Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Руки медузи»: волинян теж пощипують

Меду́зи (Medusozoa) — підтип вільноплавних морських тварин типу кнідарії, які мають драглисте тіло, що складається з шапки у формі парасолі та тягучих помацків.

Фото pixabay.com.

«Руки медузи»: волинян теж пощипують

Про це розповіла лучанка, яка побувала на українських Мальдівах – острові Джарилгач

Відпочиваючи нещодавно на Чорноморському узбережжі мальовничої Херсонщини, мала змогу помилуватися водним різноманіттям тамтешніх місць – дельфіни, краби, мідії, креветки... Особливо, на острові Джарилгач, який називають українськими Мальдівами. 

Ось він – диво-острів Джарилгач! Фото Youtube.com.
Ось він – диво-острів Джарилгач! Фото Youtube.com.

 «Ось такий крабик попався мені в руки…». Фото Світлани ЗОЗУЛІ.

«Ось такий крабик попався мені в руки…». Фото Світлани ЗОЗУЛІ.

 Варто було тільки підійти до центрального пляжу селища міського типу Лазурне (45 хвилин ходьби від острова), одразу ж поринаєш у море людей і… медуз. Мимоволі згадала слова пісні незабутнього Андрія Кузьменка: «В очі нам лізуть руки медузи... Сльози течуть і коляться дуже... Очі нам гладять руки медузи...».

Читайте також у нас: «На Рівненщині самогубство вчинив 9-річний хлопчик: подробиці​».

Багато хто мирно співіснує з ними, приїхавши на відпочинок. Адже ще зі шкільної програми знаємо, що вони, певним чином, є санітарами моря.  Деякі ж батьки благословляють своїх дітей виловлювати цих істот і вбивати лопатками. Окремі ж малюки роблять ямки у піску, наповнюють їх водою і туди занурюють коренеротів та аурелій, викинутих на берег хвилями, а то й відпочивальниками.

Ще зі шкільної програми знаємо, що вони, певним чином, є санітарами моря.  Деякі ж батьки благословляють своїх дітей виловлювати цих істот і вбивати лопатками.

Вже вдома вирішила звернутися за коментарем до фахівців щодо чималої кількості цих морських істот на південних курортах України. Заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області  Ростислав Кравчук порадив звернутися за коментарем до свого колеги – начальника Басейнового управління водних ресурсів нижнього Дніпра (місто Херсон) Ігоря Андрієнка.

– Людей більшає – і медуз більшає. Свого роду, спостерігаємо їх симбіоз на морському узбережжі Херсонщини, зокрема. Тут у них спільний ареал існування. Місцеві громади, на територіях яких є зони відпочинку, мають подбати про спеціальні сітки на медуз. Та й бізнесмени, які заробляють на відпочивальниках, в ідеалі, мали б подбати про їх комфорт, – не приховав Ігор Олегович. 

Поцікавилася у нього, чи такі сітки не будуть заважати пересуванню дельфінів, які то рухаються водним плесом, то підпливають до берега. Адже спостерігала це дивовижне явище в Лазурному. Він запевнив, що ці морські ссавці не постраждають від них, а діти, водночас, не вбиватимуть медуз лопатками. 

В українській мові для цих тварин раніше використовували також назви морське́ се́рце, водяне́ серце або просто серце. Фото Світлани ЗОЗУЛІ.
Медузи. В українській мові для цих тварин раніше використовували також назви морське́ се́рце, водяне́ серце або просто серце. Фото Світлани ЗОЗУЛІ.

 Мій співрозмовник переконаний, що прибирати береги теж треба частіше. А взагалі стан водних ресурсів (і не тільки морських) на Херсонщині покращився – шкідливі викиди зменшилися із закриттям підприємств.

Світлана ЗОЗУЛЯ.

Читайте також у нас: «Екоактивіст пояснив, чому туристи отримують опіки в Азовському морі, навіть не торкаючись медуз».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel