Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Чому українці в рази переплачують за черешні, а фермери масово її знищують

Черешня по 80, але пропадає.

Фото Обозреватель.

Чому українці в рази переплачують за черешні, а фермери масово її знищують

В Україні ціни на черешню досягли більш ніж 100 грн за кілограм. Водночас фермери знищують урожай, який нікуди дівати. Система поставок продукції в нашу країну влаштована так, що продавці заробляють у рази більше, ніж виробники

Ціну накручують у рази

Фермери продають кілограм черешні за ціною близько 30,2 грн, а кінцевий споживач платить за неї від 60 до понад 120 грн за кілограм. Орендарка саду в Запорізькій області Галина Дрюцька розповідає, що змушена була знищити 50 гектарів врожаю черешні.

За її словами, у її регіоні така сама ситуація і з іншими фермерами, які змушені знищувати урожай черешні й викорчовувати плодові дерева. Причиною стали важкі погодні умови та економічний фактор.

«Територія мого саду – 112 гектарів, із яких 50 гектарів я просто була змушена знищити, викорчувати, перепрофілювати тільки з тієї причини, що неможливо було збути, реалізувати продукцію», – повідомила вона.

В результаті, поки у великих містах ціни на черешню злітають, українські фермери знищують урожай. Єдиний спосіб виправити ситуацію – налаштувати систему поставок і поширення черешні.

Поки аграрії продають ягоди по 30,2 грн за кілограм, у супермаркетах черешня продається з націнкою в 100–200%. 

Крім того, як каже Дрюцька, в Україні вирощується величезна кількість черешні, але коли фермери приїжджають до Харкова, то бачать черешню з Узбекистану, Придністров'я, Казахстану, яка просто заповнює ринки.

«Якщо в лютому немає черешні, будь ласка, завозьте її з Іспанії, з Туреччини. Але коли починається наша з 20-х чисел травня – закрийте всі, дайте нам можливість реалізувати. А ще краще відкрийте нам кордони для реалізації сільгосппродукції», – обурена вона.

Поки аграрії продають ягоди по 30,2 грн за кілограм, у супермаркетах черешня продається з націнкою в 100–200%. Зібрані гроші осідають у кишенях продавців, говорить президент Асоціації фермерів Микола Стрижак. Він вважає, що проблем із продажем врожаю черешні бути не повинно: попит на неї залишається на високому рівні. А ті фермери, які не змогли збути продукцію, ймовірно, не змогли домовитися з місцевими продавцями.

«Молоко купують по 4 грн з жирністю по 3,5%, а вам у Києві продають по 25 грн. Основний прибуток мають ті, хто продає. Такої загрози, що нікуди подіти черешню, немає. З'їдять усе. І ціна зростає. Попит визначає пропозиції», – каже Стрижак.

Водночас експерт пояснює, що ціна для фермерів і покупців дійсно відрізняється в рази. За його словами, в кращому разі фермери продають за половину від кінцевої вартості. Але бувають ситуації, коли українська продукція пропадає, а українці купують ягоди і фрукти з Польщі та Туреччини.

«У нас країна продавців. Бувають парадокси, ми не залежимо від ринкових законів. У нас багато діє, чого немає в цивілізованому світі. Там ринкові умови. А в нас договорняки», – розповідає Стрижак.

Невдалий урожай і незадоволений попит

Голова Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Черкащини Олександр Маценко вважає, що ціна на черешню висока передусім через економічні чинники. Урожай цього року низький, тому попит буде високим. За його словами, наприклад, пропозиція груш не може задовольнити попит не тільки в Україні, а й у всій Європі.

«Загалом по Україні черешні буде мало. У південних регіонах її практично немає. За десять років такого дефіциту не було. Тому ціна на черешню вища, ніж торік», – говорить експерт.

Головна проблема – безпосередньо фермерам домовитися з супермаркетами й ринками вкрай складно. Врешті на прилавки потрапляє іноземна продукція, яка може коштувати менше, ніж українська. Самі ж фермери скаржаться, що немає справедливого розподілу продукції, немає можливості змагатися на рівних або постачати свою продукцію в супермаркети.

В результаті, поки у великих містах ціни на черешню злітають, українські фермери знищують урожай. Єдиний спосіб виправити ситуацію – налаштувати систему поставок і поширення черешні.

Читайте також: Синоптики попереджають про негоду: які регіони накриють грози і шквали

Джерело: Обозреватель
Telegram Channel