Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Оголосили лауреатів Нобелівської премії з економіки

Висока нагорода.

Фото: Укрінформ.

Оголосили лауреатів Нобелівської премії з економіки

Нобелівський тиждень завершився

Лауреатами премії Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля 2021 року стали Девід Кард, Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт премії.

«Премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля за економічні науки 2021 року була присуджена Девіду Карту, а інша - спільно Джошуа Д. Ангрісту та Гвідо В. Імбенсу», - йдеться у повідомленні.

Кард був удостоєний премії 2021 року в галузі економічних наук «за його емпіричний внесок в економіку праці».

Джошуа Д. Ангріст та Гвідо В. Імбенс удостоєні премії 2021 року в галузі економічних наук «за їх методологічний внесок у аналіз причинно-наслідкових зв'язків».

Лауреатами премії Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля 2021 року стали Девід Кард, Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс.

Джошуа Д. Ангріст та Гвідо В. Імбенс удостоєні премії 2021 року в галузі економічних наук «за їх методологічний внесок у аналіз причинно-наслідкових зв'язків».

Як зазначається, цьогорічні лауреати премії продемонстрували, що можна відповісти на багато великих суспільних питань. Їх рішення полягає у використанні природних експериментів - ситуацій, що виникають у реальному житті, що нагадують рандомізовані експерименти.

«Лауреати економічних наук 2021 року представили нам нове уявлення про ринок праці та показали, які висновки про причини та наслідки можна зробити з природних експериментів. Їх підхід поширився на інші галузі та зробив революцію в емпіричних дослідженнях», - зауважили організатори.

Використовуючи природні експерименти, Девід Кард, нагороджений премією 2021 року в галузі економічних наук, проаналізував вплив мінімальної заробітної плати, імміграції та освіти на ринок праці.

Лауреати Джошуа Ангріст та Гвідо Імбенс показали, які висновки про причину та наслідок можна зробити з природних експериментів. Розроблена ними структура була широко прийнята дослідниками, які працюють з даними спостережень.

Робота цьогорічних лауреатів «зробила революцію в емпіричних дослідженнях в області соціальних наук та значно покращила здатність дослідницької спільноти відповідати на питання, які мають велике значення для всіх нас», йдеться у повідомленні.

Торік премію присудили Полу Р. Мілгрому та Роберту Вілсону «за вдосконалення теорії аукціонів та винаходи нових форматів аукціонів».

Загалом в період з 1969 року по 2020-й було присуджено 52 премії з економічних наук.

Як повідомляв Укрінформ, лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини цього року стали американський фізіолог Девід Джуліус і вірменсько-американський молекулярний біолог і невролог Ардем Патапутян «за відкриття рецепторів температури і дотику».

Нобелівську премію з фізики отримали Шюкуро Манабе, Клаус Гассельманн і Джорджіо Парізі «за новаторський внесок у наше розуміння складних фізичних систем».

Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали Бенджамін Ліст і Девід Макміллан «за розвиток асиметричного органокаталізу».

Нобелівську премію з літератури цьогоріч присудили письменнику Абдулразаку Гурні «за його безкомпромісний та співчутливий погляд на наслідки колоніалізму та долю біженця у прірві між культурами та континентами».

Лауреатами Нобелівської премії миру 2021 року стали філіппінсько-американська журналістка Марія Ресса та російський журналіст, головний редактор «Новой газеты» Дмитро Муратов. Вони здобули нагороду за свободу вираження поглядів.

Таким чином Нобелівський тиждень завершився.

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько $ 1,1 млн).

Читайте також: Буде ще один  всеукраїнський рекорд у Володимирі?

Telegram Channel