Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Володимир В’ятрович: «Повернення древньому Володимиру історичної назви – це важлива складова деколонізації»

«Шановні мешканці древнього Володимира, перший крок за вами, ми підхопимо у Верховній Раді і підтримаємо ваше рішення про повернення до історії».

Фото Європейська солідарність.

Володимир В’ятрович: «Повернення древньому Володимиру історичної назви – це важлива складова деколонізації»

Володимиру-Волинському має бути повернута історична назва Володимир – таке рішення ухвалила міська рада

Про це на сторінці у Facebook повідомив народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Володимир В’ятрович. Він зазначив, що рішення підтримане більшістю голосів, і тепер слово – за обласною радою та Верховною Радою України.

«Завжди казав, що декомунізація – лише перший етап деколонізації. І добре, що вслід за позбавленням слідів комуністичного тоталітарного режиму на нашій мапі починається така сама відмова від російських колоніальних топонімів і повернення історичних назв. Тим паче назв, яким понад тисячу років», – написав В’ятрович.

Мета додатку «Волинський» – очевидна: принизити історичне значення міста, натомість підносячи російський Володимир-на-Клязьмі, який стали іменувати просто Володимиром.

«Шановні мешканці древнього Володимира, перший крок за вами, ми підхопимо у Верховній Раді і підтримаємо ваше рішення про повернення до історії», – додав він.

Відповідно до проєкту рішення міської ради, невдовзі буде порушено клопотання перед Волинською обласною радою щодо внесення подання до Верховної Ради України про повернення місту Володимиру-Волинському історичної назви Володимир.

Міський голова Володимир-Волинського зазначив, що це питання має історичне значення для міста.

«На минулих вихідних проводив зустрічі з мешканцями у дворах багатоповерхівок, котрі абсолютно нормально ставляться до повернення історичної назви, особливо, враховуючи те, що це не принесе їм жодних юридичних клопотів», – зазначив міський голова.

Місто Володимир, яке згадується у писемних джерелах з 988 року, упродовж століть було одним із найважливіших центрів давньоруської держави поруч із такими містами як Київ, Чернігів, Переяслав та Галич.

Його нинішня назва «Володимир-Волинський» нав’язана російськими колонізаторами, причому без жодного офіційного рішення про перейменування. В офіційних джерелах Російської імперії ця назва фігурує лише з 1911 року, комуністичні колонізатори успадкували її від своїх царських попередників.

Мета додатку «Волинський» – очевидна: принизити історичне значення міста, натомість підносячи російський Володимир-на-Клязьмі, який стали іменувати просто Володимиром.

Повернення українським містам історичних назв є важливою складовою деколонізації – звільнення українського народу від негативних впливів колишніх колонізаторів, частиною якого стала декомунізація.

Читайте також: Буде, як в часи Русі: депутати проголосували за перейменування Володимира-Волинського​.

В 2019 році Верховна Рада повернула історичну назву іншому історичному місту – Переяславу, прибравши з його назви додаток «Хмельницький». Повернення історичної назви Володимиру, підтримане під час громадських слухань жителями міста, є логічним продовженням цього процесу.

Схваливши ініціативу про повернення місту назви Володимир, міська рада зробила вирішальний крок до відновлення історичної справедливості й живого зв’язку минулих, сучасних і майбутніх поколінь, – вважають у Волинській організації «Європейської Солідарності».

Telegram Channel