Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Подорож за кордон: страховка або вакцинація

Вакцинуватися варто не лише заради можливості виїзду за кордон, а заради власного здоров'я.

Фото uniqa.ua.

Подорож за кордон: страховка або вакцинація

На початок літа понад мільйон українців завершать двоетапну процедуру вакцинації та отримають хоча б тимчасовий захист від коронавірусу. Чи зможуть вакциновані громадяни потрапити до Європи, яка готується приймати в цьому сезоні іноземних туристів з ковід-сертифікатами? Чи потрібно їм оформляти страховку для виїзду за кордон з покриттям COVID-19? Експерти СК UNIQA відповіли на актуальні питання щодо нових правил для мандрівників з України

Якщо вакцина захищає від зараження, навіщо тоді страховка?

Вакцини не захищають від вірусу на 100%. Доведено, що схвалені ВООЗ препарати знижують ризик зараження і пом'якшують перебіг хвороби в разі інфікування коронавірусом.

 

 Вакцини сприяють виробленню певної кількості антитіл, які зазвичай не забезпечують формування «стерилізувального» імунітету. Ніхто з розробників не дає гарантії, що після проходження процедури вакцинації ви отримаєте хоч який-небудь імунітет. Організм може виробити мізерну кількість антитіл або ніяк не прореагувати на вакцину.

До того ж існує ризик заразитися коронавірусом і за наявності вираженої імунної відповіді на компоненти препарату. Так може статися через індивідуальні особливості організму або через «зустрічі» нейтралізувальних клітин з незнайомим штамом вірусу, наприклад, африканським або індійським.

Важливо: якщо вакцинований турист все-таки заразиться за кордоном, медична страховка покриє діагностику та амбулаторне або стаціонарне лікування коронавірусу.

Від чого захищає страховка? Навіщо вона мені потрібна?

Якщо під час подорожі застрахований турист захворіє або отримає травму, він не платитиме за послуги медиків і ліки. Раніше стандартні поліси покривали лікування будь-яких гострих захворювань, які не належали до переліку особливо небезпечних (викликали епідемію). Починаючи з 2020 року, багато страховиків вносять до переліку ризиків коронавірус, хоча до цього часу подібні інфекції потрапляли в переліки винятків.

У разі зараження коронавірусом турист отримає всю необхідну медичну допомогу. Страховик оплатить виклик швидкої допомоги, транспортування до клініки, діагностику (ПЛР, КТ), лікувальні заходи (зокрема штучну вентиляцію легенів), призначені лікарем медикаменти та перебування в лікарні.

До уваги: багато страховиків оплачують не лише лікування в стаціонарі, але та амбулаторну допомогу. Наприклад, в UNIQA.ua можна придбати поліс туристичного страхування, який дає змогу не платити за лікування COVID-19 за легких форм захворювання.

Крім коронавірусу, поліс покриває лікування інших гострих вірусних інфекцій, запальних процесів, порушень в роботі систем організму. До переліку ризиків можуть входити загострення хронічних хвороб, наприклад, гастриту або панкреатиту. Чим ширший перелік захворювань, тим вище ціна туристичної страховки.

Важливо: наявність медичної туристичної страховки є обов'язковою умовою для в'їзду до багатьох держав світу, зокрема й в усі країни Євросоюзу.

Страховка у мене є. Чи потрібно вакцинуватися?

Зараз жодна з країн не висуває такої вимоги, але найближчим часом все може змінитися. Єврокомісія вже виступила з пропозицією ввести «зелений» ковід-сертифікат міжнародного зразка, до якого вноситиметься інформація щодо щеплення проти коронавірусу, ПЛР-тестування і рівня антитіл. Цілком можливо, документ зроблять обов'язковим — ця ініціатива серйозно обговорювалася на початку травня. Але також не виключено, що сертифікат використовуватиметься лише як добровільна альтернатива тестам на COVID і 14-денному карантину після прибуття.

Важливо: вакцинуватися варто не лише заради можливості виїзду за кордон, а заради власного здоров'я. Схвалений ВООЗ препарат істотно знизить ризик зараження, а в разі інфікування дасть змогу уникнути серйозних наслідків. Якщо плануєте подорожувати до Європи в цьому році, віддавайте перевагу препаратам з переліку, схваленого Європейською агенцією лікарських засобів (EMA) і ВООЗ (на цей момент це AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer / BioNTech, Moderna, і Covishield).


 

Telegram Channel