Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Екологи: якщо з Прип’яті зроблять канал і пустять великі кораблі – Поліссю гаплик

Як доля чекає на Полісся?

Фото ВВС Україна.

Екологи: якщо з Прип’яті зроблять канал і пустять великі кораблі – Поліссю гаплик

Україна, Білорусь та Польща - хочуть відновити річковий маршрут між Балтійським та Чорним морем як магістральний водний шлях E40 «Гданськ-Херсон»

За розрахунками Морського інституту в Гданську, E40 має всі шанси стати «стратегічним транспортним каналом», по якому перевозитимуть до 6 млн тонн вантажів щороку», пише ВВС Україна.

У екологів, утім, такі перспективи викликають значно менше ентузіазму. Велике судноплавство потребує великих змін на річках, якими йтиме E40. Зокрема, і для «серця Полісся» - річки Прип'ять. Перетворення Прип'яті на великий «транспортний канал» не лише назавжди змінить одну з останніх незайманих рік у Європі, а й може висушити клімат Полісся. І це відчують на собі не лише ліси десь у далекій прип'ятській заплаві, а й Київ та інші міста всього регіону.

Довжина водного шляху E40 від Гданська до Херсона 2352 км. Він передбачає «модернізацію» річок для того, щоб по них могли пройти великі судна. «Що таке четвертий клас судноплавства, до якого хочуть модернізувати Прип'ять прихильники водного шляху E40? Це гарантована осадка судна 2,5 метри - тобто, мінімальна глибина по всій протяжності Прип'яті має бути десь три метри», - каже білоруський еколог Алесь Герасименко.

 

 

Без водопілля Прип'яті українське Полісся почне поступово всихати, прогнозує Олексій Василюк. За його словами, це буде схоже на рекордно суху весну 2020 року, з її першою в історії пиловою бурею над Києвом.

Еколог Олексій Василюк з «Української природоохоронної групи» каже, що зараз такої глибини у Прип'яті немає, тож річку доведеться поглиблювати по всій довжині, а також спрямляти русло на деяких ділянках. «Інший момент - обвалування. Потрібно зробити з Прип'яті щось схоже на каннал», - додає він. Забезпечити потрібну глибину Прип'яті просто поглибленням її дна і обвалуванням неможливо - мул постійно заноситиме все це. Тому для E40 пропонують побудувати на річці греблі - каскад з 5-7 таких споруд. Це підніме рівень води у Прип'яті та зробить її гарантовано прохідною для великих суден.

Позитивним ефектом від такої зміни річок, за словами авторів концепції E40, є захист від паводків і повеней. Але саме у випадку з Прип'яттю, яка мало змінилася з часів варягів, відсутність сезонних весняних повеней матиме катастрофічний ефект для природи всього регіону, попереджають екологи.

 

 У Західній Європі майже всі річки випрямлені і перегороджені дамбами, там немає таких весняних повеней, як у Поліссі, що роблять цей регіон таким унікальним для Європи. Українське Полісся має неймовірні дикі болота і ліси, а також унікальні напівприродні «хабітати», на які людина хоч вплинула, але не так сильно, як у Західній Європі 300-400 років тому.

Тут порівняно низька щільність сільського господарства. І корови, яких випасають на берегах річок, створюють вологі луки - а це місцевість, яка гарно підходить для болотяних птахів, розмноження качок, очеретянок. Тут величезне різноманіття рослин. Важко сказати, де ще у Європі зараз можна зустріти так багато різних рослин.

«Під час весняного водопілля рівень води у Поліссі зростає, його болота наповнюються водою. І протягом решти теплого сезону вода поступово стікає до основного русла Прип'яті», - пояснює голова правління «Української природоохоронної групи» Олексій Василюк. «І на цьому тримається Полісся як зелена губка в центрі Європи. Мікроклімат цього регіону залежить саме від водності Полісся», - додає він. Без водопілля Прип'яті українське Полісся почне поступово всихати, прогнозує Олексій Василюк. За його словами, це буде схоже на рекордно суху весну 2020 року, з її першою в історії пиловою бурею над Києвом. «Матимемо значно сухіший клімат у Поліссі. Не буде води - от і все, не буде мікроклімату в регіоні, включно з Києвом», - каже Олексій Василюк.

Читайте також: Вперше за 80 років на Шрі-Ланці народилися слоненята-близнюки​.

Британський еколог Адам Ештон-Батт додає, що хоча й зараз важко повірити, що величезні дикі простори Полісся можна втратити, насправді це може статися за кілька десятків років: «Так само було у Західній Європи 60-70 років тому, а зараз ми втратили всі ті місця для дикої природи».

Полісся все одно зміниться через глобальні зміни клімату, але вплив людини, такий як вирубування лісів та зміна Прип'яті, лише посилить та прискорить ці зміни.

Реклама Google

Telegram Channel