Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Луцьку в музей передали архів волинянина з Австралії (Фото)

Музейні фонди ВКМ поповнилися цінною колекцією документів.

Фото Сергія НАУМУКА.

У Луцьку в музей передали архів волинянина з Австралії (Фото)

Михайло Чигрин був членом ОУН, а після війни виїхав на Захід

Архів Чигрина – один з небагатьох корпусів документів із-за кордону, який потрапив у Волинський краєзнавчий музей, розповіла під час презентації його директорка Оксана Важатко. На пам’ять спадають хіба архіви митрополита Анатоля Дублянського та мельниківця Олега Штуля.

Про важливість передачі для істориків та й для всього супільства напередодні 30-річчя Незалежності наголосив перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук.

Власне історію передачі архіву розповіла представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук. Вона вже давно спілкувалася з Марічкою Галабурдою-Чигрин, другою дружиною Михайла Чигрина.

Серед інших документів є листи Лідії до Михайла Деякі з них написані тоді, коли дівчина та її коханий сиділи у луцькій тюрмі. Їм дозволили і вони переписувалися! Ці листи йшли з камери в камеру.

– Я знала історію романтичного кохання Михайла Чигрина та Лідії Кушнір з Жидичина. Але вона чекала свого часу, – сказала Леся Бондарук. – Нещодавно вийшла моя стаття про цю історію кохання та боротьби. І ось Марічка Галабурда-Чигрин звернулася до мене щодо архіву чоловіка, який вона впорядкувала і берегла. Ми вирішили, що місце йому – в музеї. Серед інших документів є листи Лідії до Михайла Деякі з них написані тоді, коли дівчина та її коханий сиділи у луцькій тюрмі. Їм дозволили і вони переписувалися! Ці листи йшли з камери в камеру. Є листи, які Лідія писала йому ув’язницю з волі.

Окрім листів зібрання містить документи із життя Михайла Чигрина різних пераодів: посвідчення, атестати, візитівки, світлини тощо.

А ще в музей з далекої Австралії прийшла флешка, на якій є спогади Михайла Чигрина, впорядковані його дружиною. Фактично, вони готові до видання.

Реклама Google

 
 
 
Музейні фонди ВКМ поповнилися цінною колекцією документів.

Листи Лідії Михайло зберігав багато років.
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel