Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
У Володимирі-Волинському за кошти польського кредиту планують реконструювати очисні споруди

Очисні споруди розраховані на 10 тисяч кубометрів стоків на добу.

Фото volodymyrrada.gov.ua.

У Володимирі-Волинському за кошти польського кредиту планують реконструювати очисні споруди

У рамках реконструкції планують переобладнати хлораторну під переробний цех по віджиманню мулу

У рамках урядової програми Республіки Польща планується реконструкція каналізаційних очисних споруд (КОС) у Володимирі-Волинському. Проєктно-кошторисна документація на реконструкцію, яку розробляє «Екотоп», обійдеться у 278 тисяч гривень. Загалом на ці цілі хочуть залучити кредитні кошти польського банку, інформує Володимир-Волинська міська рада.

Будували очисні споруди ще у 1978 році і вони вже давно відпрацювали свої ресурси. У результаті їх зношеність, а також зношеність механічної та біологічної очистки, може призвести до забруднення навколишнього середовища. Це стосується не лише Володимира-Волинського. Оскільки скиди потрапляють у Лугу, звідти у Буг, за тим у Віслу й у Балтійське море. Тому волинськими очисними спорудами зацікавилися поляки, які мають намір кредитувати їх реконструкцію та створити умови для безперебійної роботи обладнання, що дасть можливість покращити якість очищеної стічної води та зменшити негативний вплив на екологічний стан довкілля.

КОС розраховані на 10 тисяч кубометрів стоків на добу. Та через відсутність великих промислових споживачів їхня потужність становить 4-5 тисяч куб. м. За словами головного інженера Володимир-Волинського УВКГ Ярослава Ковалюка, упродовж останніх років підприємство здійснювало часткову заміну обладнання, водопроводу, ремонт повітродувок та приймальної камери, очищення біологічних ставків та мулової карти.

Упродовж останніх років підприємство здійснювало часткову заміну обладнання, водопроводу, ремонт повітродувок та приймальної камери, очищення біологічних ставків та мулової карти.

Також проводило чистку мулових карт та заміну аерації. А торік коштом міста було придбано та встановлено повітродувку, яка має енергозберігаючий ефект та допомагає уникненню забруднення навколишнього середовища. Заміна компресора дозволила значно зекономити електроенергію. Якщо до того споживання становило до 60-70 тисяч кіловат годин у місяць, сьогодні – 25-30 тисяч кВ/год.

Керівник очисних споруд Вадим Ситник додає, у рамках реконструкції планують переобладнати хлораторну під переробний цех по віджиманню мулу, який можна буде реалізовувати як добриво для фермерських господарств та як паливні брикети. Поки думають над тим, яку технологію застосовуватимуть.

– Загалом, механічне очищення відбувається у кілька етапів, – продовжує розповідати директор Вадим Ананійович. – Спочатку грубі відходи затримуються на решітках, де їх чистять. Затим важкий пісок опускається на дно, і потрапляє у пісколовки, звідки його згрібають. Після них вода стікає у відстійники, потім – в аеротенки, де змішується з мулом і киснем. А вже потім відбувається біологічна очистка.

Наразі тривають роботи по виготовленню ПКД. У скільки місту обійдеться реконструкція очисних споруд і хто їх проводитиме, – буде відомо згодом. Орієнтовна вартість робіт – 2-3 мільйони євро.

Telegram Channel