Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Кожна п’ята школярка в Україні пропускає уроки, бо не має прокладок під час менструації (Фото)

Українські активістки долучилися до міжнародної ініціативи.

Фото AHF.

Кожна п’ята школярка в Україні пропускає уроки, бо не має прокладок під час менструації (Фото)

Фундація АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) спільно з Департаментом молоді та спорту КМДА та Київським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели освітню кампанію до Дня менструальної гігієни «Мій комфорт - моя свобода»

Організатори кампанії запланували безплатно розповсюдити 200 тисяч гігієнічних прокладок серед дівчат та жінок із складними життєвими обставинами у 17 регіонах України.

Активістки також провели захід для дівчат та жінок, на якому була змога поспілкуватися із психологом та гінекологом і отримати подарункові гігієнічні набори.

44,9% дівчат страждають від стигматизації, дискримінації і знущань через те, що відбувається в їхньому організмі.

Згідно з опитуваннями, кожна п’ята школярка в Україні пропускає заняття через відсутність можливості придбати засоби гігієни під час менструації. А коли немає можливості дістати прокладки, дівчата користуються тим, що мають під рукою: серветками, газетами, туалетним папером, шкарпетками або взагалі нічим. 44,9% дівчат страждають від стигматизації, дискримінації і знущань через те, що відбувається в їхньому організмі.

Щороку в Україні збільшується кількість сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Станом на початок 2020 року житлову субсидію отримували 3,4 млн домогосподарств, а державну соціальну допомогу отримували 224,1 тис. малозабезпечених сімей. Близько 13 тис. дітей на рік перебувають в стані гострого неблагополуччя, а 100 тис. дітей вже знаходяться у державних закладах для допомоги і виховання. При цьому державний пакет соціальної допомоги сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, не передбачає коштів на придбання засобів менструальної гігієни.

Нагадаємо, «Міс Всесвіт 2021» стала програмістка, яка бореться за права жінок.

День менструальної гігієни — щорічний міжнародний захід, що відзначається 28 травня, починаючи з 2014 року. Метою заходу є привернення уваги світового суспільства до проблеми менструальної гігієни та здійснення просвітницької роботи, яка дає можливість дівчатам-підліткам та жінкам репродуктивного віку повноцінно брати участь у житті суспільства, зберігати власне здоров’я та незалежність.

 

Ярослава Лопатіна, Голова представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні зазначила:

«Для багатьох тема менструацій досить незвична і про неї не прийнято говорити. Проте, менструація — абсолютно природний процес в жіночому організмі, з яким кожна з нас живе більшу частину життя. В Україні, згідно з опитуваннями 91,2% жінок та особливо дівчат зазначили, що потребують більше інформації про менструацію. «Необхідність, а не розкіш» – гасло Дня менструальної гігієни. AHF у цей день хоче усім нагадати: Засоби менструальної гігієни мають бути доступними для кожної дівчини».

Читайте також: Дружина пробачила Сергію Бабкіну зраду із понад сотнею жінок.

 

Леся Яремійчук, начальник відділу молодіжної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), зазначила:

«Менструація не має перешкоджати дівчатам та жінкам репродуктивного віку відвідувати навчальні заклади, реалізовувати свої права і свій потенціал. Норми забезпечення засобами менструальної гігієни дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування – 12 пакетів (гігієнічних прокладок) на рік. Нажаль немає жодних нормативів соціального забезпечення засобами менструальної гігієни дівчат з сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах. Мета нашого заходу —розповісти дівчатам про те, що таке менструація, яких заходів гігієни дівчата мають дотримуватися для збереження свого здоров’я і почуття гідності.»

Київський міський центр соціальних служб долучився до проведення презентації акції в рамках проведення Дня менструальної гігієни:

«Ми радо долучилися до ініціативи, адже важко переоцінити важливість питань гігієни, зокрема у сім’ях, які опинилися у складних життєвих обставинах. Дуже важливо, щоб дівчата були більш обізнані в питаннях, що стосуються власного тіла, визнавали його цінністю та власною відповідальністю, а головне, ми як фахівці маємо стимулювати наших клієнтів до здорового способу життя та кращих практик безпечної поведінки», — підсумувала директорка Київського міського центру соціальних служб Ярослава Колобова.

Telegram Channel