Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Є потерпілі – юрист про наслідки допису заступника мера Рівного про вакцинацію

Добровільно чи добровільно-примусово?

Фото mil.gov.ua.

Є потерпілі – юрист про наслідки допису заступника мера Рівного про вакцинацію

Чиновник написав, що, якщо представники бюджетників трьох груп не вакцинуються, то таким людям не буде преференцій у вигляді премій тощо

Декілька освітян із Рівного хочуть виступити як потерпілі, якщо через відмову від вакцинації проти ковіду порушать їхні права та вдаватимуться до утисків на роботі. Про це Суспільному розповів керівник юридичної фірми з Одеси, правозахисник Олександр Гуміров.

Йдеться про допис заступника мера Рівного Олександра Поліщука у Facebook, у якому він пише: «до кінця літа кожен освітянин, кожен соціальний працівник та кожен медик повинні бути вакциновані від covid19». У іншому випадку, зазначає, таким людям не буде преференцій у вигляді премій тощо.

«До кінця літа кожен освітянин, кожен соціальний працівник та кожен медик повинні бути вакциновані від covid19». Також Поліщук написав, що в іншому випадку таким людям не буде преференцій у вигляді премій тощо.

Що каже юрист

Правозахисник із Одеси Олександр Гуміров у дискусії під дописом посадовця з Рівного пояснював, що той чинить неправильно і такі дії підпадають під кримінальне правопорушення. Суспільне звернулось до нього за поясненням:

«Людина в своєму дописі прямо дає доручення своїм підлеглим про те, щоб тих, хто не бажає здійснювати добровільну вакцинацію від ковіду, необхідно третирувати, вражати їх в трудових та соціальних правах, зокрема, не давати премій тощо. То що ж це, як не дискримінація?», – каже юрист.

Він зазначив, що надіслав у поліцію повідомлення про злочин і триматиме хід справи на контролі. При цьому, додає, до нього звернулись декілька працівників з Рівного із проханням про юридичну підтримку у разі потреби.

«Вже є декілька людей з Рівного, освітяни, які написали мені в особисті повідомлення, що бажають виступити в цій справі як потерпілі, бо саме їх права зачіпають дії цього чиновника», – каже Олександр Гуміров.

Суспільному він також зазначив, що розуміє потребу у вакцинації населення проти коронавірусу, однак, це має відбуватись не з примусу.

«Але при цьому не можуть бути порушені права людини. Європейські цінності кажуть, що ніякої примусової медицини не може бути. До чого ми зайдемо далі: до концтаборів і жовтих зірок для тих, хто не робить свідомий, на його думку, вибір? Це потрібно припиняти на старті, щоб не було таких прецедентів у майбутньому», – каже юрист.

 Європейські цінності кажуть, що ніякої примусової медицини не може бути.

На думку правозахисника, дії заступника мера Рівного підпадають під статтю 161 Кримінального кодексу України – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками. Санкція статті передбачає штраф від 8500 до 17 000 гривень, позбавлення волі від 2 до 5 років та кількарічне позбавлення права обіймати певні посади.

Позиція посадовця

У коментарі Суспільному заступник міського голови Рівного Юрій Поліщук зазначив, що був готовий до критики у свій бік після цієї публікації.

«Я чекав негативної реакції, але позицію свою міняти не буду. Я очікую, що до кінця літа всі вакцинуються. Я ні у кого забирати премії не збираюся, але, якщо будь-які заохочення будуть залежати від мене, то я буду дивитися в тому числі й на позиції тих людей стосовно вакцинації. Антивакцинаторів я підтримувати не буду в жодному випадку – це питання безпеки людей», – сказав Юрій Поліщук.

Він додав, що премії лікарям видає не він, а головні лікарі. Водночас, зазначив посадовець, «саботувальниками» вакцинації вважатимуть тих, хто безпричинно відмовлятиметься від щеплення.

Читайте також: Чи варто спілкуватися з дітьми на рівних

Щодо того, що у відповідь на його дії люди звертаються у поліцію, то він назвав це правом кожного. І додав, що на його позицію щодо необхідності масової вакцинації це не впливає.

Також Юрій Поліщук відреагував на критику в його бік у коментарях під дописом:

«Цікаво було почитати коментарі, дякую. Свою думку, звісно ж, не змінив.»

Станом на кінець робочого тижня, за даними РОДА, провакцинували 51 тисячу жителів області. Таким чином показник наближається до 5% населення Рівненщини.

Telegram Channel