Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Селище на Волині гучно відсвяткувало 100 років (Фото)

Під час святкування 100-річчя Мар’янівки.

Фото Лесі Влашинець.

Селище на Волині гучно відсвяткувало 100 років (Фото)

Мар’янівці, що на Горохівщині, виповнилося сто літ

Минулої неділі, в яку сталася ця знаменна подія, Святе Небо щедро обдарувало Мар’янівку-ювілярку сонячним промінням, а організатори свята Мар’янівська селищна рада і ПП «Агро-Експрес-сервіс»  постарилася на славу, щоб цей день увійшов в історію одним із найгарніших і найдоброзичливіших.

Мар’янівка аж дзвеніла на кожному кроці від вітань у всіх вустах, від милозвучних пісень аж на двох сценах. Вона вражала гостинністю та велелюдністю, пахнула хлібом, шашликами, наливками й медами й вже  ось-ось свіжим цукром, що славить її селищем цукроварів на всеньку Україну, відколи в 1957 році запрацював Мар’янівський цукровий завод.

Звісно, такою іменитістю вона пишалася не завжди. Було, що в перші роки  народження серед джерельних цілющих потічків, болотистих берегів і полів в поселенні жило, скажімо, в 1906-му році 45 мар’янівців. Одна ніхто так гарно не розповість про свою батьківщину, як люди, які отримали життя й виросли в її лоні. Свідченням цього є виданий в 2013 році місцевою жителькою Світланою Ковальчук змістовний краєзнавчий нарис «Мар’янівка». Авторка увічнює книгу зі 190 сторінок ще й своєю задушевною поезією. А зворушлива строфа:

Багато міст і селищ на Волині,

І кожне, мов зоря в віках сія.

І серед них, немов перлина –

Омріяна Мар’янівка моя –

стала лейтмотивом усього прегарного свята.

– До нього готувалися два місяці, доклали всі зусилля, щоб кожен житель громади відчував почуття гордості за рідний край, -  пригадує Мар’янівський селищний голова Олег Басалик завзяття своєї команди. Адресує вдячність кожному, хто зробив свій вклад в святкування коштами чи талантами, організаторськими здібностями, наведенням благоустрою чи просто від душі порадою.

Найперше улюбленими піснями люд порадували учасники художньої самодіяльності селищного Будинку культури й співуча еліта з довколишніх сіл. До слова, населених пунктів у громаді є ще аж 15, отож у день сторіччя Мар’янівки з нею родичалися гарним настроєм жителі Бран, Борисковичів, Довгова, Бужан, Ржищева, Галичан, Нового Зборишева, Хмельницького, Скриголова, Пильган, Цеговав, Борочича, Сільця, Широкого й не тільки. Мар’янівка щедро ділилася гарним настроєм, дарувала сюрпризи від організаторів і спонсорів мешканцям сусідніх Горохівської й Берестечківської та інших громад. Із малої сцени, яку облаштували прямісінько на сходах селищної ради, на гостину запрошували співом, таночками і віршами ведучі концертної програми, одинадцятикласники місцевої школи Вікторія Мельник і Станіслав Романюк, юні Вікторія Баджай із Мар’янівки, Владислав Гашинський із Бужан, Назар Лахтюк із Борочича, Вероніка Даньчук із Скриголова, Павло Дмитрук із Горохова, учасниці танцювального гурту «Зорепад» із Мар’янівки (керівник Оксана Киричук) і зразкового танцювального колективу «Галичанка» з  НД «Просвіта» с. Галичани, а також ансамбль «Червона калина» (керівник Надія Венско) з БК с. Мар’янівка й тріо в складі Наталії Сцьольної, Лідії і Мирона Гайдамащуків із Бужан. П

Потому вітальний букет розцвітав на великій сцені, встановленій на центральній площі. Урочистість по праву господаря щирими віншуваннями відкрив Мар’янівський селищний голова Олег Басалик. Жителів селища вітав перший заступник голови Волинської обласної ради, депутат обласної ради Юрій Поліщук, а за сумлінну працю, вагомий особистий внесок у вирішення питань соціально-економічного і культурного розвитку території, активну депутатську діяльність та з нагоди Дня селища й Дня Незалежності України вручив Почесну Грамоту Волинської обласної ради Світлані Ковальчук.

Здоровити мар’янівців із знаковим днем мав за честь голова Луцької райдержадміністрації Володимир Кец. За дорученням голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка пан Володимир вручив Почесну Грамоту облдержадміністрації керівнику ФГ «Владіра» з Галичан Миколі Шоцькому за вагомий внесок у розбудову Української держави, особисті заслуги у розвитку Волинського краю, досягнуті успіхи в праці, високий професіоналізм. Оваціями люди дякували за щирість у словах поздоровлень депутатці обласної ради Валентині Магурчак, заступниці Берестечківського міського голови з питань діяльності виконавчих органів – начальниці відділу освіти, культури, молоді, спорту та соціального захисту Валентині Залевській. Із потрібними подарунками – комп’ютером в один із ФАПів територіальної громади і першим томом книги «Дослідження. Історія Волині» на урочистість приїхав депутат обласної ради Іван Мирка. Повагу до столітньої історії Мар’янівки її творцям від колективу районної ради висловив заступник голови Луцької районної ради Андрій Лев і за особистий внесок у соціально-економічний розвиток громади, високий професіоналізм привітав Почесною Грамотою районної ради голову Олега Басалика.  В свою чергу лідер громади відзначив Подяками Мар’янівської селищної ради за активну участь у її житті представницю ПП «Агро-Експрес-Сервіс» Ірину Урунову, тренера ФК «Кристал» Івана Передуна, педагогічний колектив ЗОШ І-ІІІ ступеня смт Мар’янівка в особі її директорки Неоніли Чонки, депутатку Мар’янівської селищної ради Світлану Ковальчук, старосту ансамблю «Червона калина» Надію Яковенко, завідувача Мар’янівської амбулаторії загальної практики-сімейної медицини Сергія Горщара. Причетності до свята раділа Мар’яна Кочук,  представниця Асоціації міст України, членом якої є Мар’янівка.

Усіх 10000 жителів Мар’янівської територіальної громади і майже 2500 – Мар’янівки довгоочікуваний подарунок чекав у Будинку культури. На порозі гостей зустрічала знана на Волині режисерка Наталія Журавльова. Сценаристка запросила всіх одіти маски на … очі, щоб зайти всередину й на смак, дотик, слух, нюх відчути історію, культуру, традиції столітнього мар’янівського роду через перформанс – одну з форм акціоністського мистецтва, яка вважаться продовженням стародавніх традицій народного театру і вистав. Коли ж, насолодившись тим дійством, усі зняли пов’язки, то ахнули від побаченого: зал, в оновлення якого вже й мало хто вірив, сяяв євроремонтом,  сцена красувалася своїм шикарним «одягом» . За таке меценатство Мар’янівська громада адресує вдячність ПП «Агро-Експрес-Сервіс», директору ТзОВ «АгроСвіт-Волинь» Євгену Шелепіні, депутатці обласної ради Валентині Магурчак. У такій містичній аурі слухалася цікаво, наче казка, столітня історія селища з вуст учительки української мови та літератури ЗОШ І-ІІІ ступеня смт Мар’янівки Оксани Косинської. Свій змістовний виступ «Рідне селище Мар’янівка – моя мала батьківщина» пані Оксана підготувала разом із учителькою інформатики Валентиною Лахтюк.

У свій День народження столітня Мар’янівка, здавалося, не закінчить приємно дивувати талантами сучасників, їхнім завзяттям, творчістю, ентузіазмом, жертовністю… 

У свій День народження столітня Мар’янівка, здавалося, не закінчить приємно дивувати талантами сучасників, їхнім завзяттям, творчістю, ентузіазмом, жертовністю…  Ще вранці рідне селище привітали турніром з мініфутболу команди «Горохів», мар’янівський «Кристал», «Пірванче» і «Цегів», які відповідно вибороли перше-четверте місця і три турнірні кубки. Перемоги й поразки азартно обговорили,  ласуючи смачнющим кулішом, який для всіх зварили Іван Передун і Олександр Притолюк.

Кубки й медалі під овації десятків вболівальників виборювали любителі гирьового спорту. В спеціаліста відділу освіти, молоді, спорту та охорони здоров’я Мар’янівської селищної ради Оксани Богонос розпитала, що в командному заліку серед професіоналів перше місце осилили Вадим Сокол і Роман Наумчук із Мар’янівки, друге – Андрій Книш і Олександр Федорчук із Турійської громади, третє – Віталій Кононенко і Віктор Смичук із Володимира-Волинського. Серед аматорів першість здобув Ігор Крощук із Горохова, на другому й третьому місцях – Михайло Дуб’юк із Борочича і Назар Книш із Турійська.

Окрасою свята стали колоритна виставка картин директорки ЗОШ І-ІІІ ступеня с.Брани Тамари Мороз, майстер-класи: аплікація з соломки і малювання  – від вчителів ЗОШ І-ІІІ ступеня смт Мар’янівка Іраїди Ковальчук і Оксани Жаловаги, картини з ниток – від старшокласників ЗОШ І-ІІІ ступеня с.Брани Маргарити Мельник, Аліни Юрчук і Владислава Авдійчука. Дітвора підстрибувала, усміхалася, наспівувала катаючись на поні, машинках, розважалася на атракціонах,  з аніматорами, облизувалася від смакоти, якої, як і сувенірів, було стільки багато, що очі розбігалися в дорослих теж! Багато позитивних емоцій викликав виступ спортивного клубу козацького бойового мистецтва «Герць».

Читайте також: На день селища на Горохівщині зібралися тисячі людей (Фото)

Тим часом зі сцени на всю Мар’янівку виголошувалися імена й прізвища захисників України на Донбасі, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, 96-річного довгожителя Петра Лук’яновича Лащука і багатьох інших його трішечки молодших ровесників, багатодітних матерів, пар, які відсвяткували золоті ювілеї подружнього життя, особистостей, яких батьківщина дала крила бути високоосвіченими людьми й здобути авторитет на високих посадах... Цей довжелезний список скрупульозно склали працівники селищної ради і книгарівна Мар’янівської бібліотеки Валентина Процюк, але, щоб надрукувати його, навряд чи вистачило б сторінок газети, настільки в Мар’янівці багато хороших людей, сімей і родин. Зате всім їм щедро дарували пісенні дарунки ансамбль народної пісні «Берегиня» і народний артист України Василь Чепелюк, Христина і Юлія Зарафутдінови, Ірина Шоцька, Анастасія Холонівець, аматорський колектив «Кумоньки», Володимир Наквацький, дует у складі Ірини Шоцької і Таїсії Харчук, Тетяна Дмитрук, Каріна Збудовська. Всім їм граціозно танцювали колективи «Галичанка» й «Зорепад».

В одну з тих чудових хвилин духовенство Мар’янівського благочиння освятило й розділило святковий коровай, в іншу всі захопилися інтерактивною холі-виставою «Казка про найбільшу мрію». А коли від мар’янівської святковості небо почало радіти зорями,  на землі заструменів черговий каскад музики від інструментального тріо «ARTS HAOS» і Романа Скорпіона. У своє сторіччя Мар’янівка салютувала найгарнішими відчуттями: гарним настроєм, гордістю за свою історію і вірою в щасливе добротне завтра.

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel