Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Червень витрусив у трави полуниці запашні…»

В трускавках містяться речовини, близькі до складу аспірину, саме тому ягода відмінно втамовує головний біль.

Фото із сайту svitroslyn.ua.

«Червень витрусив у трави полуниці запашні…»

Ці перші літні ягоди не потребують, щоб про них багато розповідали, бо нема, напевно, людини, яка б не любила ними ласувати, насолоджуватися. Їх можна традиційно їсти зі сметаною чи вершками, наминати з цукром, готувати різноманітні десерти, салати, морозиво, щоб збагатити організм вітамінами, а також зробити запас на зиму у вигляді джемів, компотів, варення, наливки тощо. Тож нові трускавкові рецепти — ​саме на часі. На здоров’я!

А ви знали, що…

• Плід полуниці в біології називається багатогорішком, це єдина в світі ягода, насінини якої — ​горішки — ​розташовані зовні, а не всередині.

• Полуниця багата міддю, яка стимулює вироблення колагену. Звісно, навряд чи хтось із нас скористається методом мадам Тальєн, відомої особи при дворі імператора Наполеона, яка приймала ванни з трускавками, щоб зберегти свою шкіру сяючою, і щоразу використовувала для цього 10 кг ягід, — ​але вдосталь наїстися полуниць зовсім не зайве.

• Трускавки здатні позитивно впливати на пам’ять. Учені вважають, що речовину, яка міститься в них, можна застосовувати навіть для лікування хвороби Альцгеймера.

 

 Фруктово-овочевий салат

Інгредієнти: 200 г полуниць, 200 г вишень, 1 жовтий болгарський перець, пів лимона, пучок листя салату, кілька гілочок кропу, 2 ст. л. кунжутної або оливкової олії, 1–2 ст. л. цукру.

Приготування. Для заправки салату збити олію, лимонний сік і дрібку цукру. Полуниці очистити від хвостиків, вишню — ​від кісточок. Великі ягоди можна порозрізати навпіл. Болгарський перець покраяти кубиками. Кріп дрібно посікти. Листя салату порвати і викласти на дно салатниці. Зверху — ​ягоди, болгарський перець, рівномірно посипати кропом. Поливати салат соусом безпосередньо перед подачею.

 

 Салат «Несподіванка»

Інгредієнти: 200 г полуниць, 200 г сиру фета, 1 пучок салату, 1 ст. л. кедрових горішків, 1 ст. л. бальзамічного оцту, 3 ст. л. оливкової олії, по щіпці цукру й білого меленого перцю, сіль за смаком.

Приготування. Зелень і полуницю помити й обсушити, виклавши на паперовий рушничок. Салат порвати на шматочки (не різати, щоб не гірчив). Полуниці нарізати великими шматочками, сир — ​кубиками. Для соусу блендером збити до однорідної консистенції кілька ягід полуниці, оливкову олію, бальзамічний оцет, цукор, перець і сіль. Викласти в салатник зелень, полуниці, сир, посипати кедровими горішками і зверху полити соусом.

 

 Полуничний йогурт із ківі

Інгредієнти: 400 мл натурального йогурту, 5 ківі, 200 г полуниць, цукрова пудра до смаку.

Приготування. Промити і підготувати ягоди, якщо великі — ​порозрізати. Очистити і покраяти шматочками ківі. Перемішати йогурт із цукровою пудрою, додати ківі й полуниці, перемішати й подавати десерт у креманках. У спекотну погоду його можна злегка підморозити.

Webspoon.ru

 А ви знали, що…

• Крім традиційного вживання трускавок із вершками, їх нерідко поєднують із морепродуктами, птицею і сирами. Популярною серед гурманів стравою вважається полуниця, обсмажена на вершковому маслі з чорним перцем.

• В трускавках містяться речовини, близькі до складу аспірину, саме тому ягода відмінно втамовує головний біль.

В трускавках містяться речовини, близькі до складу аспірину, саме тому ягода відмінно втамовує головний біль.
В трускавках містяться речовини, близькі до складу аспірину, саме тому ягода відмінно втамовує головний біль.

Панакота під трускавковим соусом

Інгредієнти: 1 скл. вершків, 1 скл. молока, 0,5 скл. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ст. л. желатину, цедра 1 лимона, 200–300 г полуниць, шоколадні кульки або тертий шоколад для оздоблення.

Приготування. Замочити желатин у холодній воді. Коли набухне, розпустити на водяній бані. В каструльку влити вершки, молоко, додати 2 ст. л. цукру, ванільний цукор, цедру лимона і прогріти на вогні до 80 градусів. Зняти масу з вогню, додати в неї розпущений желатин, перемішати, розлити у формочки і, трохи остудивши, поставити в холодильник на 3 години. Для соусу полуниці збити з цукром (за смаком) за допомогою блендера. З 1–2 ст. ложок цукру зробити пудру. Вийняти десерт із формочок, перевернувши їх на тарілку. Полити соусом і прикрасити ягодами, шоколадними кульками, посипати цукровою пудрою.

 

 А ви знали, що…

• «Ягодою кохання» полуницю назвав англійський учений Патрік Холфорд. Він довів, що в її складі — ​велика кількість цинку, а він викликає сексуальне збудження як у жінок, так і в чоловіків.

• Крім червоної, є ще й біла полуниця. Вона з’явилася в середині XVIII століття в результаті схрещування різних сортів дикої полуниці. Нині цей вид втрачений, а сучасна біла — ​гібрид червоної полуниці й ананаса.

• Найбільшу ягоду зафіксовано 1983 року в Ролкстоні, штат Кент, США. Її вага становила 231 грам. Щоправда, полуниця не принесла власникові жодного задоволення: виявилася водянистою і кислою на смак.

 

 Полуничне морозиво

Інгредієнти: 0,5 кг вимитої та очищеної полуниці (+ додатково для оздоблення), 2/3 скл. цукрової пудри, 2 ст. л. лимонного соку, 1 скл. грецького йогурту, 400 мл жирних вершків (35%).

Приготування. Половину полуниць збийте у блендері з цукром, лимонним соком і йогуртом до отримання однорідної маси. Процідіть через дрібне сито у велику миску. Решту ягід дрібно наріжте. У мисці збийте вершки міксером до м’яких піків. Повільно влийте вершки у полуничне пюре, ретельно перемішуючи ложкою й одночасно додаючи в нього нарізані ягоди. Готову суміш влийте у 2-літровий контейнер, пригладьте поверхню і накрийте харчовою плівкою. Заморожуйте протягом 4 годин, перемішуючи через кожні 30–40 хвилин. Подавайте морозиво у порційних креманках.
До речі. Щоб урізноманітнити смак, можна замінити грецький йогурт на маскарпоне, легкий вершковий сир або рікоту.

 

 Полунично-черешневе варення

Інгредієнти: 500 г полуниці, 500 г черешні, 500 г цукру.

Приготування. Для цього варення бажано брати дрібні полуниці — ​приблизно такі ж завбільшки, як черешні. Черешні помити, подрилювати, засипати цукром і залишити на 2 години. Полуниці перебрати, швидко промити під проточною водою, щоб ягоди не стали водянистими. Черешню варити у власному соку на повільному вогні близько 30 хвилин, тоді всипати полуниці і варити ще 10 хвилин, постійно знімаючи піну. Охолодити варення, а тоді знову кип’ятити 10 хвилин. Гарячим розлити у стерильні банки і закатати.

 

«П’ятихвилинка»

Інгредієнти: 1 кг полуниць, 1 кг цукру.

Приготування. Перебрати ягоди, промити й обсушити на рушнику, видалити плодоніжки. Скласти полуниці в емальовану каструлю, пересипати цукром і залишити на 10–12 годин, щоб ягоди пустили сік і весь цукор розчинився. Довести полуниці з цукром до кипіння, зменшити вогонь і проварити 5 хвилин, знімаючи піну. Потому вимкнути конфорку і залишити варення до повного охолодження. Таку процедуру повторити ще 2–4 рази (залежно від бажаної густоти варення). Гарячим розлити його у чисті стерильні банки і закатати. При такому приготуванні полуниці добре просочуються сиропом і не розварюються, а залишаються цілими.

 

 Літнє «Рафаелло»

Інгредієнти: 400 г кисломолочного сиру, 3 ст. л. цукрової пудри, 30 г кокосової стружки, 100 мл вершків або сметани, 200 г полуниць, пакетик ванільного цукру.

Приготування. Сир протерти через металеве сито, пропустити через м’ясорубку або збити блендером. Всипати ванільний цукор, цукрову пудру, частину кокосової стружки і вимішати до однорідної консистенції. Полуниці добре вимити, видалити хвостики. Відділяти по шматочку сирної маси, розплескати кожен у паляничку. Загорнути всередину ягоди, сформувати кульки. Готові цукерки обкачати в кокосовій стружці.

 

 Лікер «Ароматний»

Інгредієнти: 0,5 кг стиглих полуниць, 0,5 л гоpiлки (або cпиpту, розведеного до 40–45%), 300 г цукру, пів великого лимона, 1 скл. відстояної води.

Приготування. Ягоди помити, видалити плодоніжки і порозрізати навпіл (великі можна і начетверо), всипати у слоїк і залити гоpiлкою (важливо, щоб вона покрила всі ягоди, можна взяти її більше), вичавити сік половини лимона, щоб надати напою приємної кислинки. Банку на 10 днів поставити на підвіконня із сонячного боку. Потому рідину процідити через марлю, не відтискаючи, а до полуниць всипати цукор. Настоянку щільно закупорити і відставити, а ягоди, засипані цукром, потрусити і потримати на підвіконні ще 2–3 дні, поки цукор повністю розчиниться. Тоді зцідити сироп, влити в банку води, перемішати і зцідити всю рідину. Змішати в банці горілчану настоянку з полуничним сиропом, через 4–5 днів лiкер освітлиться і його можна буде відфільтрувати. Готовий напій зберігати в темному прохолодному місці.

Читайте також: Як приготувати солодкі прохолодні десерти вдома: топ-рецепти

 

 А ви знали, що…

• Сік цієї ягоди — ​чудовий засіб від пігментних плям і веснянок. Ним можна висвітлити шкіру. Крім того, вона сприяє відбілюванню зубів.

• В італійському місті Немі щоліта проводять свято полуниці. Велику чашу заповнюють тисячами кілограмів ягід, а потім заливають величезною кількістю шампанського. І всі перехожі можуть поласувати цією смакотою.

•  У Новому Орлеані в ресторані Arnaud’s можна скуштувати найдорожчу страву з полуниці — ​вона обійдеться в 1,4 мільйона доларів. Ягоди подають з кремом, прикрашають листочками м’яти і перснем із майже 5-каратним рожевим діамантом.

Telegram Channel