Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чоловік заповів майно церкві, а донька подала до суду

Крапку у цій справі має поставити суд.

Фото Pixabay.

Чоловік заповів майно церкві, а донька подала до суду

Священник наголошує, що спадок отримує не він, а парафія

У Черкасах місцева жителька Віра Шотник через суд хоче скасувати батьків заповіт на користь греко-католицької парафії. Успадкувати все майно мала вона, але по смерті батька з’ясувала, що перший заповіт на її користь уже не чинний.

Про це розповідає ТСН.

У колишню кімнату свого батька жінка хотіла переселити доньку-школярку.

Ці шістдесят квадратних метрів колись отримала мама Віри. По смерті мами – квартиру навпіл ділила з батьком Федором Шотником. Але ще за життя обох батьків усе майно було переписано на Віру.

Реклама Google

Донька Федора Шотника поганих стосунків із батьком не заперечує. По смерті матері ситуація лише погіршилася. Але каже, що й батько її ніколи ревним вірянином не був.

Та коли Віра намагалася вступити в спадщину – їй указали на двері. Усе майно – пів квартири та депозити – переписано на церкву.

Священник греко-католицької церкви Юліан Шеремета каже, що Федір Шотник (нині покійний) кілька разів був у храмі і якось сам підійшов до нього зі щедрою пропозицією.

«Каже, я хочу зробити цей заповіт. Я його запитав за родину. Він зізнався, що з ними у поганих стосунках. Я консультувався з владикою… І було сказано, що якщо людині зручно, то ніщо не має права заборонити людині дати на церкву», – говорить він.

Донька Федора Шотника поганих стосунків із батьком не заперечує. По смерті матері ситуація лише погіршилася. Але каже, що й батько її ніколи ревним вірянином не був.

Читайте також: Кожна п’ята школярка в Україні пропускає уроки, бо не має прокладок під час менструації.

«Так набожні люди себе не поводять. У нього були приступи агресії. Мені здається, що Шеремета просто скористався ситуацією …дідом, який був психічно не врівноваженим: то агресивний, то нормальний, то десь заблудить, то просвітлення є», – упевнена жінка.

Через пів року як її батько захворів і не виходив із дому на порозі квартири з’явився отець Юліан.

«Він ходив, тому що заповіт на руках, і він не знайомився зі мною – шо це за сім’я, як ми живемо з батьком. Він просто ходив і дивився, чи батько живий, бо у нього заповіт на руках і йому треба не просрочити півроку», – говорить Віра.

Донька хоч і говорить про серйозні проблеми зі здоров’ям, але на обліку в психдиспансері її батько не стояв.

Практика оскарження заповітів не велика і фактично не реальна. Хіба рідні доведуть, що людина на час складання заповіту приймала ліки, які могли впливати на розуміння ситуації. Нотаріус Ірина Петрова каже, що адекватність людини перевіряють хоч і візуально, але ретельно.

Як парафія розпорядиться майном – половиною квартири і, за словами панотця, понад пів мільйоном гривень на депозиті – церковники ще не знають.

Греко-католики вже шостий рік за капличкою будують храм. Звели тільки стіни. У жінки тепер квартирне питання відкрите. Заплатити половину вартості – орієнтовно 15 тисяч доларів – нічим. Продати й розділити з церквою – на цей залишок жінка з донькою теж нічого не купить.

 

Telegram Channel