Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волиняна затримали на молдовському кордоні через квадрокоптер (Відео)

Щоб потрапити в країну, довелося заплатити 5 600 гривень.

Фото-скрін з відео Богдана ЛІПИЧА.

Волиняна затримали на молдовському кордоні через квадрокоптер (Відео)

Богдан Ліпич з Каменя-Каширського планує відвідати десять Балканських країн та вкотре довести, що відпочивати та знайомитися зі світом не так вже й дорого

Волинянин вже проїхав Україну і дістався до Молдови. «Прикордонники оглянули мій паспорт, сертифікат вакцинації, всі речі та помітили там квадрокоптер. Коли запитали про його ціну - я сказав правду. І мене затримали та повідомили, що його варто розмитнювати. Загалом, як і всі товари, що ввозяться в країну і коштують більше 300 євро. Тобто молдовани не зможуть ввести без розмитнення навіть нормальний плазмовий телевізор з Європи. Для мене це означає: легалізоване здирництво з людей. Країна - бідна і нещасна та й законодавство і влада зовсім не сприяють добробуту людей, - розповів Богдан Ліпич  у фейсбуці на сторінці Lipich Blog.

– Переді мною постав вибір: або платити за розмитнення, або залишити країну і рухатись в бік Румунії. Я обрав перший варіант, адже відхилення від маршруту - зовсім не в планах, а дослідити країну-сусіда, території якої колись були етнічними українськими землями, - в пріоритеті. Отак правда обійшлася мені в 3500 лей, що за українськими мірками дорівнює орієнтовно 5600 гривень.

Відхилення від маршруту - зовсім не в планах, а дослідити країну-сусіда, території якої колись були етнічними українськими землями, - в пріоритеті.

Звісно, трохи несправедливо: я не знаю жодного молдовського блогера-веломандрівника, який би знімав красиві та цікаві місця своєї країни і показував їх іноземцям, розвиваючи таким чином туризм у країні. Я приїжджаю до Молдови саме з цією метою, тобто професійною технікою роблю те, що повинні робити молдовани, а при в'їзді в країну у мене ще й беруть гроші за ввезення цієї техніки... Здирництво чистої води», – написав Богдан Ліпич.

А ще чоловік поділився своїми враженнями про цю країну. 

Що таке Молдова?

«Молдова - це горіхові алеї вздовж дороги, колодязі з чистою водою на узбіччі, що часто огороджені, чи прикрашені релігійною символікою. Це маленькі бідненькі хатиночки з обрамленням на вікнах, як у російських мультфільмах, де бабуся розповідає казки.

Молдова ще й недекомунізована: це і пам'ятники та вулиці Леніну, Чапаєву, Суворову, а також іншим російським, чи комуністичним вождям. Та й загалом: російсько-радянська ментальність.

Молдова - це земельні угіддя з соняшниками, кукурудзою, це фруктові сади та багато виноградників... Так, вином вони просто марять... А ще молдовани всерйоз вважають, що в них земля найродючіша у світі. Так і говорять: «Це не те, що у вас в Україні».

Так, вином вони просто марять...

Офіційна валюта: молдовський лей. До речі, він дорожчий гривні. В середньому 1 молдовський лей (MDL) це 1,5 гривень (UAH). Щодо мови: говорять, що спілкуються молдовською. Проте така мова відсутня в багатьох перекладачах, наприклад, в Google Translate. Зате є румунська, тож деякі молдовани вважають їх мову діалектом румунської. Хоча не всі. Наприклад, одна із місцевих жительок мені пояснила: «Наша мова - це молдавська мова, а не румунська. Тому що нею спілкувалися ще в Молдовському князівстві, що існувало з 1346 по 1859 рік. А Румунія виникла не так давно, тому правильніше цю мову називати молдовською». Хоча Конституційний суд вважає, що їх мова - це просто одна із назв румунської мови. Словом, хто тут правий - зрозуміти тяжко. Молдова - це одна із колишніх республік Радянського союзу. Тож історично склалося, що молдовани і російську розуміють. Проте не всі, в більшості - люди старшого віку. У країні є багато російських шкіл, а на телебаченні дуже добре працює російська пропаганда. Тому фразу «Я за мир, я за Росію», чи щось в тому дусі - доводилось чути неодноразово. Є також в державі і українські школи. Про це розповім пізніше.

Щодо релігії: звісно, переважає православ'я. Тож фактично всі вважають себе прихожанами Російської православної церкви. У Молдові багато церков та монастирів. У деяких мені вдалося і побувати. А іноді і надихнутися їх красою...».

Читайте такожУ лаврі, де моляться за Путіна, відмовили у молитві за подорожуючого волинянина (Відео)

– Майже всі красиві природні та архітектурні пам'ятки Молдови знаходяться на березі річки Дністер. Тому знімати їх з квадрокоптера було не дуже зручно, адже протилежний берег - це, зазвичай, територія іншої держави: чи то України, чи то Придністров'я (такої собі невизнаної світом республіки). Не хотілося б, аби мені «впаяли» статтю під назвою «Порушення державного кордону». А з квадрокоптера це дуже легко зробити ненароком, тому знімав максимально обережно.

Проте є цікаві місця, що знаходяться на території Молдови. Одне з таких місць - старе село Трінка / Trinca. Природа обдарувала його цікавою горою з незвичайними скалами, що виступають назовні та утворюють незвичайні красиві пейзажі. Я залишив свій велосипед на подвір'ї місцевих жителів та з квадрокоптером піднявся догори. Проте ролик вийшов коротеньким, адже різкий вітер просто зносив мій літаючий об'єкт», - зазначає мандрівник.

Telegram Channel