Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Волині  запрацювала міжнародна виставка про Голокост (Фото)

Пам’ятаймо історію!

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Сущук.

На Волині запрацювала міжнародна виставка про Голокост (Фото)

До Міжнародного дня пам’яті початку Другої світової війни у приміщенні Публічної бібліотеки Ратнівської селищної ради 2 вересня 2021 р. відбулася презентація виставки «Захистимо пам'ять: меморіалізація місць масових поховань часів Голокосту в Україні»

Захід відбувся за сприяння Ратнівської селищної ради під патронатом Фонду Меморіал вбитих євреїв Європи (м. Берлін) та підтримки ГО «Ротарі клубу Волинь Прайд» (п. Наталія Павліха, Юлія Ємельянова) та участі представників іудейської громади з Ізраїлю, зокрема Ліги захисту євреїв (м. Вашингтон) - Вахтанга Ашортія. Про це інформує координаторка проєкту Оксана Сущук.

Також серед запрошених були випускники освітніх програм з вивчення історії Голокосту, місцеві вчителі історії, директори шкіл, краєзнавці, журналісти, директор Кортеліського музею, відомий екскурсовод-блогер Андрій Павляшик.

Ми надіємось що спільними зусиллями і за допомогою отриманого досвіду, проєкт в Самарах буде реалізований і стане новим об’єктом культурної спадщини нашої держави і місцем пам’яті невинних жертв Другої світової війни.

У 2015 році у Волинській, Львівській та Рівненській областях було відкрито п’ять Меморіалів жертв Голокосту , в тому числі і поблизу селища Ратне, на території села Прохід. Успішність реалізації таких ініціатив вшанування пам’яті жертв Голокосту, подальша підтримка його місцевою громадою, учнями та вчителями місцевих шкіл, музейниками-дослідниками, в тому числі з Ратнівщини, сприяло подальшому розвитку проєкту в інших регіонах України.

Адже у 2021 р. до Фонду за грантову підтримку звернулося вже понад 40 ініціатив з різних куточків нашої держави, серед них і облаштування місця пам’яті у с. Самари (Ратнівщина), де чи не єдине в Україні місце масового захоронення не лише єврейських жертв нацизму, а й місцевих українських рятівників. Початок його облаштування та дослідження розпочав вже нині покійний місцевий краєзнавець Володимир Онищук, його родина була присутня на заході. Сьогодні місцева школа (директор п. Супрунюк Зоя) та керівництво Самарівської територіальної громади звернулося до Фонду за підтримкою у побудові Меморіалу. Ми надіємось що спільними зусиллями і за допомогою отриманого досвіду, проєкт в Самарах буде реалізований і стане новим об’єктом культурної спадщини нашої держави і місцем пам’яті невинних жертв Другої світової війни.

На завершення відбулася церемонія вшанування жертв Голокосту на Меморіалі в с. Прохід.

Telegram Channel