Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Українцям показали ціни на газ на літо: чому так дорого і як зміниться сума в платіжках

Чи буде газ дешевшим?

Фото ілюстративне.

Українцям показали ціни на газ на літо: чому так дорого і як зміниться сума в платіжках

В Україні постачальники газу вже оновили базові річні тарифи на червень і опублікували місячні пропозиції. Річний тариф у 66 постачальників коливається від 7,80 до 13,5 грн за кубометр

Місячні пропозиції у деяких нижчі: від 7,88 до 11,59 грн за кубометр. Чи подешевшає газ до кінця літа і чи можна буде заощадити на опаленні наступної зими, пише «Обозреватель». 

Чому ціни на газ не впали після опалювального сезону?

У високих цінах на газ постачальники звинувачують європейський ринок, де багато його купують. Зараз ціни там досягли рекордних показників – 333 долари за тисячу кубів. Зростання пояснюється відмовою російського монополіста «Газпром» забронювати на червень додаткові потужності для транзиту газу в Європу через територію України. Травень-червень – це період, коли постачальники закуповуються газом на весь наступний опалювальний сезон. Через холодну весну – газу в сховищах рекордно мало. Тому попит на нього великий. «Газпром» навмисно не надає додаткові обсяги, щоб підстьобнути ціни і спровокувати ажіотаж на ринку.

Водночас глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко запевняє, хоч ціни ринку високі – тарифи у нас все одно завищені:

«Навіть якщо ми посилаємося на тарифи «Амстердам+» – українські ціни все одно дуже високі. Європейська ціна з доставкою газу до кордону України близько 11 грн за кубометр. Вартість розподілу – 2 грн. Максимальна ціна газу з розподілом повинна бути 13 грн за кубометр. У нас виходить 15 грн. Ціна не може бути такою фізично», – каже Попенко.

«Але зараз літо, газ використовують тільки для приготування їжі, і платіжки невеликі. В опалювальний сезон люди, які топлять газом будинки, за такими тарифами отримають платіжки від 5 до 7 тис грн», – упевнений Попенко.

Чи буде газ дешевшим?

Зазвичай літо – це період найбільш низьких цін на газ. Ще в січні прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв, що цього літа вартість блакитного палива для населення буде низькою і українці зможуть укласти річні договори, зафіксувавши вигідні тарифи. Але сталося зовсім не так. Цього літа попит перевищує пропозицію, ціна на газ не опускається. І передумов до того, що ціни впадуть хоч трохи, на жаль, немає.

«Я сподівався, що влітку вони придумають якісь знижки, – каже Попенко. – Є робочі схеми, у нас є газ українського видобутку собівартістю по 2,6 грн за кубометр. Можна встановити фіксовану ціну, як це зробила, наприклад, Болгарія, на період пандемії. Але цього немає».

Реклама Google

Координаторка житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко заявила, що ціна на газ для населення може дещо впасти у разі втручання держави, але без держрегулювання. Наприклад, уряд своїм рішенням може зобов'язати «Укргазвидобування» або НАК «Нафтогаз» виходити на ринок із більш вигідними пропозиціями для оптовиків:

«Як тільки буде можливість купити дешевше український газ або впадуть ціни на європейських ринках, думаю, більшість постачальників теж знизить ціни. Але чи відбудеться це в найближчій перспективі? Цього місяця – ні. Може, наступного або через місяць. Ринок непрогнозований. Але як тільки «Нафтогаз» знизить ціну, ми зможемо побачити тарифи на рівні 7-8 грн».

Яка ситуація на ринку?

Ринок газу в Україні запрацював із 1 серпня 2020-го. Стартував він із досить низьких цін – трохи більш ніж 3 грн за кубометр. Відкриття ринку для населення в Україні збіглося з періодом піково низьких цін у Європі. Тому постачальники могли формувати вигідні пропозиції, наприклад, річні тарифи з фіксованою низькою ціною.

Спочатку було понад 30 постачальників. Потім їх кількість почала зростати. Але з ростом конкуренції ціни не падали, а навпаки – піднімалися. Вже до грудня 2020-го, в розпал опалювального сезону, ціна на газ у багатьох постачальників зросла до 8-9 грн за кубометр. Це обурило споживачів. Тому держава змушена була втрутитися і заборонити постачальникам піднімати ціни до кінця опалювального сезону вище, ніж 6,99 грн за кубометр.

Очікувалося, що після закінчення опалювального сезону ціна на газ зафіксується на низьких показниках. НКРЕКУ навіть зобов'язав усіх постачальників встановити базовим не місячний, а річний тариф. Нібито, щоб усі громадяни отримали можливість платити весь рік за низькою «літньою» ціною. Але вийшло інакше. Багато компаній після зимового регулювання ціни вийшли на ринок із новими, вищими тарифами, від 7,88 до 13,5 грн за кубометр. І це ще – без вартості доставки газу.

Це не означає, що всі українці будуть платити взимку за газ саме таку ціну. У будь-який момент вони мають право змінити постачальника або тариф. Але от чи вдасться знайти пропозиції істотно вигідніші – поки під питанням.

Як заощадити на газі наступної зими?

Зараз базовою для більшості домогосподарств залишається оголошена наприкінці квітня річна ціна. Якщо цей тариф у вашого оператора вас не влаштовує, ви хочете заощадити і пошукати інші пропозиції – варіантів може бути декілька. У деяких випадках, щоб отримати дешевший тариф, варто змінити річний пакет на місячний.

«Для багатьох компаній нині базовим є річний пакет, але є компанії, які орієнтуються на місячний, і такий пакет у них вигідніший, ніж річний, – говорить Бойко. – Тариф дуже залежить від стратегій і від того, де і як компанії купують газ. Але за рахунок того, що постачальників на ринку багато, як тільки з'явиться можливість знижувати ціну – це будуть робити».

Також можна поміняти постачальника на компанію з більш низькими тарифами. І робити вибір радять уже найближчими місяцями, адже в опалювальний період ціни, найімовірніше, будуть знову зростати:

«Вибір тарифів вкрай невеликий, – каже Попенко. – Для тих, хто використовує газ для опалення в приватному секторі, головне завдання – знайти найдешевшого постачальника газу. Адже платити по 13 грн і по 8 – це велика різниця, в розрізі місяця це кілька тисяч гривень переплати. Тому головне, щоб у людини був інтернет і вона могла оформити необхідний пакет документів. Якщо немає такої можливості – звертайтеся до сусідів, до дітей, щоб вони приїхали і допомогли переоформити документи. Також варто провести термомодернізацію, поміняти газовий котел, починати економити не тільки на газі, а й на споживанні».

Таких низьких цін, як минулого року, споживачі вже навряд чи дочекаються. Адже ціни на газ у Європі зберігають тенденцію до зростання. За такою високою ціною постачальники вже починають закуповувати газ на зиму. Тому, найімовірніше, в наступному опалювальному сезоні доведеться виходити з цін, які є зараз, а може, тарифи будуть і вищими. Якщо вже зараз ціна вашого постачальника категорично вас не влаштовує, варто шукати інші варіанти і не чекати, що вигідна пропозиція надійде сама.

Читати також: Порошенко закликав владу підняти людям зарплати і пенсії, щоб компенсувати значне зростання цін і тарифів 

Джерело: Обозреватель
Telegram Channel