Курси НБУ $ 39.43 € 42.75
На Горохівщині встановили новий пам'ятник (Фото, відео)

Сьогодні меморіал відкрили.

Фото BBC.

На Горохівщині встановили новий пам'ятник (Фото, відео)

Його розташували на приватній території, де згодом облаштують сквер

Світлу пам’ять про українського військового і державного діяча, козацького полководця часів Хмельниччини, полковника увічнили під древньою липою.

Історія переповідає, що її хтось посадив у цьому селі приблизно в році 1630-му. Дослідженням історії дерева і рідного села ще з дитинства захопився знаний на Волині аграрій, керівник СФГ «Нива», учасник бойових дій в Афганістані, волонтер нинішньої війни на Донбасі Анатолій Маслічук.

Урочисте відкриття й відбулося в суботу, з липня.

З його слів, Липа в Смоляві унікальна тим, що протягом століть виросла в «талії» до семи метрів 50 сантиметрів і висотою приблизно 15 метрів, і тим, що під нею відпочивав сам Іван Богун. Неподалік села, каже, є урочище Богунівка. Його назву счасники пов’язують саме з іменем полковника.

Задум про пам’ятник легендарному Богуну Анатолій Маслічук реалізував за лічені місяці. З уяви ініціатора його віддзеркалили барельєфом, виконаним у бетоні і прикріпленим до базальтового стовпа архітектор Петро Біскуп і Скульптор Іван Хом’як. Свого часу пана Анатолія доля звела з головою обласної організації ветеранів України, почесним краєзнавцем Геннадієм Гульком, який виношував таку ж шляхетну мрію.

Урочисте відкриття й відбулося в суботу, з липня. Обряд освячення звершили митрополит Луцький і Волинський Михаїл, декан Горохівського деканату о.Андрій Сидор, настоятель Свято-Михайлівського храму с.Смолява о. Андрій Лотоцький, собор священників Ураїнської Православної Церкви. Полотнище з монумента Аналій Маслічук знів із внуком Владиславом.

Реклама Google

«Для мене він (Богун) асоціюється з глибою. Це історична постать, історична глиба. Оця глиба мене надихнула на те, щоб ми зробили її на камені, щоб він відображав його постать», – каже архітектор пам'ятника Петро Біскуп. Скульптор з Луцька Іван Хом’як зобразив на пам'ятнику шаблю, коня, скіпетр, герб, кобзу та приблизний портрет полковника. На пам’ятнику слова шляхетного козака, якого навіть вороги називали «найсвітнішим лицарем козацьким»: ««Не схилюсь ні перед ким, окрім як перед Господом Богом, та й то тільки з доброї волі!».

Читайте також: Під Берестеком митрополит Епіфаній помолиться за упокій козаків.

Своє шанування Анатолієві Маслічуку, завдяки якому відбулася знакова подія, висловили промовці депутат Волинської обласної ради, помічник народного депутата України Юрій Харченко, Заслужений працівник культури України, почесний краєзнавець України , ідейний натхненник даного проекту Геннадій Гулько, художник декоративно – прикладного мистецтва, викладач вищої категорії, методист Волинського фахового коледжу культури і мистецтва ім. Стравінського, скульптор Іван Хом’як, архітектор, викладач Луцького політехнічного інституту, наш земляк Петро Біскуп, заступник голови Луцької райдержадміністрації, голова Волинської обласної спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович, радник голови Луцької районної ради Віра Баландіна, голова Берестечківської міської ради Ігор Грудзевич, історик, краєзнавець Сергій Годлевський, учасник АТО Михайло Харків і його дружина Євгенія, авторка фільму «Я вірю, що закінчиться війна».

Григорій Павлович вручив Анатолієві Маслічуку орден Української спілки ветеранів Афганістану з красномовною назвою «Мужність, честь, відвага» і Почесну грамоту спілки за патріотичне виховання молоді.

Дійство прикрасили піснями церковний хор Свято-Михайлівського храму. народний аматорський фольклорний колектив «Василиха» і зразковий дитячий фольклорний колектив «Василинка» НД «Просвіта» с.Смолява, працівники бібліотеки й культури села. Сценарій урочистості написала дружина Анатолія Маслічука, директорка Горішненського ліцею Марія Маслічук.

 

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel