Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Зеленський підписав закон про проведення розширеного скринінгу новонароджених

Дітей перевірятимуть на генетичні захворювання.

Фото dityinfo.com.

Зеленський підписав закон про проведення розширеного скринінгу новонароджених

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №1563-IX, про забезпечення проведення розширеного неонатального скринінгу. Про це свідчать дані в картці відповідного законопроєкту на сайті Верховної Ради, інформує сайт «Гордон».

1 липня президент повернув у Раду закон зі своїм підписом.

Верховна Рада ухвалила цей закон 17 червня – парламентарії схвалили зміни до держбюджету України на 2021 рік і спрямували 300 млн грн на проведення розширеного неонатального скринінгу. Під час обговорення законопроєкту глава МОЗ Віктор Ляшко повідомив народним депутатам, що наразі в Україні працює 12 центрів неонатального скринінгу.

Проведення скринінгу дасть змогу виявляти у немовлят вроджені або спадкові захворювання на ранній стадії, пояснював міністр.

«Рання діагностика дозволяє призначити таким дітям лікування, зменшити рівень інвалідизації дітей в Україні», – говорив він.

Рання діагностика дозволяє призначити таким дітям лікування, зменшити рівень інвалідизації дітей в Україні.

Після ухвалення закону міністр розповів, що кожен новонароджений в Україні буде проходити скринінг на генетичні захворювання. Список таких захворювань збільшують із чотирьох до 21.

Неонатальний скринінг – обстеження новонароджених дітей для виявлення низки спадкових захворювань до появи клінічних ознак.

Читайте також: Чи варто спілкуватися з дітьми на рівних

Зараз в Україні, за даними Івано-Франківської обласної дитячої лікарні, проводять неонатальний скринінг на такі захворювання: фенілкетонурію, вроджений гіпотиреоз, муковісцидоз, адреногенітальний синдром.

Telegram Channel