Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Волині суд обрав запобіжний захід для хлопця, якого підозрюють у нарузі над прапором України

У залі суду під час обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Фото автора.

На Волині суд обрав запобіжний захід для хлопця, якого підозрюють у нарузі над прапором України

Доки у Горохові тривало судове засідання, рішення судді Василя Сметани на подвір’ї очікували більше двадцяти учасників російсько-української війни на Донбасі – члени Горохівської організації «Спілка учасників АТО «Щит», волонтери

 Кілька з них були присутніми в залі, інших охоронці попросили зачекати на вулиці  в зв’язку з карантинними обмеженнями. Чоловіки від третього липня цього року, відколи в Мар’янівці було вчинено наругу на Державним Прапором України, не випускають із свого поля зору подальшого розвитку подій і очікують  справедливого  покарання за глум над символом країни.

 - Ми жертвували за нього життям, проливали кров із ран і закривали очі вбитим побратимам. Таке нахабство, зневага, підлість не можуть минути безкарно, - прокоментували захисники вже наступного ранку після ночі, в яку на залізничній станції «Горохів» у Мар’янівці було вчинено наругу над прапором.

До суду прийшли ветерани та волонтери.
До суду прийшли ветерани та волонтери.

 Тою жахливою новиною тоді обурювалися чи не всі друковані ЗМІ Волині, тележурналісти й користувачі соціальних мереж. Розповідали й засуджували, що хуліган,  котрому безневинний стяг потрапив на очі своїми світлими кольорами близько четвертої години ночі, спершу  навіщось грюкав у двері службового приміщення, перевертав лавки… Зі злості чи з дурості молодик лаявся, на чім світ стоїть, а відтак зламав флагшток, який був закріплений на бетонній колоні, зірвав із нього полотнище й кинув під ноги.

«Чи рвав прапор – це для мене питання. Не міг. Якщо винен – відсидить».

- Ми цього так не залишимо, - офірували атовці й по гарячих слідах поїхали на розмову до 19-річного Любомира Магери, на злісні дії якого вказала працівниця станції. Хлопець не віднікувався ні перед військовослужбовцями, ні перед телекамерою і навіть пообіцяв натомість знищеного прапора встановити їх у селищі кілька. 

У його діях правоохоронці вбачили ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 338 (Наруга над державними символами) Кримінального кодексу України. Відомості внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань. За скоєне правопорушнику загрожує штраф від 17 до 68 тисяч гривень або арешт на строк до шести місяців, або до трьох років позбавлення волі.

 23 липня 2021 року за процесуального керівництва прокурорів Горохівського відділу Луцької окружної прокуратури працівниками поліції 19-річному жителю селища Мар’янівка повідомлено про підозру у вчиненні хуліганства й публічної наруги над державним символом (ч.1 ст.296, ч. 1 ст. 338 КК України).

Ось що хуліган зробив із прапором.
Ось що хуліган зробив із прапором.

 У ході досудового розслідування  вирішувалося питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. У клопотанні до слідчого судді Горохівського районного суду заступник начальника слідчого відділу відділення поліції №2 (м.Горохів) Луцького районного управління поліції ГУНП у Волинській області Юлія Назарчук за погодженням прокурора Горохівського відділу Луцької окружної прокуратури Владислава Гуслєва, навівши ряд аргументів, просила задовільнити клопотання застосувати щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на строк до 60 днів та заборонити йому залишати будинок за місцем проживання.

Читайте також: На Волині вдячні земляки організували учасникам фольклорного колективу шикарний відпочинок.

Зі свого боку підозрюваний свою вину визнав частково. У скоєне сином не вірить і батько, який казав: «Чи рвав прапор – це для мене питання. Не міг. Якщо винен – відсидить». Задля цього, запевняв, його дитина готова пройти, скажімо, поліграф (детектор брехні).

Клопотання слідства суд не задовільнив. Підозрюваному обрано найбільш м’який запобіжний захід - особисте зобов'язання, який полягає у прийнятті від обвинуваченого або підозрюваного зобов'язання про те, що він не буде ухилятись від слідства і суду та покладенні на підозрюваного, обвинуваченого виконання ряду обов'язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, наприклад, не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; тощо. Досудове слідство триває.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel