Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Слухає незалежна: найкращі музичні альбоми України від 90-х до сьогодні

За 30 років в Україні є, що послухати.

Фото УНІАН.

Слухає незалежна: найкращі музичні альбоми України від 90-х до сьогодні

Бувають треки, які слухали, слухають і – хочеться вірити – будуть слухати усі

До дня Незалежності України УНІАН взявся зібрати тридцять кращих музичних альбомів країни. Принаймні, спробував виділити ті, які мали вплив на розвиток нашої естради (а також на мізки та формування музичних смаків українців). Для цього редакція розпитала знавців українського шоу-бізнесу – продюсера, композитора, в минулому музичного журналіста (саме він понад 30 років тому першим використав у пресі фразу «український шоу-бізнес») Олександра Ягольника, музичного експерта, засновника та керівника комунікаційної агенції Edit PR Дениса Козловського та музичного експерта, директора музичної PR-агенції «Много воды» Олександра Вареницю, і «приправила» список власними улюбленцями різних років.

У цьому переліку в кожного знайдуться композиції, що викликають приємні спогади.

Кращі альбоми «дев’яностих»:

1. Брати Гадюкіни – «Всьо чотко» (1989)

Для культового українського гурту та, відповідно, української сцени це був знаковий альбом, який перетнув кордони. На початку 90-х його знали і слухали не лише в Україні, а в діаспорі й в Росії. Ба більше, цей альбом двічі перевидавався – в 1996-му та 2004-му роках, тож на ньому, буквально, «виросли» кілька поколінь українців, заслуховуючи його «до дір». 

2. Воплі Відоплясова – «Танці» (1989)

Легендарний альбом та пісня. Гурт «ВВ» зробив особливий внесок у розквіт українського рок-н-ролу. Свого часу Олег Скрипка розповідав про цей альбом: «»Танцi» познайомили решту міст Радянського Союзу з багатообіцяючими дебютантами з Києва. Самвидавівський запис «Танці» увійшов до списку «100 кращих альбомів радянського року»».

3. Канікули – «Останні канікули» (1990), Пліч-о-пліч і солістка гурту Ольга Юнакова – «Дайте мені шанс», Руся (Ірина Осауленко, старша сестра Наташі Корольової) – «Попелюшка» (1991), Марія Бурмака – «Марія» (1992)

У цей пункт нашого переліку ми винесли кілька альбомів, адже всі вони стали відповіддю на суспільний запит. Після фестивалів «Червона рута-89» та «Червона рута – 91» Україна була приголомшена кількістю талановитих артистів та їхнім високим професійним рівнем. Як наслідок - український касетний ринок почав потребувати українських звукозаписів. Радіостанції та дискотеки зазвучали українською. Молоді зірки почали потрапляти на телебачення. Зокрема, Руся у ці роки стала буквально «українською Мадонною» - вона збирала стадіони і великі зали, а треки у її виконанні звучали з «кожної праски».

4. Кому вниз – «Кому вниз» (1990), Брати Карамазови – «Время» (1991), Мертвий Півень – Ето (1992), Табула раса – «Прогулянка В Паленці» (1993), Плач Єремії – «Двері, котрі насправді є» (1993)

Якщо попередній пункт нашого списку присвячений поп-виконавцям, то у цей увійшли рокери. Традиція українського року існувала й до отримання Україною незалежності, втім, мова йшла про андеграунд. Індустрії, як такої, не було. На початку 90-х фестивальний рух відкрив країні чудових рок-виконавців. Ця музика стала відображенням образу життя молодої людини, яка раптово опинилась у новій країні. Причому рок українцям заходив, незалежно від того, якою мовою звучав. Зокрема, Табула раса й Брати Карамазови співали російською, але артистів радо приймали на заході країни. «Маленькая стая» останніх – безперечний хіт 90-х.

Ба більше, деякі рок-пісні початку 90-х настільки популярні, що отримали славу майже народних. Зокрема, пісню 1995 року гурту Плач Єремії «Вона» молодь волає літніми ночами досі. А переспів Мертвим Півнем пісні «Франсуа» у 1996-му, на нашу думку, став популярнішим за оригінал.

5. Олександр Пономарьов – «З ранку до ночі» (1996)

Цей альбом зробив Олександра Пономарьова беззаперечною «зіркою номер один». У тому числі завдяки його внеску, в Україні спостерігався розквіт фан-руху – у Пономарьова був найпотужніший фан-клуб. Всі дівчата України закохувалися в Олександра.

6. Ірина Білик – «Так просто» (1996), Наталія Могилевська – «Ла-ла-ла» (1997)

Після того, як вищезгадана Руся на вершині свого тріумфу отримала пропозицію переїхати жити в Торонто, писати там музику і виступати для діаспори, й погодилась на це, ніша поп-королеви довго лишалась вакантною. Це місце могла б, напевно, зайняти Таїсія Повалій, яка в 1993 році здобула перемогу на фестивалі «Слов’янський базар», але… на обрії з’явилась Ірина Білик. В 90-ті вона ламала стереотипи і була в авангарді молодої української естради. Співачка довела, що українські артисти можуть бути популярними гастролерами, як і московські «зірки». Аналогічна ситуація з Наталією Могилевською. Її альбом «Ла-ла-ла» свого часу побив рекорди продажів – розійшлося 1,5 мільйони копій.

7. Green Grey – «Green Grey» (1997), Фантом-2 – «Зоряні війни» (1996), Аква Віта – «А тепер усе інакше» (1997), Вхід у змінному взутті – «Планове засідання» (1997), ТНМК ‎– «Зроби Менi Хiп-Хоп», The Вйо – «Вироби з пластмаси» (1998), Іграшки – «Ромашки» (1999).

Складаючи цей список, ми не могли не згадати гурти-оригінали. Так, Фантом-2 виступав у стилі техно (причому, на одній сцені з відомими DJ BoBo та Bad Boys Blue) та легко збирав стадіони. Їх альбом «Зоряні війни» розійшовся у понад 1 мільйон примірників, а кліп на пісню «Двоє» неодноразово перемагав у різних хіт-парадах. Аква Віта теж були вельми оригінальними. Обравши жанр євроденс, вони стали новим словом у сучасній українській музиці. Таку у середині 90-х в Україні не виконував ніхто. Грін Грей – мало того, що об’єднали у своїй творчості хіп-хоп та рок, першими в історій української музичної індустрії отримали нагороду MTV Europe Music Awards (в 1996 році у Лондоні). Вхід у змінному взутті – окрім цікавої назви, мав і цікаве звучання. Їх стиль – реп – геть не притаманний Україні 90-х, але пісні отримали неабияку популярність серед молоді. The Вйо на початку своєї кар’єри й самі не знали, яку музику грають. Виявилося – поп-реггі. Їхні «Зорі» - справжній гімн українських растафарі. Натомість гурт Іграшки (українська ABBA) в альбомі «Ромашки» блискуче пропагували здоровий спосіб життя, спорт, зокрема, джиу-джитсу.

8. Океан Ельзи – «Там, де нас нема» (1998)

Дебютний студійний альбом гурту був першим потужним рок-проривом в країні, яка до цього захоплювалася поп-музикою. 

9. Руслана – «Мить весни. Дзвінкий вітер» (1998), Ані Лорак – «Я вернусь» (1998), Юрко Юрченко – «Я йду» (1998) 

Не виключаємо, що назву першого альбому Руслани ви можете не згадати, але пісню «Світанок» з нього – завжди. Цей альбом - не лише дебютна робота співачки, яка у 2000-х виграє Євробачення. Цей альбом – початок популяризації живого звуку на концертах. 

Серед зірок «Території А» Юрко Юрченко, його альбом «Я йду», був особливо яскравим. (В середині 90-х Юрко Юрченко був дуже популярним співаком серед українських тінейджерів, «Я йду» - культовий хіт 90-х, - УНІАН).

Що ж до Ані Лорак, то «Я вернусь» - другий її альбом, і перший у співпраці з продюсером Юрієм Фальосою. Сингл «Я вернусь» і кліп на цю пісню зробили Кароліну знаменитою.

Кращі альбоми «нульових»

10. ВІА Гра – «Попытка №5» (2001)

Тріумф Костянтина Меладзе як композитора та продюсера, цей альбом на ціле десятиріччя встановив моду на дівочі гурти та визначив, як має звучати поп-музика не лише в Україні, а й загалом на пострадянському просторі. Гурт дав початок і відомим соло-роботам співачок, які у різні роки були його учасницями. Зокрема можна згадати Олену Вінницьку та Світлану Лободу, які зробили успішну сольну кар’єру.

11. Океан Ельзи – «Модель» (2001), Скрябін – «Натура» (2003), 5’nizza – «5nizza» (2003)

Океан - у своєму розквіті. Якість матеріалу цього альбому надзвичайна – майже кожна пісня миттєво перетворилася на супер-хіт. Платівка витримала випробування часом і навіть через 20 років «911» та «Друг» дуже часто лунають в ефірі українських радіостанцій. 

«Натура» Скрябіна - альбом, який поступово перетворився на класику вітчизняної музики. Пісні «Спи собі сама» та «Мовчати» тепер можна почути у виконанні декількох найяскравіших українських виконавців, і можна впевнено сказати, що нові версії народжуватимуться надалі.  

А от альбом 5’nizza - єдиний випадок в історії української музики, коли задовго до офіційного релізу сотні тисяч людей вже знали пісні з нього на пам’ять. «Солдат», «Ямайка» та «Стріла» справедливо перетворилися на гімни покоління і не втратили своєї актуальності сьогодні. 

12. Вєрка Сердючка – «Ха-ра-шо» (2003)

Ця платівка – квінтесенція всього, за що любить Вєрку Сердючку масовий слухач як в Україні, так і за кордоном. Мабуть, жодне сільське (і не тільки) весілля не обійшлося без пісень цього альбому. Ця музика насправді «пішла в народ».

13. Руслана – «Wild Dances» (2004)

Перший яскравий спалах української поп-музики на європейській сцені та кар’єрний пік самої співачки. Завдяки перемозі Руслани на Євробаченні, альбом привернув увагу масового слухача до українського фолку за десятиріччя до початку моди на народні інструменти та етно-мотиви.  

14.Тартак – «Музичний лист щастя» (2004)

«Стільникове кохання» і «Я не хочу (бути героєм України…)» - найвідоміші хіти цього альбому, які часто звучали під час Помаранчевої Революції.

15. Mad Heads – «Надія є» (2005)

Чудовий гурт, який ще у 90-х став піонером у стилі нео-рокабілі/сайкобілі, спочатку отримав популярність за кордоном. Попри те, що в Україні вони звучали на радіо та телебаченні, їхній дебютний альбом вийшов у 1996 році у Німеччині. Наступні два альбоми принесли групі визнання як найкращої сайкогрупи у Східній Європі, а в Україні зробили легендою. Втім, всі вони були англомовними. Перший альбом, де Mad Heads заспівали українською та російською з’явився лише у 2003 році. А масово пісні хлопців українці заспівали з 2005-го, з «Надія є».

16. Бумбокс – «Family Business» (2006)

Другий альбом Бумбокс закріпив їх зірковий статус та подарував фанам найулюбленіший хіт «Вахтерам». Решта композицій не поступається якістю, а платівка в цілому демонструє трансформацію гурту від суто молодіжного феномена до нових стовпів жанру.  

17. Lama – «Мені так треба» (2006)

Дебютна робота співачки Lama звернула на себе увагу і музичних критиків, і професійної спільноти, і масового слухача. Еталонне звучання та потужні пісні забезпечили радіо ротації виконавиці на багато років вперед. Беззаперечна перлина українського поп-року.

18.Esthetic Education – «Werewolf» (2007)

Альбом, який набагато випередив час і з точки зору англомовної лірики у вітчизняній музиці, і з точки зору свого звучання. Esthetic Education були єдиними українськими виконавцями, які в середині нульових абсолютно органічно виглядали на сцені будь-якого європейського рок-фестивалю.  Схвально сприйнятий ЗМІ, цей альбом став одночасно і вершиною, і лебединою піснею одного з найцікавіших музичних гуртів незалежної України.

19.The Maneken – «First Look» (2008)

Дебютний альбом одного з найавторитетніших українських саундпродюсерів та композиторів Євгена Філатова (відомого, сьогодні насамперед, завдяки проєкту ONUKA) став передвісником музичного розквіту середини 2010-х років. Але у 2008-му важко було повірити, що англомовні композиції The Maneken з витонченим аранжуванням та актуальним саундом зроблено в Києві, а не в Лондоні чи Лос-Анджелесі. Хоча платівка не здобула справжньої популярності, вона надихнула ціле покоління молодих музикантів, багато з яких формують музичний ландшафт сьогоднішньої України.  

Кращі альбоми «десятих»

20. ДахаБраха – «Light» (2010)

Стрімке зростання гурту ДахаБраха, прорив на світовий рівень і вихід у стратосферу за рівнем концертної енергетики та творчої глибини – один із лейтмотивів усього десятиліття в українській музиці. Поворотним моментом став саме альбом «Light», хоча і після нього ДахаБраха випускали не менш успішні релізи.

21. Іван Дорн – «Con’Dorn» (2012)

Аналогічна ситуація з Іваном Дорном. Його альбом «Randorn» (2015) був ще потужнішим і містив ще більше хітів, ніж перший LP. Але саме з «Con'Dorn» почалася історія артиста, який самотужки та назавжди змінив хід розвитку української поп-музики. Зробив її сміливішою, вільною, розкутою та зухвалою. Головний хіт Дорна «Стицамен» – саме звідси.

22. ONUKA – «ONUKA» (2014), The HARDKISS – «Stones and Honey» (2014)

З 2014 року почалася нова музика нової країни. Ці два альбоми ми поєднали не лише тому, що вийшли вони в одному році, а й тому, що відбулося це під час великих перетворень України.

«ONUKA» - мікс народної музики та актуальної електроніки. Робота музикантів стала ідеальним саундтреком для всіх трансформацій, змін і оновлень, що відбувалися в українському суспільстві, починаючи з 2014 року. Головний радіохіт групи – пісня «Мiсто».

«Stones and Honey» - англомовний альбом The Hardkiss, в якому гурт презентував єдину україномовну пісню, написану під впливом трагічних подій на Майдані – «Прірва».

23. JAMALA – «Подих» (2015)

Джамала – точно одна з головних артисток «десятих» в українській музиці. Альбом «Подих» – на цей час її найсильніша робота. Легка, ніжна, стильна пластинка, слухаючи яку буквально задихаєшся від краси музики, мелодій і завжди впізнаваного вокалу співачки.

24. MONATIK – «Звучит» (2016)

Якщо Дорн поставив нову парадигму для розвитку модної, сучасної української поп-музики, то MONATIK закріпив успіх цієї ідеї та заклав потужний фундамент для майбутнього всієї сцени: нові ідеї, ритми, нові стандарти якості, з появою яких відкат до застарілого формату «Блакитного вогника» уже неможливий. Його перетворення на Великого Артиста відбулося саме на альбомі «Звучить», куди, між іншим, увійшов головний хіт MONATIK – пісня «Кружляє».

25. Гриби – ДНК, Ч. 1 (2016)

Перший і останній альбом Гриби – дивовижний успіх продюсера Юрія Бардаша. Не тільки сама музика, але те, як все було обставлено в цій історії – майстер-клас для музичних менеджерів. Проєкт зробив революцію в індустрії. Гриби не дали жодного інтерв'ю, не прийшли ні на одну премію за своїми статуетками. Здавалося, вони взагалі не включені в процес власного просування. Тим часом всіх навколо накрила істерія, яка перетворилася в цунамі з виходом пісні «Тане лід». Цей мегахіт мав стати перший синглом з другої частини альбому «ДНК», але другої частини ми так і не дочекалися. Проєкт розпався так само раптово, як і з'явився.

26. KARNA – «Гуцул-метал» (2017)

Відновлений у 2013 році гурт KARNA новим альбомом під назвою «Гуцул-метал» визначив і новий однойменний жанр. Нам, як поціновувачам «важкої» музики навіть важко обрати головну пісню, адже увесь цей альбом увійшов у топи iTunes та Google Play.

27. BRUTTO – «Рокі» (2017)

Хтось скаже, що BRUTTO – білоруський гурт, і буде правий, але частково. По-перше, одну з композицій дебютного альбому «Underdog» – «Гаррі» - музиканти Brutto й лідер гурту Сергій Міхалок присвятили українським героям, полеглим на Донбасі, на українсько-російській війні. По-друге, пісня «Воины света» з другого альбому гурту «Родны край» - ледь не гімн українським військовим та волонтерам. А, по-третє, альбом «Рокі», який ми включаємо у свій перелік кращих альбомів Незалежності, напрочуд український, адже автором чотирьох композицій (з дванадцяти) став український поет Серій Жадан. «Середні віки» - хіба ви не чули?

28. KAZKA – «KARMA» (2018)

Одна тільки пісня «Плакала» – головний світовий хіт в історії української музики – могла б витягнути в цілому прохідний альбом. Але, треба сказати, що дебютний повноформатний реліз KAZKA дуже хороший з першої і до останньої пісні. Ефектне повернення досвідченого продюсера Юрія Нікітіна, який колись уже підкорював не тільки український, а й світовий ринок з Вєркою Сердючкою.

29. Vivienne Mort – «Досвiд» (2018)

Інтимний, глибокий, талановитий альбом від групи, яка виросла за ці десять років буквально з нуля, без жодних продюсерів і ротацій на каналах. Vivienne Mort – група-символ нового покоління. Одні з тих (вже багатьох) артистів, що розвиваються завдяки любові та визнанню аудиторії, хоча їх музика «неформат» для радіо і ТБ. Такі артисти стали одним з відкриттів всього десятиліття.

30. Alyona Alyona – «Пушка» (2019)

Дебютний альбом головної зірки українського репу. Вона буквально самотужки відродила жанр, який до її появи не користувався в Україні великим успіхом. Уже пізніше Олена стала світським персонажем і частиною українського шоу-бізу, але той альбом був рідкісним типом релізів – безкомпромісна, крута, стильна музика «вулиць», яка підкорює масову аудиторію.

Читайте також: Як народний артист з Волині ходить... у народ.

Telegram Channel