Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На Волині поляки реставруватимуть цвинтар

На Лодомирському кладовищі поховано багато цікавих особистостей.

Фото з фейсбук-сторінки Костянтина ЗІНКЕВИЧА.

На Волині поляки реставруватимуть цвинтар

Учора до Володимира завітали представники «Товариства польського мистецтва «Барви рубежів» (Barwy Kresowe). Основною метою був візит на Лодомирське кладовище

На Лодомирському кладовищі є багато польських поховань кінця 19-го- початку 20-го століть. Про це пише Костянтин Зінкевич. «Більшість із них зруйновані часом і вандалами. Деякі пам’ятники взагалі є як витвори мистецтва. І усе це потребує реставрації.

Наші гості мають намір почати реставраційні роботи по мірі можливості. Тож обійшли більшу частину кладовища, оглянули, оцінили потреби, шукатимуть можливості», - йдеться у повідомленні.

 

 Практично експромтом ми вирішили заїхати до місцевої Дитячої художньої школи, засновником якої є Микола Букатевич.

Міська влада уже дбає про школу фінансово, прислухається до потреб викладачів та учнів. Але буде дуже класно, якщо в якийсь спосіб долучатиметься і польська сторона.

«Ще місяць тому під час розмови із Генеральним Консулом Республіки Польща в Луцьку Славоміром Місяком, я запитав, чи для Республіки Польща представляє цінність така постать, як художник Микола Букатевич, який творив на пограниччі двох культур, української і польської? Той сказав: «Звичайно! А давайте дамо ім’я Букатевича школі!»

Я відповів, що школа уже носить ім’я художника Миколи Рокицького. Тоді консул запропонував: «А, може, ви вулицю його іменем назвете?!» Було б варто дослухатись до цієї ідеї - цікава була б думка митців міста», - пише Костянтин Зінкевич.

За словами дописувача, гості були вражені роботами Букатевича, наявними документами у кімнаті, яка вже фактично є кімнатою-музеєм. Я і гості дуже вдячні директорці Катерині Юрчук, яка детально розповіла про життя і творчість Миколи Букатевича, а також висловила своє бачення розвитку школи та проведення мистецьких заходів на її території. Володимир-Волинська Дитяча Художня Школа ім. Миколи Рокицького.

 

 «Міська влада уже дбає про школу фінансово, прислухається до потреб викладачів та учнів. Але буде дуже класно, якщо в якийсь спосіб долучатиметься і польська сторона. Надію таку маємо.

Читайте такожЯк покарали мешканця Рівненщини за те, що хотів переправити до Росії чайний сервіз зі 100 літньою історією

До речі, на крайньому засіданні постійної комісії з питань освіти, культури, спорту, туризму і міжнародних відносин Володимир-Волинської міської ради ми з колегами дали протокольне доручення начальнику відділу культури підготувати Положення про кімнату-музей Миколи Букатевича для затвердження депутатами. Будемо потроху формалізувати процес і рухати вперед», - зазначає Костянтин Зінкевич.

Telegram Channel