
А ви куштували хліб з Володимира?
Найпопулярніша – «Булка запашна»: як на Волині печуть хліб за перевіреними рецептами українських господинь
Хліб не лише смачний – це випічка без барвників, без консервантів
За словами директорки ТзОВ «Володимир-Волинський хлібозавод» Наталії Дяченко, продукція підприємства якісно випечена, представлена різними виробами, а головне – без «хімії», користується популярністю у всій Волинській області, пише Місто Вечірнє.
Володимир-Волинський хлібозавод був заснований у роки ІІ Світової війни, а саме 1944 року. Це одне з найстаріших підприємств княжого міста. Символічно, що завод заснували саме в тій місцевості, де з давніх віків сіяли на нивах жито і пшеницю, де склалася справжня народна майстерня випікання хліба. На перших порах праця пекарів була важкою, адже майже всі виробничі процеси виконувалися ручним способом. Однак керівники заводу прагнули вдосконалити виробництво, ліквідувати фізичну працю. Найбільший технічний прогрес розпочався в 60-х роках, коли підприємство очолив талановитий інженер Михайло Капустинський та його помічник Олександр Дік.

Наступний етап розвитку виробництва розпочався, коли директором стала Наталія Поліщук. Вона обійняла цю посаду в липні 1973 року і відтоді незмінно та успішно очолювала великий трудовий колектив. Із 2015-го на посаді директора Наталія Дяченко, яка доводиться онукою Наталії Іванівні Поліщук. Отож не дивно, що любов до заводу, вболівання за успіхи колективу властиві Наталії Борисівні, оскільки вона продовжує справу родинної династії.
Нині хлібозавод випікає до 100 найменувань хлібних виробів вагою від 50 до 800 г. Найбільш популярними виробами є «Булка запашна» (білий хліб), житньо-пшеничний «Княжий» (сірий). Печуть на підприємстві й рулетики з маком, повидлом, і тістечка «Сонечко», калачі, здоби, коржі на піцу, сухарики. У хліб додають обліпихову олію, цільні злаки, висівки.
Продукція містить лише натуральну сировину, без жодних концентратів та підсилювачів. Підприємство має власну лабораторію, де випічка ретельно перевіряється.
– Найперша перевага нашого хліба в тому, що він корисний і поживний, – каже Наталія Борисівна. – Продукція містить лише натуральну сировину, без жодних концентратів та підсилювачів. Підприємство має власну лабораторію, де випічка ретельно перевіряється.
У торгових ларках хлібозаводу та на прилавках магазинів Володимирщини переважно представлені білий та сірий хліб, висівковий, «Заварний», батони, а також солодкі кекси, слойки з різними наповнювачами. Для випікання білого хліба застосовується метод, якого завжди дотримувалися майстрині: готується опара, а затим замішується тісто. Для сірого використовується як пшеничне, так і житнє борошно. Для випічки «Княжого» та «Заварного» додається закваска та заварка відповідно, а потім готується опара і замішується тісто. Звичайно, процес випічки тривалий, потребує певних затрат, хліб нині недешевий, але й не можна сказати, що володимирський хліб найдорожчий порівняно з іншими.
На хлібозаводі працює 140 робітників, із них – 90 жінок. Усі працівники офіційно влаштовані. Трудиться і бригада водіїв. За словами очільниці підприємства, роботи в основному проводяться в нічний час.
Чому влітку хліб буває з «кислинкою»
Володимирчани часом скаржаться, що влітку хліб буває з «кислинкою». Це директорка підприємства пояснює так:
– Що стосується «кислинки», то хочу наголосити, що кислотність хліба дотримується згідно з ГОСТами. І той смак, що відчувають часто споживачі, є наслідком природного бродіння, під час якого утворюються натуральні сполуки, які надають виробу притаманного аромату та смаку і запобігають у хлібі розмноженню поганої мікрофлори.
Останнім часом на ринках Володимирщини з’явилися інші підприємства, які пропонують в широкому асортименті свої хлібобулочні вироби. Але розумна конкуренція лише спонукає до пошуку нових ідей, розробки нових технологій виробництва. Тож у планах заводу – випікання висівкових булочок, пиріжків із солодким і соленим сиром, маком, капустою тощо.
– Кажуть, що нове – це забуте старе. Мені трапився записник із рецептами моєї бабусі, і я, гортаючи його, шукаю саме такі призабуті хлібні вироби, які можна буде запропонувати нашим споживачам. Звичайно, намагаємося досліджувати сучасні технології, реалізувати нові ідеї. Виробничий процес автоматизований, але робота не легка. Необхідність в освічених спеціалістах залишається, а тому чекаємо талановитих майстринь, зокрема коровайниць, які хочуть працювати у нас і створювати шедеври випічки.
До слова, випічка Володимир-Волинського хлібозаводу заслужила гідну оцінку жителів області. Надходять прохання про доставку володимирського хліба зі Львова та інших міст.

