Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Сьогодні освятіть плоди, як подяку Господу: 19 серпня – Преображення Господнє

Волинь-нова

Сьогодні освятіть плоди, як подяку Господу: 19 серпня – Преображення Господнє

Це одне з дванадцяти головних християнських свят, установлене на честь явлення Ісуса Христа в Божественній величі й славі перед Своїми учнями, майбутніми апостолами. Цю надзвичайну подію описують євангелісти Матфей, Марк і Лука

Незадовго до Своїх хресних страстей Спаситель узяв Петра, Якова та Йоана і піднявся на гору помолитися. За переданням, то був Фавор (щоправда, є й інше передання: гора Гермон).

 

Поки Спаситель молився, учні від утоми заснули. Коли ж прокинулися, побачили, що Ісус преобразився: лице Його засяяло, наче сонце, а одяг став білим, як світло. В цей час до Нього явились у славі небесній два пророки, Мойсей та Ілля, і розмовляли з Ним про страждання і смерть, які Йому належало перетерпіти в Єрусалимі. Коли ж Мойсей та Ілля відходили від Христа, Петро, не знаючи, що сказати, викликнув: «Наставнику, добре нам тут бути; поставмо три намети: Тобі один, Мойсеєві один і один Іллі» (Лк. 9:33). Раптом світла хмара осінила їх і вони почули голос Бога Отця: «Цей є Син Мій улюблений; Його слухайте!» (Лк. 9:35).

У цей день, який ще називають Другим, або Яблучним Спасом, по завершенню літургії окроплюють свяченою водою вирощені плоди як подяку Господу.

Ученики зі страху попадали на землю. Спаситель підійшов до них, доторкнувся і сказав: «Встаньте і не бійтеся» (Мф. 17:7). Вони встали і побачили Ісуса Христа у звичайному вигляді. Коли ж спускалися з гори, повелів нікому не розповідати про те, що бачили, доки Він не воскресне з мертвих. Так Всевишній показав нам, якими будемо в Царстві Небесному і як преобразиться тоді весь земний світ.

У цей день, який ще називають Другим, або Яблучним Спасом, по завершенню літургії окроплюють свяченою водою вирощені плоди як подяку Господу.

Престольний празник відзначають громади в Луцьку (нижній храм кафедрального собору Святої Трійці та в мікрорайоні Черничі), селах Зміїнець Луцького районного, Озеро Ківерецького, Бистровиця, Жуковець, Квасів Горохівського та Нуйно Камінь-Каширського деканатів. А ієромонах Іпатій (Мазурик), настоятель парафії Волинської ікони Богоматері в с. Куликовичі Маневицького деканату, відзначатиме 10-річчя висвяти.

Реклама Google

Джерело: Волинська єпархія ПЦУ
Telegram Channel