалізацію розділу книговидання Регіональної програми культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області передбачено 100 тисяч гривень з обласного бюджету.

«Члени Експертної ради з питань видавничої справи при обласній державній адміністрації у 2020 році оцінювали 11 творів волинських авторів, – повідомив Анатолій Костик. – За підсумками рейтингового голосування членами Експертної ради щодо поданих видань найбільше балів отримали твори «Літературно-меморіальний музей Лесі Українки в селі Колодяжне. Путівник. Ковель, 2019» (1 місце –117 балів), «Потомок Ілька Муровця» Йосипа Струцюка (2 місце – 104 бали) та «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014-2018 рр.): історичний нарис» Богдана Зека (3 місце – 95 балів)».

За підсумками рейтингового голосування членами Експертної ради щодо поданих видань найбільше балів отримали твори «Літературно-меморіальний музей Лесі Українки в селі Колодяжне. Путівник. Ковель, 2019» (1 місце –117 балів), «Потомок Ілька Муровця» Йосипа Струцюка (2 місце – 104 бали) та «Спецпідрозділ «Світязь» в Антитерористичній операції на Донбасі (2014-2018 рр.): історичний нарис» Богдана Зека (3 місце – 95 балів)».

У свою чергу, начальниця управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації Ольга Чубара зазначила, що видання, яке за підсумками рейтингової оцінки зайняло перше місце, уже видане у 2020 році за власні кошти ініціаторів подання з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

Відтак, члени Експертної ради з питань книговидавничої справи при обласній державній адміністрації проголосували за видання у цьому році інших двох книг, зазначених вище.

Варто зазначити, що серед питань порядку денного – розгляд звернення заслуженого журналіста України Михайла Юхти щодо підтримки його видання книги «Долю обрав сам». Як зазначив автор, книга написана на основі власного дослідження дисидентського руху 60-х років минулого століття. Присутні відзначили, що книга заслуговує на увагу, однак, проголосували за дотримання Регламенту роботи Експертної ради, який передбачає виділення фінансування на видання книг у відповідності з рейтинговою оцінкою.

Читайте також: Навіщо волинські письменники книжки в бібліотеку носили

Посеред іншого, розглянули учасники засідання й звернення Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» щодо фінансової підтримки у 2021 році видання «Інваспорт» Волині: неможливе стає можливим». Як поінформував присутніх начальник Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» Віктор Галан-Влащук, у книзі йдеться про волинян-паралімпійців. 

Відтак, за результатами обговорення члени Експертної ради вирішили внести зміни до Регіональної програми культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області, звернувшись для цього до депутатського корпусу обласної ради щодо додаткового фінансування цього видання.

Telegram Channel