Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У волинському селі знайшли найстаріше зерно в Україні (Фото, Відео)

Презентація відбулась у Волинському краєзнавчому музеї.

Волинь-нова

У волинському селі знайшли найстаріше зерно в Україні (Фото, Відео)

Про це можна довідатись із наукового видання, яке презентували в обласному центрі Волині 20 серпня

У книжці розповідається про унікальні археологічні знахідки на околицях села Ратнів, що в Луцькому районі, які досліджували впродовж 6 років археологи.

Назва видання – «Різночасові пам’ятки поблизу села Ратнів на Волині. Дослідження 2015 року». Його планують видати тиражем у 300 примірників. Перші 20 уже побачили світ.  Зокрема, сьогодні, на Волині. 

 Видання представив один з авторів, науковий співробітник відділу археології Криму та Північно-Західного Причорномор’я Інституту археології НАН України. к.і.н. Сергій Теліженко.

Він каже, що праця вже унікальна тим, що вона надрукована. Із книги можна дізнатися чимало фактів давнини, які мають стосунок до села. Археолог розповів, що під час розкопок у 2015 році було знайдено досить багато матеріалів, на основі яких писали цю монографію. Обробка та підготовка їх тривала 6 років. У книзі представлені результати комплексних археологічних досліджень поблизу села Ратнів та у його околицях. Окрім власне археологічної частини, у праці наведені також результати археозоологічних, антропологічних та радіокарбонних досліджень.

До слова, всі артефакти, які були виявлені впродовж 2014 – 2015 років, передані до фонду Волинського краєзнавчого музею. Їх кількість налічує близько чотирьох тисяч. 

– Отримавши всі ці матеріали, ми зібрали їх разом і вмістили в цю книжку. У нас є унікальна інформація про розкопки з археоозоології. Є прекрасний аналіз антропологічних, присвячений потрійному похованню на вулиці Коршівській в Ратневі. Співробітниця інституту археології Олександра Козак у деталях розписала про ці поховання, – розповів Сергій Теліженко.

 Ініціатором досліджень був настоятель церкви Святої Параскеви у Ратнові архімандрит Онуфрій, якому максимально сприяв у цій дослідницькій справі директор місцевого СГПП «Рать» Віктор Шумський. Священнослужитель розповів, що дослідження проводили як продовження дослідження 2014 року, яке розпочинало робити ще підприємство «Волинські старожитності» під керівництвом історика та археолога Олексія Златогорського.

 – Він свого часу казав: «Отець Онуфрій нас років 5 запрошує. Що ж у вас там є?» Так, разом із Олексієм Златогорським ми зробили розвідки і було вирішено дослідити кілька урочищ. Під час їх вивчення у 2014 році він запросив кримську експедицію, серед яких був археолог Сергій Теліженко, який є одним з авторів цього унікального видання. У 2015-му він завершував дослідження, що стосувались кам’яної доби в історії давньої Волині. Під час його досліджень було відкрито багато різночасових пам’яток, які описані в монографії, – розповів отець Онуфрій. 

У монографії представлені результати комплексних археологічних досліджень поблизу села Ратнів та у його околицях. Окрім власне археологічної частини, у виданні наведені також результати археозоологічних, антропологічних та радіокарбонних досліджень. Всі артефакти, які були виявлені впродовж 2014 –  2015 років, передані до фонду Волинського краєзнавчого музею.

– Нам, жителям села Ратнів, це дуже цікаво. Адже тут відкривається не лише історія села, а й її контекст з Волинню, Луцьком, з державою. Видання присвячене 30-й річниці незалежності України. Ми всі раді тому, адже, як виявилося, це було не просто дослідження. Одна копія наших напрацювань зберігається в Ратнові, інша – в Академії наук. Це сприятиме розвитку нашої історії, викликатиме певний інтерес у дітей і молоді, які завжди хочуть дізнатися щось більше про історію рідної землі. А про 2014-й рік дослідники готуватимуть окрему монографію. Цей рік знаменитий тим, що у Ратневі знайшли найдавніше зерно України, якому близько семи тисяч років. До того найдавніше знаходили попередньо в Криму, але не настільки давнє, як на Волині. Ми ратнівчани, радіємо з цього. Хочеться, аби це посприяло ствердженню нашої духовності, історії, державності, – поділився отець Онуфрій. 

Читайте також: У господарстві «Рать» у Ратнові – найщасливіші в країні доярки (Відео)

 

 

 
 
Презентація відбулась у Волинському краєзнавчому музеї.
Презентація відбулась у Волинському краєзнавчому музеї.

 

 
 
 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel