Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Адвокат Головань: у сфабрикованій проти Порошенка «справі моряків» ДБР підігрує країні-агресору

Адвокат Петра Порошенка Ігор Головань.

Фото Європейська солідарність.

Адвокат Головань: у сфабрикованій проти Порошенка «справі моряків» ДБР підігрує країні-агресору

У Державному бюро розслідувань відмовилися залучити до так званої «справи моряків», сфабрикованої проти Петра Порошенка, рішення Міжнародного морського трибуналу в Гамбурзі. Про це повідомив адвокат п’ятого Президента Ігор Головань

У ДБР вирішили почекати, а раптом Україна все ж таки програє у міжнародному процесі по інциденту в Керченській протоці, констатує Головань.  
«Суспільство вже почало забувати про «справу моряків» – зареєстроване ДБР з подачі агентів впливу держави-агресора кримінальне провадження, в рамках якого слідчі ДБР намагаються довести, що  Україна і українські моряки самі винні у захопленні  росіянами наших кораблів», – пише Головань у Facebook.

Реклама Google

«А тим часом «старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Сергєєва прямо 10 липня 2021р. винесла  постанову, якою відмовилася витребувати і долучити до матеріалів провадження копію офіційного тексту  Рішення міжнародного трибуналу з морського права від 25.05.2019», – повідомив адвокат.

За два роки «розслідування» Рішення міжнародного трибуналу з морського права від 25.05.2019 навіть не було приєднано до матеріалів провадження

Трибунал тоді зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених у Керченській протоці українських моряків і кораблі та повернути їх в Україну. За два роки «розслідування» Рішення міжнародного трибуналу з морського права від 25.05.2019 навіть не було приєднано до матеріалів провадження, – констатує Ігор Головань.
Адвокат оприлюднив відповідь ДБР, в якій зазначено: «спір між Україною та РФ ще розглядається, остаточного рішення не винесено». «Слідчі ДБР і їх замовники дуже сподіваються, що Україна програє», – резюмує Ігор Головань.

 

 Як відомо, 25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі оголосив про застосування тимчасових заходів до Російської Федерації стосовно порушення нею імунітетів трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів. Засідання морського трибуналу в Гамбурзі відбулося рівно через шість місяців після захоплення Росією у Керченській протоці екіпажів двох малих броньованих артилерійських катерів і буксиру ВМС України.
Справу по суті розглядає Арбітражний трибунал у Гаазі, який має юрисдикцію щодо всіх спорів між Україною і Росією за Конвенцією ООН з морського права.
21 травня 2019 року Державне бюро розслідувань за заявою екс-заступника голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова, який повернувся в Україну після 5 років переховування за кордоном, порушило справу проти Петра Порошенка через здійснення у листопаді 2019 року переходу корабельною групою ВМС Збройних сил України з Чорного в Азовське море в районі Керченської протоки.

Читайте також: Герой України з Волині командуватиме військами «Південь»​.

Telegram Channel