Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Волонтери двох волинських громад подбають про комп’ютери для дітей із особливих сімей

Вони навчаються допомагати іншим згуртованіше.

Фото з архіву Альони Максименко.

Волонтери двох волинських громад подбають про комп’ютери для дітей із особливих сімей

Представники Ківерцівщини та Маневиччини вирішили зайнятися проблемою частини школярів, які через бідність їх батьків не мають змоги вчитися дистанційно

Добровольці двох громад зустрічалися в Луцьку, щоб обговорити, як ліпше втілити в життя проєкт з умовною назвою «Волинь благодійна». Він передбачає, що як мінімум два десятки дітей учнівського віку з Ківерцівської та Маневицької громад у новому навчальному році отримають комп’ютери й у випадку продовження карантинних обмежень нарешті зможуть вчитися і вдома. Керівник громадської організації «Станція Добра», яка працює в Ківерцях, Альона Максименко, ділиться, що серед її підопічних, дійсно, є такі, які не мають грошей на ґаджет:

Проєкт передбачає, що як мінімум два десятки дітей учнівського віку з Ківерцівської та Маневицької громад у новому навчальному році отримають комп’ютери й у випадку продовження карантинних обмежень нарешті зможуть вчитися і вдома.

 

 

 

– Люди, які приходять до нас на склад, де ми збираємо і сортуємо речі, м’яко кажучи, не багаті. У більшості сімей нема комп’ютерів, а в деяких – навіть телефонів! Ясно, що їхні діти під час карантину вчитися дистанційно просто не могли... Якщо вчителька крута, вона передавала ксерокопії або їздила з хати в хату, але знаю про такі випадки, що учні просто не робили уроки, бо не мали як.

Керівник громадської організації «Розвиток Волині» Ірина Колковська, яка опікується проєктом, зауважує, що ця проблема притаманна для сільської місцевості. Каже й про те, що волинянин Юрій Хомич придумав, як її вирішити. Торік у Княгининівській громаді він з однодумцями збирав по знайомих непотрібні їм або застарілі частини комп’ютерів, оновлював їх і дарував дітям. Як керівник громадської організації «КнягинАТО» він роздав 20 ґаджетів.

 

 

 Тож волонтери з інших громад вирішили поширити його досвід, пояснює Ірина Колковська:

– Деякі підприємці змінили застарілу техніку на нову, то можуть її віддати. Дехто готовий передати певні кошти. Волонтери для цього можуть організувати ярмарки чи фестивалі, щось ще, та залучати владу, бізнес і мешканців громади. А тоді ми доукомплектуємо зібрану техніку за рахунок коштів проєкту, який успішно захистили (за програмою «U-LEAD з Європою») й передамо дітям.

Вона й інші волонтери дуже сподіваються, що люди підтримають цю ідею. Благодійну акцію планують орієнтовно на середину літа.

Керівник організації «Довіра» з Маневиччини Наталя Шишолік, яка може пересуватися тільки на інвалідному візку, поділилася, що громадськими справами вона почала займатися, щоб допомогти таким, як сама, але тепер охоче береться за різні проєкти:

– Я прийшла до цього через свою особисту ситуацію. Думаю, більшість волонтерів так само, відчувши самі біду, хочуть допомогти іншим... Я упевнена, що потяг до добрих справ у людей можна розвивати! І це стосується й справи про комп’ютери.

 

 

 

Загалом організаторка Ірина Колковська розповідає, що в умовах децентралізації такі проєкти мають ще одну важливу ціль – заохочують ініціативу «знизу». Активність волонтерів згуртовує й інших в громаді, відтак люди бачать, що й самі можуть розбиратися з тим, що їх хвилює.

 

Telegram Channel