Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Де найбільше хочуть працювати українські заробітчани

Дедалі перспективнішим напрямком для трудової міграції стають скандинавські країни, зокрема Фінляндія.

Фото Главком.

Де найбільше хочуть працювати українські заробітчани

Дедалі перспективнішим напрямком для трудової міграції стають скандинавські країни, зокрема Фінляндія

Українські трудові мігранти, які зараз працюють в Польщі, найохочіше поїхали б до Німеччини або залишилися у Польщі. Про це йдеться в опитуванні під назвою «Іноземний працівник під час пандемії», поведеному у квітні-травні цього року польським агентством з працевлаштування EWL Group та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету серед іноземних трудових мігрантів в РП, з яких понад 92% є українцями.

Дедалі перспективнішим напрямком для трудової міграції стають скандинавські країни, зокрема Фінляндія.

Згідно з опитуванням, 90% респондентів не жалкує, що приїхали працювати до Польщі під час пандемії коронавірусу. Водночас 37% опитаних визнали, що скористалися рішенням уряду Польщі про автоматичне продовження дозволів на перебування і працю в РП під час пандемії коронавірусу.

Попри те, що 79% опитаних працівників порадило б своїм близьким і знайомим пошуки роботи в Польщі, серед них зростає відсоток тих, хто вже розглядає для себе нові напрямки трудової міграції. Зокрема, від жовтня минулого року з 19% до 31% зросла кількість тих, хто шукає місце праці в інших країнах.

Згідно з дослідженням, найбільше трудові мігранти хотіли б поїхати працювати до Німеччини (51%), Польщі (48%), Чехії (26%), США (25%) та Канади (23%). До десятки найпопулярніших напрямків міграції увійшли також скандинавські країни, як Норвегія (21%), Швеція чи Фінляндія (17%).

Польща й надалі залишається привабливим місцем праці для трудових мігрантів. Тим не менше, з перспективою офіційного завершення пандемії коронавірусу усе більше заробітчан шукає варіант працевлаштування в інших

Аналізуючи результати дослідження в EWL Group зазначають, що Польща й надалі залишається привабливим місцем праці для трудових мігрантів. Тим не менше, з перспективою офіційного завершення пандемії коронавірусу усе більше заробітчан шукає варіант працевлаштування в інших країнах.

Як зауважив директор з питань міжнародної рекрутації EWL Group Марцін Колодзєйчик, незабаром розпочнеться «справжній європейський бій» за трудового мігранта зі східної Європи. Зокрема, трудових мігрантів починають активніше запрошувати країни Балтії чи Фінляндія. У пошуках нових рішень щодо залучення мігрантів перебувають Чехія та Словаччина. Німеччина поки що не лібералізувала свій ринок для трудових мігрантів зі сходу, але невідомо як ця ситуація виглядатиме у майбутньому.

На переконання Колодзєйчика, уряд Польщі має зробити усе можливе, щоб країна й надалі залишалася місцем першого вибору серед трудових мігрантів зі східної Європи. Кроком у цьому напрямку може бути подальша лібералізація міграційної політики у Польщі. Як відомо, станом на сьогодні у Польщі проживає і працює понад мільйон трудових мігрантів з України.
 

Джерело: Главком
Telegram Channel