Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Польський фінансист, нащадок князів Радзивілів, обговорить з українськими істориками долю родового замку в Олиці

Олицький замок потребує реставрації.

Фото з фейсбук-сторінки Григорія НЕДОПАДА.

Польський фінансист, нащадок князів Радзивілів, обговорить з українськими істориками долю родового замку в Олиці

Олицький замок Радзивілів має всі шанси для того, аби отримати державне фінансування на капітальну реконструкцію, потрапивши в програму «Велика реставрація»

Разом із народною депутаткою Іриною Констанкевич продовжуємо активну роботу над цим питанням, відстоюючи реставрацію унікального комплексу на рівні центральної влади. Для цього необхідно залучити кошти з держбюджету, внісши поправку у програму «Велика реставрація», аби фінансування можна було спрямовувати на реставрацію комунальних споруд, що мають історико-культурну цінність. Про це написав на фейсбук-сторінці голова ВОлинської обласної ради Григорій Недопад.

 

 За його словами, одним із важливих кроків промоції замку стане також міжнародна наукова конференція «Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини», яку запланували на кінець жовтня цього року. Це стане знаковим показником системної роботи в напрямку відновлення національної архітектурної пам’ятки замку Радзивілів. Крім того вже виділено 350 тис. грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації для відновлення пам’ятки.

Оксана Важатко повідомила, що попередню згоду на участь дав один з нащадків славетного роду Мацей Радзивіл.

В обговоренні плану дій щодо промоції Олицького палацового комплексу як однієї з туристичних перлин Волині взяли участь народна депутатка України Ірина Констанкевич, керівниця обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко, історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко, ректори ЛНТУ і ВНУ Ірина Вахович та Анатолій Цьось.

До партнерства в організації історичного форуму будуть запрошені Консульство Республіки Польща та Почесне Литовське Консульство у Луцьку. Оксана Важатко повідомила, що попередню згоду на участь дав один з нащадків славетного роду Мацей Радзивіл. Тетяна Яцечко-Блаженко ініціює залучення до заходу і тримачів скарбів Радзивілів з можливістю експонування їхніх приватних колекцій.

Луцький технічний та Волинський національний університети допоможуть в частині створення тематичних інсталяцій, реконструкцій, 3D-візуалізації майбутнього облаштування як самого палацу, так і території навколо нього.

Telegram Channel