Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У громаді на Волині протестують проти дистанційного навчання і примусової вакцинації вчителів

Відбулася гостра дискусія.

Фото - ілюстративне.

Фото зі сайту DW.com.

У громаді на Волині протестують проти дистанційного навчання і примусової вакцинації вчителів

Ситуацію розглянули на сесії

Відбулася шістнадцята позачергова сесія восьмого скликання Турійської селищної ради. Із 26 депутатів участь у її роботі взяли 24 обранці громади. Засідання відбулося під головуванням Турійського селищного голови Олексія Безсмертного. 

Затвердивши порядок денний, депутати обговорили усі моменти, що стосувалися внесених змін до бюджету територіальної громади на нинішній рік і прийняли відповідне рішення.

Наступне питання викликало дискусію. Як відомо, днями батьки учнів, які навчаються у Турійському ліцеї (попередня назва закладу – Турійська загальноосвітня школа І–ІІІ ступеня), вийшли на акцію протесту, аби висловити своє невдоволення щодо навчання дітей дистанційно. Зокрема, вони виступили проти запровадженої Урядом умови (відповідно до Постанови № 1236 та внесених до неї змін), що для очного навчання у «жовтій» зоні має бути вакциновано 80 % працівників навчального закладу, а в «червоній» – 100 %. З одного боку – дистанційно діти не можуть отримати належного рівня освіти, залишаються вдома без нагляду, з іншого – батьки проти примусової вакцинації педагогів, адже вважають це порушенням конституційних прав людини. Тож батьки звернулися із проханням надіслати відповідне звернення до центральних органів влади, зокрема Кабінету Міністрів України. Після обговорення депутати проголосували за це рішення, проте не одноголосно.

Батьки звернулися із проханням надіслати відповідне звернення до центральних органів влади, зокрема Кабінету Міністрів України.

Як зауважив Сергій Хомич, такий крок суперечливий, адже вже на реєстрації у Мін’юсті є наказ Міністерства охорони здоров’я про затвердження переліку професій, для яких щеплення проти СОVID-19 є обов’язковим. Андрій Полячук акцентував на тому, що згадана постанова – недосконала, адже, окрім зобов’язання, держава повинна забезпечити людям соціальний пакет та стимули для вакцинації. В свою чергу Павло Корецький наголосив на важливості вакцинації і її необхідності, як захисту населення від страшних наслідків хвороби. При цьому Ростислав Вдовиченко зауважив, що держава під час інформування ставить неправильні акценти: вакциновані люди можуть захворіти на СОVID-19, але хвороба протікає у легшій формі і рівень смертності нижчий.

Начальник відділу освіти, молоді та спорту Турійської селищної ради Людмила Дячук повідомила, що в громаді чотири навчальні заклади, у яких вакциновані понад 80 % працівників, проводять навчання очно, інші одинадцять – дистанційно. Змусити працівників вакцинуватися відділ освіти не має права, а наради щодо донесення інформації, роз’яснення проводяться регулярно. Як зауважила Людмила Дячук, процес вакцинації триває і щодня збільшується відсоток вакцинованих працівників закладів освіти. Після обговорення депутати зійшлися на тому, щоб паралельно прийняти ще одне звернення до трудових колективів навчальних закладів громади з проханням врахувати дію Постанови Кабінету Міністрів України № 1236 із прийнятими до неї змінами та зважити на наполягання батьків проводити навчальний процес в очній формі, а також взяти до уваги Наказ МОЗ про затвердження переліку професій, для яких щеплення проти СОVID-19 є обов’язковим, який перебуває на затвердженні у Мін’юсті.

Telegram Channel